Sanctiunile pentru parinti, pe baza absentelor copiilor, sunt reglementate de contractul educational pe care acestia il vor semna cu unitatile de invatamant la care sunt inscrisi cei mici, anuntat printr-un proiect pus in dezbatere publica de catre Ministerul Educatiei.
Proiectul prevede mai multe drepturi si obligatii pentru parinti, dar si pentru unitatile de invatamant, iar neindeplinirea obligatiilor constituie abateri disciplinare.
"Unitatile de invatamant preuniversitar incheie cu parintii/tutorii legal instituiti, in momentul inscrierii anteprescolarilor, respectiv a prescolarilor sau a elevilor, in registrul unic matricol, un contract educational in care sunt inscrise drepturile si obligatiile reciproce ale partilor", prevede documentul.
Potrivit proiectului Ministerului Educatiei, parintele are obligatia ca
cel putin o data pe luna sa ia
legatura cu profesorul pentru invatamantul prescolar/profesorul pentru invatamantul primar/profesorul diriginte pentru a cunoaste evolutia copilului/elevului, iar prezenta lui va fi consemnata in caietul profesorului cu nume, data si semnatura.
De asemenea, parintele/tutorele elevului
raspunde material pentru
distrugerile bunurilor din patrimoniul scolii, cauzate de elev si ii este interzis sa agreseze fizic, psihic ori verbal elevii si personalul unitatii de invatamant preuniversitar.
Documentul mai stabileste ca parintele are dreptul sa se interesez
e numai referitor la situatia propriului copil si are
acces in incinta unitatii de invatamant preuniversitar daca:
a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul unitatii de invatamant preuniversitar,
desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice,
depune o cerere/alt document la secretariat sau daca
participa la intalnirea lunara cu dirigintele clasei/profesorul pentru invatamant prescolar/primar.
Printre drepturilor parintilor se mai numara posibilitatea constituirii in asociatii cu personalitate juridica si solicitarea rezolvarii unor stari conflictuale in care este implicat propriul copil/elev, prin discutii amiabile, cu respectarea urmatoarelor etape: discutii amiabile cu cadrul didactic implicat, cu directorul unitatii de invatamant preuniversitar si cerere scrisa adresata conducerii unitatii de invatamant preuniversitar.
Contract educational va fi valabil pe toata perioada de scolarizare in cadrul unitatii de invatamant preuniversitar, iar eventualele modificari se vor putea face printr-un act aditional acceptat de ambele parti, care se va atasa contractului educational.
Ghita 15 Sep. 2014 13:15:39
Ca si drepturile parintelui sunt trecute paradoxal tot drepturi care avantajeaza scoala, respectiv dreptul de a se asocia si a face donatii catre scoala :, Penibil, dar totusi real:Ghita 15 Sep. 2014 13:12:47
Un lucru abiziv si neconstitutional, invatamantul primar si gimnazial este obligatoriu conform constitutiei si nu poate fi conditionat de semnarea sau nu a unui act de parteneriat denumit "contract educational", mai mult prin acesta se instituie clauze abuzive care degreveaza scoala si incarca parintii cu tot felul de obligatii. De ex: se instituie interdictia stricta de a intra a parintelor in scoala dar prin acelasi act se prevede raspunderea acestuia pentru faptele minorului care faptic se afla sub supravegherea cadrului didactic. In acest caz parintele cum poate realiza obligatia legala de a supraveghea copilul?. Oare nu ar trebui raspunderea pusa pe umerii celor sub a caror supraveghere se afla minorul respectiv cadrul didactic? Ce se intampla daca acest contract educational nu se semneaza de catre parinte? ca nu e specificat nicaieri .