Salariile directorilor si contabililor din scoli vor fi diminuate in curand, prin Ordinul 4995/2015 privind aprobarea criteriilor de stabilire a indemnizatiilor de conducere specifice, a criteriilor de stabilire a structurilor functionale si a criteriilor de normare pentru personalul din sistemul national de invatamant preuniversitar de stat.
"In primul rand este vorba de normativul care creeaza evident si discriminare, deoarece nu s-a luat in calcul specificul fiecarui judet si al fiecarei scoli. De exemplu, la Scoala Normala Vasile Lupu din Iasi, un pedagog are 163 de copii, ceea ce este foarte mult.
Normativul face referire si la indemnizatiile secretarilor si contabililor, si aici avem o problema. Toate presupun diminuari de salarii prin aplicarea actului respectiv.
Prin urmare, am cerut revocarea ordinului si trimiterea in sistem a unei hartii prin care sa se anunte ca nu intra in vigoare de la 1 octombrie. Evident, acest ordin nu are o forma egala cu cea a unei legi, prin urmare exista solutia sa actionam in instanta. Ne place sa credem ca a fost facut in graba, fara se se ia in calcul specificul fiecarei scoli, pentru ca exact asa pare, ca a fost facut in graba", a declarat Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi.
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a primit in cadrul sedintei Consiliului National al liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant solicitarea de a revoca de urgenta respectivul act normativ.
In cazul unui director de scoala, indemnizatia de conducere in procente din salariul de incadrare variaza intre 15%-35% daca peste 50 de clase in unitatea scolara.
Indemnizatia de conducere variaza intre 25%-35% pentru directorii unitatilor de invatamant speciale, in timp ce personalul auxiliar beneficiaza de indemnizatii care pornesc de la 15% daca soala are intre 800-900 de elevi. Problema este ca numarul unitatilor de invatamant cu cel putin 800 de elevi inscrisi intr-un an scolar este destul de mic.
De asemenea, contabilii de scoli beneficiaza de indemnizatii de 15%-22% din salariul de baza, in functie de numarul de elevi inscrisi in anul scolar curent.
Adrian 09 Sep. 2015 07:22:20
Ce vã mai mirã la acest Guvern și acest minister. Și an teritoriu abuzurile sunt la modã.Nu știe domnul ministru cã an București de trei ani de zile clasele pregãtitoare sunt constituite cu 30 de elevi sau peste, ancãlcand dispozițiile legii, care precizezã „nu mai mult de 25 de elevi la ciclul primar și nu mai mult de 30 la anvãțãmantul gimnazial”. Se poate an schimb la ciclul liceal cu 28 la clasã prin formarea claselor a IX-a.
Liderii naționali de sindicat sã nu mai facã paradã de a apãra interesele profesorilor pentru ar fi trebuit sã acționeaze an instanțã ministerul educației prin depãșirea normei didactice de predare, ancãlcarea normelor de calitate an actul didactic, de ancãlcare a normelor de igienã, elevii fiind puși la „grãmadã” an sala de clasã, anghesuiți, nerespectarea normelor de igienã an asigurarea volumului de aer necesar antr-un spațiu școlar. Normele comune ale ministerului educației și cele ale ministerului sãnãtãții sunt, dacã ami aduc bine aminte, de 180 m.c. pentru clasele cu normele prevãzute de efectiv prevãzute de legea educației.
Sunt suficient de multe abuzuri la acest minister, care ar putea sã mai mire unul.
Vrem salarii mai mari stimulative pentru a atrage personal calificat de calitate an sistem, dar luãm mãsuri de acest gen.
Alte puncte de vedere cu altã ocazie.