Semnatarii scrisorii trag un semnal de alarma si amintesc faptul ca astfel de incercari au existat si in trecut, insa "timpul a dovedit ca au fost decizii eronate si s-a revenit asupra lor". In plus, acestia prezinta o serie de argumente in favoarea pastrarii specializarii de invatator in liceele pedagogice.
Mai jos va prezentam continutul scrisorii deschise. Aceasta a fost trimisa pe adresa redactiei Portal invatamant.
Scrisoarea integrala semnata de 29 de licee pedagogice din tara
Catre,
Administratia Prezidentiala,
Parlamentul Romaniei,
Guvernul Romaniei,
Ministerul Educatiei
Avand in vedere informatiile aparute in mass-media legate de proiectul de Lege a invatamantului preuniversitar, conform carora liceele si colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de invatator, cadrele didactice din intregul sistem de invatamant pedagogic isi exprima dezaprobarea fata de aceasta decizie, care afecteaza grav baza formarii dascalilor din Romania. Incercari de desfiintare a acestui profil au mai existat in perioada postdecembrista, dar timpul a dovedit ca au fost decizii eronate si s-a revenit asupra lor.
Argumente:
1. Urmand acest profil vocational, elevii au sansa ca de la varsta frageda sa se pregateasca temeinic pentru profesia de dascal, intr-un mediu care le ofera atat cunostinte teoretice, cat si competente si abilitati metodice in cadrul practicii pedagogice desfasurate timp de patru ani. Prin scolile de aplicatie, se ofera posibilitatea elevilor sa-si desfasoare practica pedagogica observativa si de predare in conditii optime pe parcursul celor patru ani de studiu.
2. Absolventii liceelor pedagogice au obtinut rezultate deosebite la examenul national de titularizare in invatamantul prescolar si primar, iar in institutiile de invatamant unde au fost incadrati au primit aprecieri prin care se confirma temeinicia pregatirii psihopedagogice.
3. Absolventii profilului pedagogic au ocupat posturi didactice si au continuat studiile universitare la facultatile de stiinte ale educatiei, ceea ce demonstreaza ca cele doua nivele de invatamant se completeaza si nu se exclud.
4. Nu credem ca se pot echivala anii de pregatire din liceul pedagogic si completarea procesului de perfectionare din universitate, adica sapte ani de studiu, doar cu formarea din mediul universitar, adica trei ani.
5. Este cunoscut ca unitatile de invatamant de stat si particulare solicita cadre didactice care au la baza liceele pedagogice.
6. Optam pentru specializarea educator-invatator cu calificarile: educator/ educatoare pentru educatie timpurie (ciclul anteprescolar si prescolar) si invatator/ invatatoare (ciclul primar)
7. Conditionarea absolventilor de profil pedagogic, specializarea invatator/invatatoare care se incadreaza in sistemul national de invatamant pentru ocuparea functiei didactice de invatator/invatatoare, de absolvirea unei forme superioare de invatamant intr-o perioada de 6-7 ani.
Modernizarea invatamantului nu inseamna doar forme noi, preluate ca atare, ci, mai ales, pastrarea fondului, a traditiei care si-a dovedit viabilitatea de-a lungul anilor. Credem ca, in aceste conditii, adaptarea ar fi cuvantul - cheie. Trebuie mers inainte cu ceea ce avem deja bun, fara sa daramam tot pentru a construi edificii fara baza. In plus, ar trebui ceruta si parerea tuturor celor implicati in procesul instructiv-educativ.
1. Colegiul National Pedagogic ,,Carol I”, Campulung Muscel
2. Colegiul National Pedagogic ,,Preparandia- Dimitrie Tichindeal”, Arad
3. Colegiul National Pedagogic ,,Constantin Cantacuzino”, Targoviste
4. Colegiul National Pedagogic ,,Constantin Bratescu”, Constanta
5. Colegiul National Pedagogic ,,Regina Maria”, Ploiesti
6. Colegiul National ,,Gheorghe Asachi”, Piatra Neamt
7. Liceul ,,Horea, Closca si Crisan", Abrud
8. Liceul ,,Andrei Muresanu", Brasov
9. Liceul Pedagogic ,,Gheorghe Sincai ”, Zalau
10. Liceul Teologic Ortodox ,,Sfantul Constantin Brancoveanu”, Fagaras
11. Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfantul Francisc de Assisi”, Roman
12. Colegiul National Pedagogic ,,Dumitru Panaitescu Perpessicius", Braila
13. Liceul Teoretic ,,Nicolae Cartojan", Giurgiu
14. Liceul Tehnologic ,,Barbu A. Stirbey”, Buftea
15. Colegiul National ,,Elena Cuza”, Bucuresti
16. Liceul Teoretic ,,Nicolae Titulescu”, Slatina
17. Liceul Pedagogic ,,Stefan Banulescu”, Calarasi
18. Colegiul National Pedagogic „Mihai Eminescu”, Targu Mures
19. Colegiul National Pedagogic ,,Regina Maria”, Deva
20. Colegiul National „Inochentie Micu Clain”, Blaj
21. Liceul Pedagogic ,,Taras Sevcenko", Sighetu Marmatiei
22. Colegiul National ,,Costache Negri", Galati
23. Colegiul National de Informatica ,,Matei Basarab”, Ramnicu Valcea
24. Liceul Pedagogic ,,Matei Basarab”, Slobozia
25. Liceul Teoretic ,,Ion Creanga”, Tulcea
26. Colegiul National ,,Kemal Ataturk”, Medgidia
27. Colegiul National ,,George Cosbuc”, Nasaud
28. Liceul Vocational Pedagogic ,,Nicolae Bolcas”, Beius
29. Colegiul National ,,Spiru Haret”, Targu Jiu