Ministrul Ligia Deca a declarat ca eliminarea din proiectele legilor Educatiei a prevederilor care vizeaza salarizarea cadrelor didactice a fost agreata de catre reprezentantii sindicatelor din invatamant, intr-o discutie care a precedat sedinta de Guvern.
Sindicalistii sustin ca, de fapt, inainte de
sedinta de Guvern in care au fost adoptate proiectele Legilor Educatiei, au fost chemati la o discutie cu prim-ministrul Nicolae Ciuca, presedintele PSD Marcel Ciolacu si ministrul Ligia Deca, in care li s-a comunicat ca prevederea privind salarizarea va fi eliminata din proiectul legii invatamantului preuniversitar.
Comunicatul sindicalistilor din Educatie pe tema salarizarii cadrelor didactice
Organizatiile sindicale din Educatie sunt impotriva eliminarii din Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar a prevederii referitoare la salarizarea cadrelor didactice!
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” si Federatia Nationala Sindicala „ALMA MATER”, in contextul declaratiei facute in data de 29 martie 2023 de ministrul educatiei, doamna Ligia Deca, potrivit careia ,,sindicatele din educatie au agreat eliminarea din Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar a articolului referitor la salarizarea profesorilor”, fac urmatoarele precizari:
1. Dupa pichetarea sediului Guvernului Romaniei in data de 29 martie 2023, o delegatie formata din sase reprezentanti ai celor 2 federatii sindicale a avut discutii cu: Prim-ministrul Romaniei – domnul Nicolae Ciuca, Presedintele PSD – domnul Marcel Ciolacu si ministrul educatiei – doamna Ligia Deca.
2. Printre problemele abordate in cadrul intalnirii a fost si cea legata de legile educatiei. Reprezentantii federatiilor sindicale au intrebat presedintii celor doua partide, PSD si PNL, ,,daca la nivel de coalitie s-a luat decizia, asa cum se vehiculeaza in spatiul public, de a se elimina din Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar, articolul care se refera la salarizarea profesorilor”.
Raspunsul a fost afirmativ, argumentul fiind acela ca invatamantul ar fi singurul domeniu care ar avea in Legea de functionare o prevedere legata de salarizare, lucru care ar fi incorect si nelegal si care ar crea un precedent periculos.
3. Reprezentantii partii sindicale au respins ideea de a se renunta la aceasta prevedere, iar cei doi presedinti de partid au afirmat ca acest principiu se va regasi in noua lege a salarizarii. In aceste conditii, liderii de sindicat au solicitat celor doi presedinti sa iasa public si sa-si asume instituirea si aplicarea acestui principiu, si anume: ,,in noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant sa fie egal cu salariul mediu brut pe economie”. Asteptam declaratiile celor doi lideri. Tacerea sa fie oare un raspuns?
4. Liderii de sindicat au atras atentia ca aplicarea acestui principiu ar fi benefic pentru sistemul de invatamant, numai daca, in noua lege a salarizarii, raportul dintre coeficientul maxim si coeficientul minim de ierarhizare va fi de 12:1 si daca acest principiu nu se va aplica tuturor salariatilor debutanti din sectorul bugetar, cu studii superioare. In situatia in care raportul intre coeficienti va fi de 15:1 si toti debutantii cu studii superioare vor avea salariul egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci meseria de profesor va ramane, in continuare, nemotivanta! In plus, in noua lege a salarizarii, salarizarea intregului personal didactic de predare trebuie sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic.
5. Reprezentantii federatiilor sindicale prezenti la discutiile de la Palatul Victoria au atras atentia ca a sosit momentul unei decizii politice pentru a se acorda salarii motivante in invatamant; daca nu se va lua aceasta decizie, noile legi ale educatiei vor fi un esec garantat, iar invatamantul va continua sa se prabuseasca si, o data cu el si tara, aspect recunoscut de cei doi presedinti.
6. Referitor la pastrarea sau scoaterea din Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar a acestei prevederi, este evident ca hotararea nu apartine organizatiilor sindicale din educatie, ci Parlamentului Romaniei. Daca articolul va fi pastrat in Legea Invatamantului Preuniversitar, dar nu si in Legea salarizarii, nu ajuta cu nimic – avem experienta prevederii din Legea nr. 1/2011 potrivit careia educatiei i se aloca anual 6% din PIB, care nu a fost aplicata niciodata.
De asemenea, printre problemele abordate, a fost si cea privind aplicarea integrala a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic, cerinta facuta inca din luna decembrie 2022. Raspunsul a fost ca ,,maine (adica in data de 30.03.2023), sindicatele vor primi raspunsul si ca, cel mai probabil, se va gasi solutia sa se aplice cat mai repede”.
Precizam faptul ca, la ora trimiterii acestui comunicat, federatiile sindicale din Educatie nu au primit niciun raspuns de la cei doi lideri de partide.
Actiunile de protest vor continua conform graficului stabilit, forma finala de protest fiind GREVA GENERALA!
PRESEDINTE, PRESEDINTE, PRESEDINTE,
Simion HANCESCU Marius Ovidiu NISTOR Anton HADAR