Absolventii claselor a IX-a sunt cei care se pot inscrie la invatamantul profesional, care face parte din invatamantul liceal, filiera tehnologica.
Elevii care vor absolvi cei doi ani ai invatamantului profesional vor dobandi astfel competentele necesare invatamantului obligatoriu, de noua clase.
Invatamantul profesionala se finalizeaza cu examen de certificare a calificarii profesionale si se poate desfasura atat in limba romana, cat si in limbile minoritatilor nationale.
Elevii care vor parcurge timp de doi ani cursurile invatamantului profesional vor beneficia de:
- pregatire profesionala generala intr-un domeniu profesional in primul an
- pregatire profesionala de specialitate specifica unei calificari profesional in cel de-al doilea an.
Aceste cursuri pot fi organizate numai in unitatile de invatamant profesional si tehnic acreditate sau autorizate sa furnizeze formare profesionala initiala pentru calificarile de nivel 2.
Lista unitatilor de invatamant care organizeaza invatamant profesional se stabileste anual, pe baza propunerilor unitatilor de invatamant si a operatorilor economici, si se avizeaza de catre inspectoratele scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti.
Invatamantul profesional se organizeaza si pe o perioada de trei ani, la care se pot inscrie absolventii claselor a VIII-a. Acesta este considerat invatamant cu frecventa, cursuri de zi, parte a invatamantului secundar superior.
Elevii din invatamantul profesional cu durata de 3 ani beneficiaza de sustinere financiara, in conformitate cu prevederile legale, prin "Bursa Profesionala", in valoare de 200 de lei lunar, aprobata prin HG nr. 1062/2012.
Inscrierea elevilor la invatamantul profesional se desfasoara in perioada 22-27 mai 2014, iar in 28 mai va fi afisata lista candidatilor inscrisi si graficul de desfasurare a sesiunii de preselectie si a probei suplimentare de admitere.
Probele suplimentare de admitere in invatamantul profesional se desfasoara in perioada 29-30 mai.