In minuta deciziei se arata ca majoritatea voturilor au condus la obiectia de neconstitutionalitate formulata de catre Guvernul Romaniei. De asemenea, Guvernul a contestat si ca este neconstitutionala Legea pentru modificarea art. 6 alin. (9) din Legea Educatiei fizice si sportului nr. 69/2000.
Sesizarea Guvernului asupra Curtii Constitutionale a fost anuntata pe 19 ianuarie prin proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea scolii si in afara orelor de program "Nu stiu ce problema are domnul ministru Cimpeanu cu copiii si adolescentii care vor sa faca miscare si sport, dar, probabil, are legatura cu lobby-ul acelor directori de scoli care nu au nicio emotie cand vine vorba sa inchirieze sala de sport din incinta scolilor. (...) Este scandalos sa tii copiii si adolescentii departe de singurele spatii unde pot desfasura in siguranta activitati sportive si de recreere si asta in conditiile in care ai o epidemie de obezitate în randul copiilor, cand orele de sport si de educatie fizica sunt insuficiente, cand suntem campioni ai sedentarismului si bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viata tuturor", a declarat deputatul USR, Tudor Pop.
CCR nu a fost sustinut la proiectul de lege de catre Guvern, unde este considerat un atac direct asupra sanatatatii fizice si psihice a copiilor. "Pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea şcolii şi în afara orelor de program, respectiv în vacanţe şi în weekenduri. Decizia domnului premier Ciucă de a ataca la CCR acest proiect de lege, votat de o majoritate covârşitoare în Parlament, de fapt este un atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor şi a adolescenţilor, care oricum suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi pentru a practica diverse sporturi în aer liber", a spus Pop la Palatul Parlamentului.
Guvernul continua sa reproseze in sesizarea de la CCR ca proiectul are formulari neclare "Este doar o intenţie politică. Articolul pe care l-am modificat, din cadrul Legii 69/2000, Legea educaţiei fizice şi a sportului, prevede în plus faţă de ceea ce este că adolescenţii şi copiii au dreptul să utilizeze gratuit terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara programului", declara deputatul USR.
In sedinta din data de 6 aprilie 2022, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor anterior promulgarii, a decis cu majoritate de voturi, obiectia de neconstitutionalitate formulata de Guvernul Romaniei si a constatat ca este neconstitutionala Legea pentru modificarea art. 6 alin. (9) din Legea educatiei fizice si sportului nr.69/2000.