"Procesul de improspatare a manualelor va continua. Anul trecut scolar a inceput procedura in aprilie, probabil ca anul acesta o vom incepe in februarie, dar o vom incepe dupa niste reguli mai clare", a spus demnitarul.
Potrivit acestuia, motivul pentru care licitatia pentru manuale a fost si este blocata in continuare este cel legat de interpretarea unui ordin de ministru de catre editor.
"Editorii contesta faptul ca ministrul Educatiei ar avea dreptul sa reglementeze problema selectiei manualelor. Dumnealor considera ca singurul document dupa care trebuie sa facem selectie este OUG privind achizitiile publice si SEAP-ul, in timp ce noi consideram, asa cum este firesc, sa avem norme specifice. Interesant este ca editorii recunosc ordinul ministrului pentru manualele unde au castigat licitatie si au si semnat contractul, dar nu recunosc ordinul ministrului unde nu au castigat licitatia. Acolo unde castigi este legal si corect, iar acolo unde pierzi este ilegal si incorect", a afirmat Pricopie.
Referindu-se la bugetul Educatiei, ministrul a spus ca anul viitor acesta va fi egal cu cel din 2014, chiar "spre plus".
"Bugetul Educatiei anul acesta a crescut cu 0,4% din PIB in ultima luna a anului. Este vorba de deciziile judecatoresti pe care am decis prin rectificarea bugetara sa le acordam in decembrie 2014 in contul anului 2015. Sunt inca calcule, dar 90 si ceva la suta din situatii sunt rezolvate.
Mai sunt decizii judecatoresti care au aparut in ultimul moment. Zilele acestea vor primi bani. (...) Si vorbim de sume importante: vor fi profesori care vor primi 5.000, 6.000 sau 7.000 lei. Noi am luat o suma din bugetul lui 2015 si am pus-o in bugetul lui 2014. Acum bugetul pe 2015 arata asa cum arata si cel pe 2014, plus unele cresteri la care se adauga si sumele pentru deciziile judecatoresti pe 2016. Bugetul pe 2015 va fi spre plus fata de cel de anul acesta", a afirmat ministrul Educatiei Nationale.