Precizarile Ministerului Educatiei, dupa anchetarea cazului elevului cu ADHD de la Pitesti, vin dupa ce o echipa a institutiei s-a deplasat luni la Pitesti, pentru a evalua in teren masurile luate la nivelul scolii, al Inspectoratului scolar Judetean Arges si al DGASPC Arges, in vederea integrarii elevului aflat in discutie. S-au purtat discutii cu reprezentanti ai inspectoratului scolar, ai Centrului Judetean pentru Resurse Educationale, ai DGASPC, ai conducerii scolii si ai corpului profesoral.
In urma evaluarii situatiei, au fost facute mai multe recomandari, printre care: o adaptare reala a programei scolare la nevoile elevului, implicarea CJRAE in monitorizarea situatiei si consilierea profesorilor de la clasa, accentuarea dialogului cu familia, in sensul implicarii acesteia si al asigurarii unui ambient favorabil integrarii si dezvoltarii elevului. Reprezentantii celor doua ministere au insistat asupra eforturilor care trebuie facute de scoala pentru integrarea copilului, profesorii fiind incurajati sa ceara sprijinul specialistilor pentru gestionarea situatiilor.
Ministerul Educatiei solicita Inspectoratului Scolar al Judetului Arges o monitorizare permanenta a evolutiei elevului si implicarea neconditionata pentru integrarea elevului. Mai mult, Ministerul Educatiei va solicita tuturor Caselor Corpului Didactic ca, in anul scolar 2016- 2017, sa puna accentul pe formarea cadrelor didactice pentru educatie incluziva.
In sensul mai larg al educatiei si incluziunii copiilor cu nevoi speciale, cele doua institutii guvernamentale considera ca este nevoie de un efort sustinut pentru ca scoala sa poata asigura un ambient optim in vederea valorificarii unicitatii fiecarui copil.
Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice considera legitime interesele reprezentantilor societatii pentru luarea tuturor masurilor astfel incat educatia si sistemul de protectie sociala sa asigure conditiile necesare incluziunii elevilor cu nevoi speciale. In egala masura, conducerile celor doua institutii condamna atitudinea intoleranta si discriminatorie, in raport cu situatia elevului G.I.R. si atrag atentia ca astfel de reactii nu pot fi o solutie in nicio situatie de acest gen si creeaza premizele unor comportamente discriminatorii in randul tinerei generatii.
Constientizand necesitatea unor interventii corelate si mult mai eficiente, cele doua institutii, cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, au initiat, in cursul lunii septembrie, elaborarea mai multor masuri menite sa imbunatateasca procesul de incluziune a copiilor cu nevoi speciale. Aceste masuri vor fi centrate pe trei paliere principale: acomodarea rezonabila a mediului educational, planurile individualizate de sprijin educational, social si medical si sprijin general pentru o scoala incluziva.
"Mentionam aici proiectul de ordin comun privind metodologia pentru evaluarea si interventia integrata in vederea incadrarii copiilor cu dizabilitati in grad de handicap, a orientarii scolare si profesionale a copiilor cu cerinte educationale speciale, precum si in vederea abilitarii si reabilitarii copiilor cu dizabilitati si/sau CES. Documentul, aflat in dezbatere publica in perioada 4-13 octombrie, isi propune asigurarea unui cadru unitar pentru evaluarea copiilor cu dizabilitati si/sau cu cerinte educationale speciale si interventia integrata, in vederea asigurarii dreptului la educatie si a egalizarii sanselor pentru acesti copii. Nu in ultimul rand, masurile propuse urmaresc abilitarea si reabilitarea acestora, prin asigurarea managementului de caz, respectiv interventii inter-institutionale coerente.
Astfel, la initiativa Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a ANPDCA si ANPD, din comisia CES vor face parte si reprezentanti ai organizatiilor non- guvernamentale de profil, lucru prevazut in ordinul mai sus mentionat.
Pe de alta parte, la nivelul Ministerului Educatiei se va infiinta, prin ordin de ministru, punctul de contact pentru implementarea Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Rolul punctului de contact va fi, pe de o parte, de monitorizare a implementarii Conventiei, iar, pe de alta, de elaborare si inaintare de studii si politici publice in domeniu", se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.
MENCS a incheiat consultarea publica asupra Foii de parcurs pentru desegregare si cresterea calitatii educationale in unitatile de invatamant preuniversitar din Romania, care include criteriul CES si cel al dizabilitatii intre criteriile pe baza carora segregarea scolara este interzisa. Prin acest document, Ministerul Educatiei isi asuma mai multe masuri, printre care redefinirea segregarii scolare, modificarea mai multor acte normative specifice, inclusiv referitoare la copiii cu CES, masuri de formarea initiala si continua a cadrelor didactice si a managerilor scolari pentru prevenirea si eliminarea segregarii, crearea scolilor si a claselor incluzive, respectiv implementarea de programe de consiliere a parintilor.
"Situatia de la Pitesti nu este singulara, e ingrijorator ca atat de multi copii sunt in situatii similare iar scoala nu le ofera ceea ce au ei nevoie. Sunt copii extraordinari care merita fiecare efort al nostru pentru a fi alaturi de ei si familiile lor. Consider inacceptabila orice atitudine de respingere sau discriminare a acestor copii iar scoala este responsabila de integrarea si educarea lor. Ce am constatat, si nu doar din aceasta situatie nefericita: profesorii nu stiu sa gestioneze astfel de cazuri, unde e evident necesara intelegerea fata de nevoile elevului, o implicare mai puternica a profesorului si a psihologului, dar si comunicarea cu familia. De aceea, in paralel cu celelalte masuri, vom accentua formarea cadrelor didactice pentru educatie incluziva si o mai puternica implicare a consilierilor din cadrul centrelor judetene de resurse si asistenta educationala. Suntem datori sa facem cu totii front comun pentru binele acestor copii", a precizat Mircea Dumitru, ministru al Educatiei Nationale.
Situatia de la Pitesti nu este, din nefericire, o situatie izolata, iar MENCS si MMFPSV, avand in vedere realitatea complexa din sistemul de educatie si protectie sociala din Romania, vor lua masuri pentru preintampinarea unor situatii similare. Institutiile centrale si cele locale sunt preocupate de modul in care Romania reuseste sa asigure incluziunea educationala si sociala a copiilor cu nevoi speciale, se arata in acelasi comunicat al Ministerului Educatiei
Dany 27 Oct. 2016 13:45:22
In sfarsit cineva se intereseaza de a cesti copilasi si incep sa se ia masuri.A trebuit sa se ajunga la acel copilas dela pitesti pt a deschide ochii parlamentarilor nostri si a guvernului...