Potrivit sursei citate, concursul pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct la aceeasi unitate de invatamant se poate organiza in aceeasi sesiune, in zile diferite, primul fiind cel pentru ocuparea functiei de director.
"Daca o persoana doreste sa candideze pentru functia de director sau director adjunct la mai multe unitati de invatamant, aceasta trebuie sa depuna cate un dosar pentru fiecare post pentru care candideaza. Candidatii reusiti pe mai multe posturi, vor inainta, in scris, comisiei de concurs, optiunea pentru o singura unitate de invatamant, in termen de doua
zile lucratoare de la afisarea rezultatelor contestatiilor la ultimul concurs sustinut. Dupa exprimarea optiunii scrise, fiecare post ramas vacant va fi ocupat de urmatorul candidat admis. Daca nu exista un alt candidat admis, concursul se reprogrameaza", prevede proiectul.
Totodata, in cazul vacantarii functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, conducerea interimara va fi asigurata, pana la organizarea concursului, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar, de un cadru didactic titular, numit prin detasare in interesul invatamantului, prin decizia inspectorului scolar general, cu avizul consiliului de administratie al inspectoratului scolar.
Acelasi proiect mai prevede ca la desfasurarea concursului pentru functiile de director si de director adjunct sunt invitati sa participe in calitate de observatori: cate un reprezentant al organizatiilor sindicale afiliate la federatiile sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar, care au membri in unitatea de invatamant. Pentru unitatile de invatamant in care nu exista organizatie sindicala, participa cu statut de observator un reprezentant al salariatilor de la unitatea de invatamant pentru care se organizeaza concursul, ales in consiliul profesoral, prin vot secret, cu majoritate simpla.
La concurs mai poate participa ca observator reprezentantul Consiliului reprezentativ al parintilor din unitatea de invatamant pentru care se organizeaza concursul. Concursul consta in analiza si evaluarea curriculum-ului vitae, punctajul maxim acordat de fiecare membru al comisiei, independent, la aceasta proba, fiind de 10 puncte, un interviu cu intrebari de legislatie scolara, si o proba scrisa de management educational.
In cazul egalitatii de punctaj, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Pentru unitatile de invatamant cu filiera tehnologica, este declarat "promovat" candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., dupa caz, iar la filiera vocationala, cel care are specialitatea corespunzatoare profilului predominant al unitatii de invatamant. "Numirea in functiile de director si de director adjunct pentru unitatile de invatamant de stat cu personalitate juridica, centrele judetene de resurse si asistenta educationala/Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, centrele de excelenta, centrele scolare pentru educatie incluziva, cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor se realizeaza prin decizie a inspectorului scolar general, pentru o perioada de 4 ani", precizeaza proiectul.
Numirea directorului Palatului National al Copiilor se realizeaza prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.
In urma promovarii concursului, directorul incheie, pe o perioada de 4 ani, contract de management administrativ-financiar cu primarul/primarul de sector al unitatii administrativ teritoriale, respectiv presedintele consiliului judetean pe raza careia se afla unitatea de invatamant si contract de management educational cu inspectorul scolar general.