Anul scolar va incepe in a treia luni din septembrie. Consiliul Elevilor: "Politicienii au aer conditionat, nu cunosc realitatea sistemului"

De Laura Galescu
la 03 Oct. 2019
4 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anul scolar va incepe in a treia luni din septembrie. Consiliul Elevilor: "Politicienii au aer conditionat, nu cunosc realitatea sistemului"03Oct.2019

Comisia de Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport a dezbatut, miercuri, proiectul legislativ depus de catre senatorul Liviu Marian Pop pentru modificarea structurii anului scolar. Conform proiectului, cursurile incep in a treia saptamana din septembrie, in ziua de luni, insa Consiliul National al Elevilor (CNE) a declarat ca nu este de acord cu aceasta schimbare.

 
Reprezentantul elevilor a fost prezent in cadrul comisiei si s-a opus acestei masuri, insa politicienii tot au votat modificarea structurii anului scolar.
 
Totusi CNE spera sa blocheze aceasta masura pana ca ea sa fie inclusa in actuala Lege a educatiei nationale.


Comunicatul integral al CNE poate fi citit aici:
 
 
Recent, domnul senator Liviu Pop a depus in Parlamentul Romaniei o initiativa de modificare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, in care este specificat faptul ca, anual, cursurile anului scolar incep in a treia zi de luni din septembrie, anul scolar avand, astfel, o structura fixa, care, conform expunerii de motive, vine la intampinarea necesitatii unei stabilitati pentru elevii din sistemul preuniversitar de invatamant.
 
Intrucat Consiliul National al Elevilor (CNE), structura reprezentativa a tuturor elevilor din Romania, nu a fost consultata prin niciun mecanism, fie el intern sau extern, ne simtim indatorati fata de cei pe care ii reprezentam pentru a va exprima pozitia noastra cu privire la modificarea legislativa antementionata.
 
Suntem de parere ca, din nou, asistam la o modificare nefundamentata, care nu soseste in beneficiul elevilor, intrucat solutia optima este, intr-adevar, ca anul scolar sa aiba o structura fixa, prevazuta in lege, insa data inceperii cursurilor ar trebui sa fie 1 septembrie.
 
In anul 2017, in cadrul Adunarii generale a Consiliului National al Elevilor de la Ramnicu Valcea, liderii elevilor din intreaga tara au adoptat o hotarare pentru ca dezideratul CNE sa fie obtinerea unei structure fixe pentru desfasurarea cursurilor dintr-un an scolar: acestea ar trebui sa inceapa la 1 septembrie si sa se termine la 1 iunie. Care sunt beneficiile unei structuri de acest tip?
 
In primul rand, dorim sa atragem atentia cu privire la un fenomen care a luat amploare in sistemul educational, mai ales in ultimii ani: calendarul examenelor nationale este unul decalat, elevii sunt nevoiti sa sustina aceste examene in toiul verii, in clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilatie, randamentul fiind unul din ce in ce mai scazut. De asemenea, orice zi petrecuta la scoala in luna iunie este resimtita precum o povara de catre elevi, aspect care favorizeaza absenteismul scolar masiv, dar si incapacitatea beneficiarilor primari ai educatiei de a se putea concentra pe studiu.
 
Credem cu tarie ca aceasta masura valorifica interesul superior al tuturor elevilor din Romania si am fi onorati daca ati sustine punctul de vedere al elevilor din Romania din pozitia pe care o aveti in cadrul comisiei parlamentare cu activitate relevanta in sectorul educational.

"De ce sa inceapa cursurile in a doua saptamana din septembrie si nu in prima sau in a treia? Refuz sa cred ca o astfel de masura a trecut in unanimitate de comisia cu activitate relevanta in domeniul educational din Camera Deputatilor. O astfel de propunere legislativa, cu o expunere de motive de jumatate de pagina, are un puternic impact economic si social, insa punctul de vedere al Consiliului National al Elevilor nu a contat. Da, ne dorim stabilitate in sistem, ne dorim ca anul scolar sa aiba o structura fixa, insa nu ne multumim doar cu atat. inca din 2017, structura noastra a militat pentru ca scoala sa inceapa pe 1 septembrie, iar ultima zi de cursuri sa fie 1 iunie – asta inseamna stabilitate in sistemul educational. Politicienii, care in mod cert au cabinet parlamentare dotate cu aer conditionat, cu siguranta nu cunosc realitatea sistemului. Realitatea presupune localitati fara transport scolar, realitatea presupune, de asemenea, scoli care nu sunt dotate cu aparate de aer conditionat, realitatea presupune sute de elevi care strabat zeci de kilometri la temperaturile toride ale verii pentru a ajunge la scoala.
 
De indata ce am aflat de aceasta propunere legislativa, l-am contactat pe domnul senator Liviu Marian Pop pentru a-i transmite punctul de vedere, asta se intampla in luna august. Nu am primit nici pana astazi un raspuns sau vreo dorinta de colaborare, aspect care ma dezamageste cumplit. Deciziile trebuie luate cu o consultare in prealabil, mai ales atunci cand vizeaza un grup social atat de numeros – elevii Romaniei." – a declarat Antonia Pup, presedintele Consiliului National al Elevilor.
 
Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educatiei si actual Presedinte al Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din Senatul Romainiei a anuntat un proiect legislativ care prevede ca inceputul anului scolar sa fie fixat in a treia zi de luni din septembrie. 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Note maxime la Limba Romana!

Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

modificare structura an scolarschimbare structura an scolarstructura an scolarcand incepe scoaladebut an scolar


x
Lasa un raspuns



Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
16Oct.2019

Narcis Labes 16 Oct. 2019 12:34:22

Alooo CNE-ul plin de incompetenti!!!Pai la schimbarile programei scolare nu comentati.A treia luni din septembrie este foarte bine avand in vedere ca pana in luna octombrie sunt peste 25 de grade iar in iunie abia se incalzeste.Asa ca vedeti-va de treaba ca nu sunteti buni de nimic!
04Oct.2019

Violeta Mihalcea 04 Oct. 2019 18:16:01

La 1 septembrie se ating 40 de grade și nu an mai-iunie vă cam contraziceți in comentariu: ba a suferit de cald in prima săptămană de școală deci la anceput de septembrie, ba an mai-iunie.
Pe de altă parte, acel CNE invocă doar examenele ce se dau in iunie deci sunt ani terminali, așadar cum apară interesele tuturor elevilor??? Consultați rapoartele meteo să vedeți că, de ani buni, in septembrie este extrem de cald, iar an iunie e vreme ploioasă!!!
04Oct.2019

Alina Teodorescu 04 Oct. 2019 07:27:27

Este foarte buna aceasta initiativa legislativa ! Va rugam sa ramana asa, stabilit, in fiecare an, in a treia luni din septembrie inceperea noului an scolar. Se pot monta aparate de aer conditionat, nu este o problema, ci o falsa problema. Felicitari, domnule Liviu Pop !
03Oct.2019

Damian Mihaela 03 Oct. 2019 10:30:51

Asa este. Copilul meu este nevoit sa anvețe antr o clasa aflata la ultimul etaf cu geamurile la soare. Prima sa săptămană de școală e fost o nenorocire. Cand sunt 30 de grade afara nu se poate sta an clasa, copii mari de a 6 a 28 la număr,au rezistat cu greu la ore.
Nu i ducem la școală sa ne batem joc de ei. Vara, an mai iunie se ating 40 de grade.
Va rugam sa luați masurile cele mai bune.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//