"In bugetul pe anul 2023 au fost cuprinse cheltuielile cu salariile potrivit prevederilor legale din acel moment. Incepand cu luna iunie 2023 au fost majorate salariile potrivit prevederilor OUG nr. 45/2023 si OUG nr. 57/2023. Incepand cu drepturile salariale aferente lunii iunie 2023, salariile au fost calculate si platite, conform prevederilor legale actuale, sumele fiind asigurate din bugetul aprobat. Ministerul Educatiei a solicitat, pentru rectificarea bugetara, suplimentarea sumelor pentru cheltuielile cu salariile, conform OUG nr. 45/2023 si OUG nr. 57/2023. In situatia in care rectificarea bugetara va fi facuta mai tarziu, este posibil ca Ministerul Educatiei sa initieze un proiect de hotarare de Guvern pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei din fondul de rezerva bugetara pentru o parte din sumele solicitate la Ministerul Finantelor pentru rectificarea bugetara", informeaza Ministerul Educatiei, intr-un
comunicat.
Ministerul Educatiei mentioneaza ca actualul cadru legal permite efectuarea tuturor demersurilor, astfel incat salariile personalului din invatamant sa fie platite la termenele scadente.
Totodata, oficialii din Educatie anunta ca, in prezent, nu exista probleme privind suplimentarea sumelor necesare scolilor pentru implementarea activitatilor asumate prin proiectele din Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar.
"In momentul de fata, nu exista probleme privind suplimentarea sumelor necesare scolilor pentru implementarea activitatilor asumate prin proiectele din Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar",
informeaza Ministerul Educatiei.
Cu privire la situatia platilor catre unitatile de invatamant beneficiare a fondurilor din Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar (PNRAS), Ministerul Educatiei a mentionat ca, in anul 2023, a alocat un buget total de 333.840.000 de lei pentru implementarea celor 1.409 de proiecte ale scolilor beneficiare din cadrul PNRAS.
Potrivit sursei citate, pana la 31 august 2023, in baza solicitarilor de deschideri de credite ale scolilor, a fost virata in conturile inspectoratelor scolare judetene si al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si transferata scolilor suma de 205.455.000 lei.
Ministerul sustine ca la aceeasi data, suma totala utilizata in cadrul acestor proiecte se ridica la valoarea de 159.711.000 lei, reprezentand 47,84% din totalul bugetului alocat, cu grade de utilizare a sumelor la nivel judetean intre 20.65% si 81,59%. Astfel, raportat la sumele efectiv virate, gradul de utilizare al fondurilor a fost de 77,74%.
"Pentru a optimiza fluxul financiar, pe parcursul anului Ministerul Educatiei a sprijinit Agentiile de implementare (Inspectoratele Scolare Judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti) in procesul de redistribuire a sumelor intre scolile beneficiare in vederea utilizarii eficiente a fondurilor deja alocate, urmand ca in momentul in care bugetul alocat este utilizat in proportie de 85%, sa fie suplimentat bugetul alocat unui inspectorat scolar judetean pentru scolile coordonate", afirma reprezentantii Ministerului Educatiei.
Alexandru 29 Sep. 2023 14:53:45
Asta ca sa ne distraga atentia de la legea salarizarii inca neelaborata,ceea ce pune în pericol marirea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024.