

Cinci lucruri indispensabile pentru ca un copil sa mearga cu placere la scoala

De Portal Invatamant
la 27 Sep. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cinci lucruri indispensabile pentru ca un copil sa mearga cu placere la scoala27Sep.2022

Mersul la scoala ar trebui, in mod ideal, sa motiveze elevii sa invete. Insa, nu se intampla intotdeauna asa si nu e atat de simplu pe cat ne-am dori. Drept urmare, am alcatuit un mic ghid cu 5 lucruri pe care specialistii le considera indispensabile in acest demers.

1. Dotari moderne in scoala si in clasa
 
Chiar daca nu exista suficiente fonduri materiale pentru a acoperi cerintele si asteptarile tuturor, o buna planificare a resurselor si un plus de creativitate pot face din sala de clasa un loc primitor. Desigur, in discutie intra si metodele de predare sau programa scolara, dar si felul in care este organizat interiorul are impact asupra modului in care invata elevii.
 
De exemplu, mobilierul modern poate ajuta mai mult decat banuim. Conform unor studii aparute in publicatia australiana Teacher Magazine, folosirea bancilor moderne, care pot fi mutate in diferite pozitii, in functie de particularitatile predarii, poate creste implicarea elevilor. Intr-un experiment efectuat de Marx, Fuhrer si Hartig in 1999, s-a demonstrat ca dispunerea bancilor in semicerc ii face pe elevi sa fie mai atenti si sa adreseze mai multe intrebari.

2. Conditiile de mediu pot creste performanta scolara
 
Intr-un alt studiu, publicat in 2015 de Universitatea din Salford, pe baza unor experimente efectuate in 27 de scoli cu 153 de sali de clasa din Marea Britanie, s-a descoperit ca factori precum luminozitatea, temperatura, calitatea aerului, umezeala sau acustica pot creste cu pana la 16% rezultatele la invatatura.

In 2009, cercetatorii Zeiler si Boxem au descoperit ca exista o legatura directa intre conditiile de mediu din clasa si performantele si prezenta elevilor. Pe masura ce temperatura si umiditatea au scazut sau au crescut, confortul copiilor s-a modificat si, odata cu el, s-a diminuat si atentia. Acest lucru a condus la rezultate mai slabe la invatatura sau chiar la absenteism.

Cea mai buna metoda de a controla temperatura este folosirea radiatoarelor cu termostat, care ofera un nivel ridicat de confort. In Romania exista o gama variata de produse potrivite diferitelor nevoi de incalzire si climatizare. Odata cu venirea anotimpului friguros, una dintre cele mai eficiente solutii e cea a folosirii unui cazan pe combustibil solid, precum centrala pe lemne.

3. Clase aerisite, moderat decorate

Din dorinta de a face cat mai placuta si mai atractiva sala de clasa, profesorii se folosesc de creativitatea lor si a elevilor pentru a decora peretii cu diferite materiale explicative, desene, citate, harti si asa mai departe. Intr-o cercetare de psihologie, realizata la Dietrich College of Humanities and Social Sciences, se arata ca un decor de tip spartan nu e de dorit, insa exagerarea prin abundenta duce la o senzatie de haos. Drept urmare, capacitatea elevilor de concentrare scade semnificativ. In urma experimentelor, s-a stabilit ca reusita la testari a fost mai mare (55% raspunsuri corecte) in salile mai simplu decorate, si mai mic (42% raspunsuri corecte) in salile cu decoruri prea incarcate.
Specialistii recomanda ca peretii sa ramana neacoperiti intre 20%-50%.

4. Materialele didactice, un sprijin important

Invatarea depinde si de alti factori, precum materialele didactice pe care profesorii le au la dispozitie. Acestea pot oferi o intelegere complementara, fie ca vorbim de materiale audio sau video, facand studiul nu doar mai placut, ci si mai simplu si mai eficient. Intr-o cercetare efectuata de Abbott si Faris (2000) s-a aratat ca folosirea materialelor ajutatoare, atat la nivel individual, cat si la nivel de grup, creeaza alternative de invatare si creste motivatia copiilor. In 2010, Vural si Zellner au sugerat ca folosirea materialelor didactice care se adreseaza mai mult decat unui singur organ de perceptie favorizeaza, de asemenea, invatarea.

5. Profesori cu vocatie si bine pregatiti

Toate aspectele prezentate mai sus sunt elemente ce faciliteaza efortul copiilor de a invata, insa un rol esential il joaca dascalii. Mai precis, pregatirea acestora si vocatia pe care o au pentru meserie, dar si felul in care este conceputa programa scolara. Uneori, adaptarea cerintelor didactice in situatii reale e mai complicata, iar invatatorii si profesorii trebuie sa dea dovada ca se pot adapta, ca se pricep sa comunice, ca au rabdare si empatie pentru fiecare caz in parte. Ei pot fi ajutati intr-o masura semnificativa atunci cand elementele de mai sus sunt intrunite (sau macar acoperite partial), iar misiunea lor are sanse mai mari de reusita.
Foto: Shutterstock

 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

centrala pe lemnedotari moderneconditii de mediu


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//