Noi reglementari privind cresterea si ingrijirea copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate

de Banu Alexandra la 20 Aug. 2015
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reglementari privind cresterea si ingrijirea copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate20Aug.2015

Guvernul a aprobat, astazi, o Hotarare prin care completeaza procedura de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copiilor cu cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, serviciile de care acesti copii pot beneficia, precum si modul de lucru al autoritatilor publice cu atributii in domeniul asistentei sociale si protectiei copilului.

Prin aceasta hotarare se doreste identificarea si monitorizarea situatiei tuturor copiilor aflati in risc de separare de familie, inclusiv a copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate, precum si de reglementare detaliata a etapelor si responsabilitatilor ce revin autoritatilor publice in instrumentarea acestei cazuistici.

Modificarile aduse prin Hotararea aprobata vizeaza urmatoarele aspecte:

- Sprijinirea si eficientizarea procesului de identificare a tuturor copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si a celor care au revenit in tara dupa o experienta de migratie de cel putin 12 luni. Astfel, sunt mentionate modalitatile concrete prin care unitatile scolare si serviciile publice de asistenta sociala trebuie sa colaboreze in sprijinul acestei categorii de copii. Potrivit actului normativ, serviciul public de asistenta sociala va solicita in ultimul trimestru al fiecarui an unitatilor scolare aflate pe raza lor administrativ-teritoriala, informatii cu privire la copiii:

- cu un singur parinte plecat in strainatate;
- cu ambii parinti plecati in strainatate;
- cu parintele unic sustinator plecat in strainatate;
- reveniti in tara dupa o experienta de migratie de cel putin 12 luni.

- Unitatile scolare vor trimite serviciului public de asistenta sociala listele nominale cu toti copiii aflati in aceste situatii, in cel mult 15 zile de la solicitare. Listele vor cuprinde, de asemenea, datele personale si adresele de domiciliu ale copiilor si ale familiilor acestora. Dupa primirea datelor, serviciul de asistenta sociala are obligatia de a se deplasa la domiciliul copilului si de a verifica daca parintele plecat in strainatate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum si desemnarea unei persoane eligibile pentru ingrijirea copilului. Pentru a fi eligibila, o persoana trebuie sa fie majora, sa faca parte din familia extinsa si sa indeplineasca toate conditiile materiale si morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil. In plus, persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului are obligatia de a furniza datele de contact ale parintilor plecati in strainatate si de a face dovada mentinerii legaturilor cu acestia.

- In primele 6 luni de la nominalizarea persoanei, serviciul public de asistenta sociala va vizita o data la doua luni domiciliul persoanelor desemnate, in vederea informarii si consilierii acestora privind raspunderea ce le revine in cresterea si ingrijirea copilului. Ulterior, vizitele vor fi realizate semestrial.

- Reprezentantul serviciului public de asistenta sociala urmareste randamentul scolar al copilului si, in cazul scaderii acestuia, il informeaza in scris pe invatator sau diriginte care are obligatia de a solicita sprijinul consilierului scolar. Invatatorul sau dirigintele copilului cu parinti plecati la munca in strainatate are obligatia de a solicita sprijinul consilierilor scolari din cadrul centrului judetean de resurse si asistenta educationala si, in cazul in care, in termen de trei luni de la inscrierea la scoala, situatia scolara si integrarea in mediul scolar nu se imbunatatesc.Nu in ultimul rand, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala va solicita sprijinul unui psiholog sau al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului atunci cand exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului.

De asemenea, prin noile modificari legislative se are in vedere identificarea copiilor care se afla in situatii de risc de separare de familie. Aceste situatii de risc vor fi identificate de catre angajatii serviciului public de asistenta sociala ca urmare a vizitei la domiciliul in care locuieste copilul, pe baza unor criterii stabilite prin acest act normativ. Criteriile pe baza carora se evalueaza situatiile de risc au in vedere date despre gospodarie, despre familie si situatia economica a acesteia, date despre membrii familiei si despre persoana care ingrijeste copilul/copiii, informatii referitoare la practicile parentale si sanatatea copilului, precum si dezvoltarea sa in functie de segmentul de varsta in care se afla, date despre educatia si bunastarea copilului, precum si date despre locuinta. In cazul in care numarul riscurilor este stabilit la mai putin de 5 situatii, vizitele reprezentantului social vor fi facute anual. In schimb, vizitele reprezentantului social vor fi semestriale, in cazul identificarii unui numar intre 6 si 10 situatii de risc, pe cand o rata de 10 situatii de risc va impune vizite trimestriale.

Reprezentantul serviciului public de asistenta sociala va intocmi un raport in urma vizitelor, ce va fi adus la cunostinta atat familiei, cat si persoanei care ingrijeste copilul, raport ce va contine informatii cu privire la performantele scolare, starea fizica a copilului, grupul de prieteni si anturajul acestuia. In cazul in care, in urma evaluarii, se constata ca exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului, situatia scolara si integrarea acestuia in mediul scolar nu se imbunatatesc, starea sa de sanatate este degradata sau este constatata afilierea copilului la grupuri cu un comportament infractional, reprezentantul social are obligatia de a solicita in scris sprijinul serviciilor de specialitate, in conformitate cu problemele remarcate. In cazul identificarii unor semne de abuz/neglijenta/exploatare, va fi contactata directia generala de asistenta sociala si protectia copilului pentru initierea procedurilor prevazute de lege.

Elaborarea acestui act normativ a avut la baza consultari realizate cu reprezentantii autoritatilor administratiei publice centrale, judetene si locale, ai mediului non-guvernamental si specialisti independenti, in cadrul unui grup de lucru constituit la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Sursa: Ministerul Muncii


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

ingrijire copii parinti plecati in strainatate


x

Lasa un raspuns
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x