Solicitarea de crestere a salariilor din Educatie cu procente cuprinse intre 70% pentru profesorii debutanti si un maximum de 177% pentru lectorii si sefii de lucrari din invatamantul universitar face parte dintr-un proiect pe marginea legii salarizarii.
Proiectul a fost transmis de ministrul Educatiei Ministerului Muncii.
"Este vorba de un proiect pe marginea legii salarizarii. Aceasta crestere de 177 % este un maxim care se propune pentru lectorii si sefii de lucrari din invatamantul universitar deoarece acestia aveau salarii foarte mici apropiate de cele debutantilor. Altfel pentru preuniversitar si universitar propunerea de salarizare pleaca de la un minimum de circa 70 % care se acorda debutantilor si din invatamantul universitar si preuniversitar", a declarat ministrul la B1TV.
El a precizat ca proiectul este rodul consultarilor care s-au derulat pe o perioada de doua saptamani impreuna cu sindicatele din educatie si a fost inaintat Ministerului Muncii si urmeaza sa fie analizat impreuna cu ministrul de Finante.
Ministrul a afirmat ca vor avea loc luni, 24 august, consultari impreuna cu reprezentantii sindicatelor si cu premierul Victor Ponta. "Acest material mai cuprinde si alte elemente cum ar fi sporul de mediul rural , mediu izolat intre 5 si 20 %, sporul pentru cei care lucreaza in invatamantul special de 15 %, sporul pentru dirigentie de 10% si alte astfel de sporuri sunt cuprinse in propunerile pe care MECS le-a avansat deja catre ministerul Muncii", a detaliat Cimpeanu.
Intrebat de cand ar trebui sa intre in vigoare aceste mariri, el a spus ca stie de o propunere care ar viza o crestere salariala de 10% din luna decembrie a acestui an.
Claudia 28 Aug. 2015 10:28:57
tot respectul pentru dascalii care formeaza generatii de tineri ce vor deveni adulti pe care sa ne pute, baza.ce ne facem insa cu dascalii care la catedra nu poseda nici atatea cunostinte cat elevul din fata lui?
ce ne facem cu invatatorii care duc in clasa urmatoare copii care nu stiu sa scrie si sa citeasca?
ce ne facem cu orofesorii care duc in anul IV de liceu pentru examenul de Bacalaureat tineri care nu vorbesc correct,nu stiu sa compuna o cerere,un referat,ce mai vorbim de integrale si analiza gramaticala.
eu votez pentru marirea salariilor celor cu rezultate.pentru ca indolentii ceilalti nu se gandesc nici o clipa ca tinerii care le trec prin "mana",generatii intregi sunt terminati professional si social din cauza lor.pentru ca daca n-ar fi din cauza lor,ar insemna ca trebuie sa acceptam faptul ca suntem o natie de redusi mintal.
SUNTEM?
Maria 24 Aug. 2015 20:59:31
Nenea Adrian,matale vrei sã faci parte din comisii ca sã obții gradatie de merit, așa cã ești rãsplãtit pentru timpul investit an altceva.Sã nu-mi spui cã se dãramã școala dacã nu faci și matale parte din acele comisiiAdrian 24 Aug. 2015 12:10:15
Salarizarea ar trebui fãcutã dupã importanța socialã a muncii. În anvãțãmant, dacã s-ar fi acordat 6% din PIB, ancã din anul 2000, cand dupã Greva generalã,salariile s-au majorat cu o medie de 82,5%, an rest an perioada urmãtoare nu s-a mai antamplat nimic bun.Dacã salariile și indemnizațiile demnitarilor s-au triplat, fațã de cuantumul actual, an anvãțãmant ar fi trebuit sã se plece cel puțin de la salariul mediu pe economie pentru debutanți și de la acel reper multiplicat an funcție de criterii de performanțã. Nu agreez salarizarea identicã cu un coleg care ași andeplinește obligațiile din fișa postului și atat sau nu ași andeplinește obligațiile din fișa postului și se strecoarã dand dovadã de „istețime intelectualã” și primește același salariu ca și mine. Responsabilitatea rezultatã din obligațiile din cadrul diferitelor comisii din școalã nu este acoperitã cu nimic an recompensarea efortului intelectual și a timpului investit. Care dintre sindicate s-a formalizat, an ultimii trei ani, de valoarea coeficientului de ierarhizare, dacã mai existã și care mai este valoarea acestuia - 400 de lei-conform Legii 221/2008 sau 600 de lei, conform OUG, emise de Guvern an ultimii trei ani.
Despre care discriminare vorbim ?
Bulgãrele de zãpadã a pornit, vom vedea dacã el crește sau nu și unde se oprește. Promisiuni acoperite sau deșarte. Atunci vom ști ce atitudine vom putea lua fațã de dreptul constituțional de trãi decent antr-o țarã devalizatã.
Sorin 24 Aug. 2015 07:48:09
De ce trebuie majorate salariile in procente? Un invatator care are un salariu de 1000 lei, daca salariul se mareste cu un procent de 25%, acesta va avea un salariu de 1250 lei, pe cand un profesor preuniversitar sau universitar, care au salarii intre 1700 - 3000 lei, la o marire in $, profesorii vor avea un salariu de 2,5 - 3,5 ori mai mult decat invatatoarea sau educatoarea.Vi se pare corect ca educatorii si invatatorii, care pun bazele cunostintelor pentru cei mici si, care au o responsabilitate mai mare fata de copii, au grija de cei mici de la gradinita si scoala primara, avand grija de cei mici sa nu se loveasca sau altele, si, totusi acestia sa primeasca salarii mai mici decat colegii lor prifesori?
Faceti o discriminare in aceasta privinta cu marirea salariilor in procente. Puteti sa dati o marire fixa, sau cu o crestere de 10 - 15% mai mult fata de profesori.
Asa ar fi corect!
Alex 24 Aug. 2015 07:26:55
pt ce marim la universitari pt ca scot someri pe banda fara nici un viitor care sunt mai importanti profesori si muncesc mai mult nu cumva cei din invatamantul obligatoriu nu trebuie sa existe dif salariale intre inv universitasi preuniversitar