"Un profesor care este exclus din invatamant ar trebui sa nu mai poata intra in sistem o perioada de timp. Astazi, daca avem o situatie de violenta in scoala a unui cadru didactic, vine la concurs in toamna si poate sa ocupe acel post pentru ca nu are nicio interdictie, Codul Muncii spune ca dreptul la munca este unul garantat", a afirmat ministrul.
Liviu Pop a mai fost intrebat si ce masuri va lua ministerul pentru combaterea cazurilor de violenta in scoli.
"Strategia privind combaterea violentelor in scoala este in implementare, trebuie updatata ori de cate ori apare o situatie de genul acesta. Am redus in ultimii trei ani cu peste 60 la suta cazurile de violenta, mai avem mult de facut din punctul acesta de vedere, fapt pentru care avem un set de masuri pe care le luam zi de zi, in asa fel incat sa eliminam pe cat posibil catre zero toate aceste cazuri izolate de violenta scolara", a afirmat Liviu Pop.
Intrebat cum vor mai putea fi dovedite actele de violenta din scoli daca elevii nu vor mai avea voie cu telefoanele mobile la ei, ministrul a raspuns: "Nu sunt interzise telefoanele in unitatea scolara. Cu acordul cadrului didactic se pot chiar folosi aceste telefoane, inclusiv in procesul instructiv-educativ. Strategia privind combaterea violentei in scoala are si alte elemente care vor fi introduse in perioada urmatoare, in asa fel incat sa nu mai avem nevoie ca un elev sau un profesor sa filmeze acte de violenta, sa avem alte metode mult mai clare. Supravegherea video, consilierea, prezenta unui cadru didactic suplimentar, a unui parinte, sunt foarte multe lucruri care se pot face", a adaugat Liviu Pop.
Afirmatiile ministrului vin in contextul in care un profesor de religie de la Copsa Mica este acuzat de o eleva ca s-ar fi masturbat in clasa. Ancheta in acest caz este in desfasurare.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Nicolae Capatana 23 Ian. 2018 10:06:54
E atata confuzie in capul ministrului incat te apuca "groaza"!1.Codul muncii garanteaza intr-adevar dreptul la munca,dar nu dreptul de a profesa o anumita munca si intr-un anumit loc!!
2. Cineva poate fi scos dintr-un sistem de activitate fie prin excludere, cand l-ai trimis la "cimitirul istoriei" pentru vecie, fie prin suspendare, care presupune o anumita perioada.
3. Scoaterea dintr-un sistem de activitate se poate face fie prin sanctiune administrativa, fie prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila!
4. Ceea ce vrea ministrul este laudabil, dar trebuie abordat pe alte cai si la nivel de stat, nu de departament. Personal, de multi ani, militez pentru introducerea "licentei" de munca intr-un anumit sistem de activitate, similar daca vreti cu permisul de conducere auto. Aici trebuie aplicata legea "ai gresit , ai platit" inclusiv prin suspendarea pe o anumita perioada, eliminarea din sistem insotita si de piederea dreptului la pensie pentru anumite abateri grave. De ce oare trebuie sa vedem asta numai in filmele americane, in care oamenii se feresc ?ca de dracu?? de greseala. De abia atunci vom scapa de coruptie, hotie, prostie, puturosenie si bolnavi mintal!!!