Prin urmare, in Corpul national de profesori mentori vor putea fi incluse si cadrele didactice titulare din reteaua nationala a scolilor de aplicatie sau din unitatile de invatamant care intra in structura bazelor de practica pedagogica, absolvente ale programelor PROF III - Management educational in context mentoral sau PROF IV - Coaching in procesul de predare-invatare-evaluare in contextul blended-learning.
Totodata, noul Ordin de ministru prevede ca, in anul scolar 2023—2024, activitatea de mentorat didactic se desfasoara dupa cum urmeaza:
a) pentru stagiile practice pedagogice ale studentilor: in scolile de aplicatie sau in consortiile scolare coordonate de acestea, in conditiile prevazute de Ordinul ministrului educatiei nr. 5.041/2023 privind aprobarea componentei retelei nationale a scolilor de aplicatie pentru anul scolar 2023—2024;
b) pentru stagiile practice pedagogice ale elevilor din invatamantul preuniversitar vocational — profilul pedagogic: in liceele si colegiile pedagogice sau in unitatile de invatamant din consortiile scolare coordonate de acestea, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educatiei si cercetarii nr. 4.812/2020 privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru organizarea si functionarea invatamantului pedagogic in sistemul de invatamant preuniversitar;
c) pentru alte activitati de suport didactic si metodic, precum si de mentorat didactic, incluzand dezvoltare profesionala si acumulare de credite profesionale transferabile: in unitatile de invatamant componente ale bazelor de practica pedagogica, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educatiei nr. 4.223/2022 privind organizarea si desfasurarea activitatilor de suport didactic si metodic, precum si a celor de mentorat didactic in unitatile de invatamant componente ale bazelor de practica pedagogica in anul scolar 2022—2023.
Pana la aceasta modificare, din Corpul national de profesori mentori puteau face parte:
a) cadre didactice care au calitatea de profesor mentor, certificata prin decizie a inspectorului scolar general in urma selectiei realizate in temeiul Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.485/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind constituirea corpului profesorilor mentori pentru coordonarea efectuarii stagiului practic in vederea ocuparii unei functii didactice.
b) cadre didactice care au finalizat, cu document de certificare, unul dintre programele de formare continua, desfasurate in cadrul unor proiecte sistemice coordonate de Ministerul Educatiei.
c) cadre didactice care coordoneaza domeniul mentoratului didactic si al formarii in cariera didactica, la nivel regional sau la nivel national.
d) cadre didactice care au calitatea de expert cu atributii in organizarea si desfasurarea activitatilor de formare si de mentorat didactic in cadrul proiectului PROF.
Cadrele didactice care au calitatea de profesor mentor coordoneaza organizarea si desfasurarea stagiului practic pedagogic din formarea initiala si/sau a stagiului practic pedagogic necesar ocuparii unei functii didactice, in unitati de invatamant cu statut de scoala de aplicatie sau in consortii scolare coordonate de aceste unitati de invatamant.