ACTUALIZARE 13 IANUARIE: Directorul de comunicare din cadrul sindicatului Spiru Haret, Dragos Neacsu, clarifica faptul ca referendumul este acelasi inceput in decembrie anul trecut.
"Din cauza timpului scurt dar si a perioadei de vacanta, nu toti membrii de sindicat au reusit sa semneze referendumul, lucru care a dus la amanarea actiunilor. Daca demaram protestele (neincheierea situatiei scolare, greva de avertisment sau greva generala) iscam ca imediat Ministerul Educatiei sa conteste actiunile in instanta si sa le declare ilegale.
Pana in acest moment, la nivel national, aproximativ 40% dintre membri au completat referendumul, insa nu depasim pentru nicio actiune de protest procentul de 50%+1. Speram ca pana la sfarsitul acestei saptamani sa avem rezultatele finale si, in functie de acestea, sa decidem actiunile de protest urmatoare", a transmis Dragos Neacsu.
____
Va prezentam mesajul integral transmis de sindicalisti:
"Ne-am saturat sa fim "sacrificatii de serviciu" din sectorul bugetar! Salariatii din invatamant reiau protestele!
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie "SPIRU HARET" si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater", in numele celor peste 300.000 de salariati din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, constata ca actualul Guvern continua politica de a desconsidera salariatii din invatamant.
In consecința, maine, 13 ianuarie 2022, incepand cu ora 10.00, 100 de membri vor protesta in Piata Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice - PSD si PNL.
Reamintim reprezentantilor Guvernului Romaniei si partidelor politice ca personalul didactic trebuia sa beneficieze de salariile prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 incepand cu luna septembrie 2020. Majorarea salariala de doar 4 % de la data de 1 ianuarie 2022, care inseamna o crestere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru peronalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemultumire generala in randul salariatilor din invatamant.
De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din invatamant beneficiaza de salariul minim brut pe țara garantat in plata, desi, de la data declararii pandemiei COVID-19, acesti salariati au desfasurat si alte tipuri de activitati ce nu au legatura cu cele specifice postului detinut.
In plus, personalul din invatamant este singura categorie de bugetari care nu beneficiaza de sporuri pentru conditii de munca, deoarece in ultimii ani politica guvernamentala in domeniul salarizarii a fost aceea a plafonarii cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a facut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 si H.G. nr.569/2017.
In prezent, cele trei federatii sindicale au in desfasurare un referendum privind declansarea grevei in sistemul educational", este mesajul transmis.
Cele trei federatii sindicale ale angajatilor din educatie au inceput in decembrie anul trecut un referendum prin care salariatii au fost chemati sa decida daca in ianuarie vor face greva de avertisment sau greva generala. Rezultatul a fost ca 67,5% dintre profesori sustineau declansarea grevei generale incepand din 10 ianuarie. Pe 6 ianuarie, insa, presedintele FSLI a anuntat ca nu se va incepe greva generala pe 10 ianuarie "pentru ca pentru o asemenea actiune este nevoie de mobilizare, iar oamenii au fost in concediu", a afirmat acesta.
In primul sondaj realizat de sindicate 77,8% dintre respondenti afirmau ca sunt de acord si cu "prorogarea" incheierii situatiei scolare pe semestrul I, pentru a-si obtine drepturile salariale. Semestrul I se incheie, insa, pe 14 ianuarie, iar o parte dintre medii au fost incheiate deja.