Stagiarii care pica examenul de licentiere in cariera didactica vor fi nevoiti sa reia stagiul de practica. Reluarea stagiaturii, de cel mult 3 ori

De Portal Invatamant
la 22 Iul. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stagiarii care pica examenul de licentiere in cariera didactica vor fi nevoiti sa reia stagiul de practica. Reluarea stagiaturii, de cel mult 3 ori22Iul.2022

Viitorii profesori vor fi nevoiti sa sustina, pe langa masteratul didactic, si un examen de licentiere in cariera didactica, la finalul perioadei de stagiatura, potrivit prevederilor din noua lege a Educatiei. In cazul in care nu promoveaza examenul, stagiarul se poate prezenta la o noua sesiune dupa reluarea, de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar.

Astfel, studentii si absolventii de invatamant superior care opteaza pentru cariera didactica au obligatia sa absolve cursurile unui masterat didactic cu durata de 2 ani ori programele de formare psihopedagogica de nivel I, respectiv II, acreditate conform legii (Art. 127).
 
Prin exceptie, pot opta pentru cariera didactica si absolventi ai invatamantului superior care nu au parcurs masteratul didactic, sub conditia sustinerii si promovarii unei probe suplimentare de examinare a cunostintelor teoretice de pedagogie pentru debutul in stagiatura didactica, organizat de CNFDCD la nivelul structurilor teritoriale.

...vezi aici proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar
 
Programele de formare psihopedagogica de nivel I si II pot fi urmate pe parcursul studiilor universitare de licenta, de masterat sau in regim postuniversitar.

Teste Rezolvate + Metodica pentru examenul de Titularizare 2022!
...vezi AICI lista completa a testelor <<  

 
Programele de formare psihopedagogica pentru functiile didactice de educator-puericultor, educatoare, invatator, antrenor si maistru-instructor se aproba de Ministerul Educatiei si se desfasoara in liceele cu profil pedagogic. Pentru absolventii liceelor pedagogice si colegiilor universitare de institutori se considera indeplinita conditia de formare psihopedagogica de nivel I.
 
Absolventilor care au finalizat cu diploma de licenta/absolvire studii universitare de lunga sau scurta durata pana in anul 2005 li se considera indeplinita conditia de formare psihopedagogica de nivel I si II, daca prin foaia matricola se face dovada parcurgerii disciplinelor: psihologie scolara, pedagogie, metodica predarii specialitatii si practica pedagogica la specialitatea inscrisa pe diploma de licenta/absolvire.
 
Pentru asigurarea calitatii la nivelul selectiei cadrelor didactice, debutul in cariera se realizeaza dupa finalizarea unor programe de formare initiala, care sa asigure corespondenta cu noile standarde de formare (Art. 130).
 
Formarea initiala pentru debutul in cariera didactica din invatamantul preuniversitar cuprinde:
a) formarea initiala, teoretica, in specialitate, realizata prin universitati, in cadrul unor programe acreditate potrivit legii;
b) finalizarea masteratului didactic cu durata de 2 ani ori pregatirea in cadrul programelor de formare psihopedagogica de nivel I si II, realizata prin departamentele de specialitate din cadrul institutiilor de invatamant superior.
 
Absolventul programului de formare initiala sustine un examen de certificare in cadrul institutiei organizatoare. In urma promovarii examenului de certificare, institutia organizatoare emite un atestat de certificare, care confera titularului acestuia, dreptul de a se inscrie la procedura de repartizare, in vederea efectuarii stagiaturii didactice la nivelul unei unitati de invatamant (Art. 135).
 
In urma repartizarii, cadrul didactic stagiar incheie un contract individual de munca pentru perioada stagiaturii didactice. In perioada de stagiatura didactica se pune accentul pe practica didactica la clasa si pe analiza rezultatelor invatarii .
 
Debutul in profesie se realizeaza dupa parcurgerea stagiaturii didactice, la finalul careia cadrul didactic stagiar sustine examenul de licentiere pentru cariera didactica, ce cuprinde doua componente de evaluare sumativa:
 
a) etapa I, eliminatorie – analiza raportului de evaluare a stagiului practic, care cuprinde date privind activitatea profesionala la nivelul unitatii de invatamant, si a portofoliului profesional personal, realizata de DJIP/DMBIP si de Corpul de mentorat si licentiere in cariera didactica;
 
b) etapa a II-a - examinarea scrisa, pe baza unei tematici si a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educatiei, pentru fiecare specialitate in parte, realizata la finalizarea stagiaturii didactice cu durata de un an scolar.

Teste Rezolvate + Metodica pentru examenul de Titularizare 2022!
...vezi AICI lista completa a testelor <<  

 
Stagiarii care promoveaza examenul de licentiere in cariera didactica dobandesc titlul de cadru didactic cu drept de practica in invatamantul preuniversitar.
 
Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de licentiere in cariera didactica, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din unitatea de invatamant respectiva, in conditiile legii.
 
Stagiarii care nu au promovat examenul pentru licentiere in cariera didactica se pot prezenta la o noua sesiune dupa reluarea, de fiecare data, anterior sustinerii examenului, a stagiului de practica cu durata de un an scolar.
 
Stagiarii care nu promoveaza examenul de licentiere in cariera didactica pot fi angajati in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de cadru didactic stagiar.
 
Cadrul didactic stagiar care nu promoveaza examenul de licentiere in cariera didactica poate sa solicite prelungirea contractul individual de munca prin reluarea stagiaturii de cel mult 3 ori.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

stagiaturalicentiere in cariera didacticaprofesoricadre didacticestagiarcariera didacticaformare profesoriministerul educatiei


x
Lasa un raspunsTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//