Admiterea la liceu: atentie la Metodologia de organizare. CRITERIILE DE DEPARTAJARE anuntate de Minister

De Bianca Tila
la 06 Mai. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Admiterea la liceu: atentie la Metodologia de organizare. CRITERIILE DE DEPARTAJARE anuntate de Minister06Mai.2022

Absolventii clasei a VIII-a participa la Evaluarea Natioanala, in urma careia sunt repartizati la licee. Examenul are drept scop evaluarea sumativa a competentelor dobandite pe parcursul invatamantului gimnazial. Inscrierea in clasa a IX-a in liceele de stat se face pe baza mediei de admitere.

Cum se calculeaza media de admitere pentru clasa a IX-a?


Media de admitere este media aritmetica intre media generala la Evaluarea Nationala si media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a. Cele doua medii se calculeaza, iar suma rezultata se imparte la 2 pentru a obtine media de admitere.
 

Care sunt criteriile de departajare la admiterea la liceu?


Inscrierea la liceu, pentru clasa a IX-a, se face prin repartizarea computerizata in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere. De asemenea, aceasta se realizeaza in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate. 
 
In cazul in care exista doi candidati au mediile de admitere egale, acestia vor fi departajati cu ajutorul urmatoarele criterii:
 
- media generala obtinuta la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a
 
- media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
 
- nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale
 
- nota obtinuta la proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale
 
- nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Nationale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform Art. 10, in cvazul candidatilor care solicita inscrierea la unitatile de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale
 
 
Mai jos puteti citi cateva articole din Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat.
 
Art. 5. (1) Inscrierea in clasa a IX-a, la invatamantul de zi, a absolventilor de gimnaziu (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini, a celor care solicita inscrierea in invatamantul special si a celor care candideaza pe locurile speciale pentru romi, pentru care se aplica prevederile specifice mentionate in prezenta metodologie) se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat.
 
(2) In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:
 
a) media generala obtinuta la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a
b) media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
c) nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale;
d) nota obtinuta la proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale;
e) nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul Evaluarii Nationale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform prevederilor Art.10, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.
 
(4) In cazul in care, la o unitate de invatamant, pe ultimul loc, exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile mentionate la alin. (2), lit. a), b), c), d) si e) egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.
 
Art. 12. (1) Coordonarea, la nivel national, a actiunilor privind organizarea admiterii in invatamantul liceal de stat este asigurata de Comisia Nationala de Admitere.
 
(2) Comisia Nationala de Admitere se compune din:
 
a) presedinte – secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
b) vicepresedinti – directori generali/directori din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
c) 1-3 secretari – inspectori de specialitate din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
d) 4-5 membri - directori si inspectori de specialitate din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
(3) Componenta nominala a Comisiei Nationale de Admitere se stabileste, anual, prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului. 
 
Art.30. (1) Candidatii pot participa la repartizarea computerizata intr-un singur judet. Inscrierea candidatilor pentru admiterea in liceele din judetul de provenienta se face, in perioada prevazuta de grafic, la scolile generale pe care acestia le-au absolvit (inclusiv pentru absolventii din seriile anterioare). Candidatii care participa la admitere in alte judete se inscriu la centrul special de inscriere din judetul in care doresc sa fie admisi, in perioada prevazuta de grafic.
 
(2) Inscrierea candidatilor la admitere se face prin completarea fiselor de inscriere, conform modelului stabilit de Comisia Nationala de Admitere si transmis comisiilor de admitere judetene/a municipiului Bucuresti.
 
(3) Comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti pot transmite in unitatile de invatamant gimnazial doar modelul electronic al fisei de inscriere. In unitatile de invatamant gimnazial, fisele de inscriere se completeaza electronic cu datele personale ale elevilor, cu mediile acestora, sunt listate si sunt date elevilor pentru completarea optiunilor. Fisele de inscriere respecta intocmai modelul transmis de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si sunt tiparite fata-verso.
 
(4) Pentru situatiile in care nu exista posibilitatea completarii electronice a fiselor de inscriere, comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti raspund de tiparirea si de transmiterea la  scolile respective a fiselor de inscriere intr-un numar suficient, pentru a asigura inscrierea tuturor candidatilor. 
 
Art.32. (1) Fiecare unitate de invatamant gimnazial completeaza si listeaza din calculator, pentru prima etapa de admitere, o singura fisa de inscriere pentru fiecare absolvent, care este semnata si stampilata de directorul scolii. Nerespectarea prevederii referitoare la unicitatea fisei de inscriere se considera tentativa de frauda si atrage dupa sine sanctionarea penala, civila, administrativa sau disciplinara a vinovatilor, dupa caz.
 
(2) Pentru candidatii care au sustinut si promovat probe de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna, fisa de inscriere listata pentru prima etapa de admitere are anexata, in original, fisa cu rezultatele la probe, semnata si stampilata de directorul unitatii de invatamant la care acestea au fost sustinute.
 
(3) Pentru a doua etapa de admitere, se va completa o noua fisa de inscriere, pentru candidatii care au participat la prima etapa, dar nu au fost repartizati. 
 
Art.59. Absolventii invatamantului gimnazial particular autorizat sau acreditat pot participa la admiterea in invatamantul liceal de stat, conform prevederilor din prezenta metodologie. Participarea lor la admitere nu este conditionata de achitarea unei taxe. 
Definitivat - Sfaturi pentru Nota 10
Teste Rezolvate + Metodologie pentru examenul de Definitivat

DEFINITIVAT - modele de Teste. ATENTIE la modificarile aparute in legislatie si metodologie:
  • teste rezolvate + explicatiile detaliate
  • metodica pentru punctaj maxim
  • exemple utile si ghiduri practice

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

criterii de departajare admitere liceuadmitere liceu 2022criterii de departajare


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//