Astfel, in perioada 19 decembrie 2016 - 17 februarie 2017, toti cei interesati sunt invitati sa transmita propuneri de imbunatatire a documentului redactat de CNE, organism consultativ al MENCS, in conformitate cu prevederile Legii Educatiei Nationale nr.1/2011 (cu modificarile si completarile ulterioare). Sugestiile si propunerile pot fi trimise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.
In paralel, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitati specialisti in etica aplicata si managementul eticii, reprezentanti ai elevilor, ai parintilor, reprezentanti ai societatii civile si, nu in ultimul rand, toti factorii de decizie interesati de elaborarea unui document robust si util. Calendarul acestor evenimente va fi anuntat in perioada imediat urmatoare.
Consultarea publica are rolul de a ajuta la construirea unei infrastructuri etice in care sa fie inclus atat codul propriu-zis, cat si instrumente si mecanisme cat mai coerente de implementare a sa. De asemenea, intentia Ministerului Educatiei este ca acest cod de etica sa fie un instrument intrainstitutional, adica un act normativ-cadru care sa ofere posibilitatea unitatilor de invatamant de a adopta documente interne similare, in functie de specificul fiecarei scoli in parte.
Prin urmare, consideram ca ar fi deosebit de utile puncte de vedere argumentate in ceea ce priveste principiul libertatii profesionale, atributiile comisiilor judetene de etica, procedura de sesizare a acestor comisii, precum si sanctiunile ce ar putea fi aplicate in cazul constatarii unor abateri de la pevederile codului de etica. Aceasta dezbatere are ca scop si realizarea unei diagnoze morale a scolii romanesti care sa detecteze comportamentele imorale nocive, sanctionabile de viitorul cod.
Toate propunerile avizate vor fi integrate in versiunea finala si consolidata a codului, aprobat ulterior prin ordin de ministru.