Sindicatele o contrazic pe Ligia Deca: Suntem IMPOTRIVA eliminarii salarizarii profesorilor din Legile Educatiei

De Portal Invatamant
la 31 Mar. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sindicatele o contrazic pe Ligia Deca: Suntem IMPOTRIVA eliminarii salarizarii profesorilor din Legile Educatiei31Mar.2023

Eliminarea articolelor privind salarizarea profesorilor din Legile Educatiei nu a fost ideea organizatiilor sindicale din invatamant, anunta reprezentantii FSLI, FSE „SPIRU HARET” si Federatia „ALMA MATER”, intr-un comunicat de presa.

Ministrul Ligia Deca a declarat ca eliminarea din proiectele legilor Educatiei a prevederilor care vizeaza salarizarea cadrelor didactice a fost agreata de catre reprezentantii sindicatelor din invatamant, intr-o discutie care a precedat sedinta de Guvern.
 
Sindicalistii sustin ca, de fapt, inainte de sedinta de Guvern in care au fost adoptate proiectele Legilor Educatiei, au fost chemati la o discutie cu prim-ministrul Nicolae Ciuca, presedintele PSD Marcel Ciolacu si ministrul Ligia Deca, in care li s-a comunicat ca prevederea privind salarizarea va fi eliminata din proiectul legii invatamantului preuniversitar.
 

Comunicatul sindicalistilor din Educatie pe tema salarizarii cadrelor didactice

 
Organizatiile sindicale din Educatie sunt impotriva eliminarii din Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar a prevederii referitoare la salarizarea cadrelor didactice!
 
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” si Federatia Nationala Sindicala „ALMA MATER”, in contextul declaratiei facute in data de 29 martie 2023 de ministrul educatiei, doamna Ligia Deca, potrivit careia ,,sindicatele din educatie au agreat eliminarea din Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar a articolului referitor la salarizarea profesorilor”, fac urmatoarele precizari:
 
1. Dupa pichetarea sediului Guvernului Romaniei in data de 29 martie 2023, o delegatie formata din sase reprezentanti ai celor 2 federatii sindicale a avut discutii cu: Prim-ministrul Romaniei – domnul Nicolae Ciuca, Presedintele PSD – domnul Marcel Ciolacu si ministrul educatiei – doamna Ligia Deca.
 
2. Printre problemele abordate in cadrul intalnirii a fost si cea legata de legile educatiei. Reprezentantii federatiilor sindicale au intrebat presedintii celor doua partide, PSD si PNL, ,,daca la nivel de coalitie s-a luat decizia, asa cum se vehiculeaza in spatiul public, de a se elimina din Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar, articolul care se refera la salarizarea profesorilor”.

Raspunsul a fost afirmativ, argumentul fiind acela ca invatamantul ar fi singurul domeniu care ar avea in Legea de functionare o prevedere legata de salarizare, lucru care ar fi incorect si nelegal si care ar crea un precedent periculos.
 
3. Reprezentantii partii sindicale au respins ideea de a se renunta la aceasta prevedere, iar cei doi presedinti de partid au afirmat ca acest principiu se va regasi in noua lege a salarizarii. In aceste conditii, liderii de sindicat au solicitat celor doi presedinti sa iasa public si sa-si asume instituirea si aplicarea acestui principiu, si anume: ,,in noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant sa fie egal cu salariul mediu brut pe economie”. Asteptam declaratiile celor doi lideri. Tacerea sa fie oare un raspuns?
 
4. Liderii de sindicat au atras atentia ca aplicarea acestui principiu ar fi benefic pentru sistemul de invatamant, numai daca, in noua lege a salarizarii, raportul dintre coeficientul maxim si coeficientul minim de ierarhizare va fi de 12:1 si daca acest principiu nu se va aplica tuturor salariatilor debutanti din sectorul bugetar, cu studii superioare. In situatia in care raportul intre coeficienti va fi de 15:1 si toti debutantii cu studii superioare vor avea salariul egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci meseria de profesor va ramane, in continuare, nemotivanta! In plus, in noua lege a salarizarii, salarizarea intregului personal didactic de predare trebuie sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic.
 
5. Reprezentantii federatiilor sindicale prezenti la discutiile de la Palatul Victoria au atras atentia ca a sosit momentul unei decizii politice pentru a se acorda salarii motivante in invatamant; daca nu se va lua aceasta decizie, noile legi ale educatiei vor fi un esec garantat, iar invatamantul va continua sa se prabuseasca si, o data cu el si tara, aspect recunoscut de cei doi presedinti.
 
6. Referitor la pastrarea sau scoaterea din Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar a acestei prevederi, este evident ca hotararea nu apartine organizatiilor sindicale din educatie, ci Parlamentului Romaniei. Daca articolul va fi pastrat in Legea Invatamantului Preuniversitar, dar nu si in Legea salarizarii, nu ajuta cu nimic – avem experienta prevederii din Legea nr. 1/2011 potrivit careia  educatiei i se aloca anual 6% din PIB, care nu a fost aplicata niciodata.
 
De asemenea, printre problemele abordate, a fost si cea privind aplicarea integrala a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic, cerinta facuta inca din luna decembrie 2022. Raspunsul a  fost ca ,,maine (adica in data de 30.03.2023), sindicatele vor primi raspunsul si ca, cel mai probabil, se va gasi solutia sa se aplice cat mai repede”. 
 
Precizam faptul ca, la ora trimiterii acestui comunicat, federatiile sindicale din Educatie nu au primit niciun raspuns de la cei doi lideri de partide.
 
Actiunile de protest vor continua conform graficului stabilit, forma finala de protest fiind GREVA GENERALA!
 
PRESEDINTE, PRESEDINTE, PRESEDINTE,
Simion HANCESCU Marius Ovidiu NISTOR  Anton HADAR


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

salarizare profesoriligia decalegile educatieisindicate educatie


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//