"Ceea ce am incercat sa facem, inclusiv prin aprobarea Strategiei Anticoruptie, este sa tragem semnale de alarma foarte clare si sa construim mecanisme prin care odata aparut un astfel de caz sa fie analizat imediat. Cel mai bun mecanism este aplicarea legii. Eu am constatat ca nu intotdeauna directorii, de exemplu, sunt pregatiti... pentru ca un director poate sa fie profesor de muzica, de romana sau de fizica si nu trebuie sa aiba pregatire juridica.
Am discutat, chiar si astazi cu inspectorii generali scolari sa existe o comunicare rapida pe canalele interne ale Ministerului Educatiei si imediat cum apare un astfel de caz sa fie semnalat inspectoratului care are deja un jurist, mai multe resurse si legatura cu autoritatile locale pentru ca astfel sa acordam asistenta fiecarei scoli", a declarat Pricopie cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie.
Ministrul a explicat ca exista cazuri de coruptie in scoli si a subliniat ca subiectele referitoare la acest fenomen nu trebuie evitate, ci discutate.
"Primul lucru pe care cred ca trebuie sa-l luam in calcul este sa nu ne ferim sa discutam despre aceste subiecte. Sunt lucruri care se intampla. Sigur ca ne intereseaza si avem date. Am vazut la
bacalaureat anul acesta, acum doi ani, acum trei ani. In fiecare an, de fiecare data cand apar examene, avem exemple ca elemente de coruptie exista. Problema este la ce dimensiune si a doua problema, pe care trebuie sa o clarificam, este legata de atitudinea noastra. Ascundem sub pres sau incercam sa actionam ferm si dam un mesaj foarte clar ca orice element de coruptie va fi penalizat in momentul in care este identificat. In vara, am avut doua cadre didactice care au primit mita la examenul de bacalaureat si acest lucru a fost inregistrat pe camera video. (...)
De asemenea, a fost cazul directoarei de la Bolintineanu care, de asemenea, a fost arestata preventiv si se afla in proces. Fiecare dintre noi trebuie sa-si faca un calcul, apropo de riscuri. Merita sa-si asume aceste riscuri? Atitudinea noastra nu este una de cedare. Aperi scoala in momentul in care te indrepti impotriva acestor acte de coruptie", a precizat ministrul Educatiei.
Pricopie a precizat ca pe parcursul anului scolar in curs au fost sapte cazuri de coruptie in unitatile de invatamant.
"Nu trebuie sa punem o nota negativa pe tot ce s-a intamplat anul acesta la examene. La bacalaureat am avut doua sesiuni, sute de mii de copii implicati in examen, mii de cadre didactice, iar cazurile de coruptie identificate sunt sapte. Nu ma bucura. As fi preferat sa nu fie niciunul, dar, subliniez, sunt sapte pe tot anul, iar din cele sapte, cinci au fost identificate de catre oameni din Ministerul Educatiei, iar doua de catre alte institutii ale statului. Sistemul de educatie are anticorpi. Actioneaza si stie sa se protejeze impotriva celor care nu respecta lucrurile elementare privind conduita cadrelor didactice. Sa nu uitam ca, din pacate, in cele sapte cazuri de coruptie avem si doua eleve de la o scoala postliceala care au fost retinute pentru tentativa de mita. Riscurile sunt de toate partile", a completat ministrul Educatiei.