Prin urmare, potrivit studiului Frames, citat de
adevarul.ro, peste 50% dintre profesori vor iesi la pensie in urmatorii 10 ani.
Mai mult de jumatate dintre profesori aveau, in 2020, peste 50 de ani
Datele Oficiului European de Statistica Eurostat arata ca, din cei 47.414 de profesori din invatamantul primar din Romania, mai mult de jumatate (28.376) aveau, in 2020, varsta de peste 50 de ani: 7734 dintre ei aveau varsta intre 55 si 64 de ani, iar 820 predau cu toate ca au trecut de 65 de ani. Situatia urmeaza acelasi tipar, cu profesori in varsta, si in invatamantul gimnazial si liceal.
De asemenea, datele Ministerului Educatiei arata ca in invatamantul preuniversitar romanesc activeaza la acest moment aproximativ 19.000 de cadre didactice cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, in conditiile in care numarul total al profesorilor din tara noastra era, in anul scolar abia incheiat, de 208.642.
Cei mai multi profesori tineri, cu varsta intre 18 si 30 de ani, sunt in Sibiu (14%), Cluj (13%), Giurgiu (13%) si Bucuresti (12,32%), in timp ce, la polul opus, cei mai multi profesori batrani sunt in judetele Teleorman, Gorj si Caras-Severin.
Elevii romani vor ramane in curand cu mai putini profesori la clasa
"Suntem, din pacate, in pragul unei crize majore de personal in sectorul educational, in conditiile in care dinamica angajarilor este redusa, iar presiunea pensionarilor tot mai mare. Daca in 1995, in sistemul public de educatie, aveam un personal didactic de 244.640 de oameni, in prezent suntem la putin peste 200.000. Scoala romaneasca are nevoie de tineri, de absolventi dispusi sa urmeze aceasta meserie si care, treptat, sa acopere necesarul de posturi pe masura ce cadrele didactice in varsta vor iesi la pensie", afirma prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, presedintele Complexului Educational Dr. Mioara Mincu.
Potrivit expertilor, nivelul ridicat de imbatranire a corpului profesoral reflecta un adevarat fenomen social pe care intreaga economie il va resimti in urmatorii 10-15 ani.
"Sunt peste 1,9 milioane de romani, generatia decreteilor, care vor iesi la pensie si, din pacate, din urma vin prea putini tineri care sa inlocuiasca forta de munca in majoritatea sectoarelor economice. Daca in industrie, in constructii, in agricultura vom aduce cel mai probabil forta de munca din Asia, in ceea ce priveste educatia, problema va fi una cu adevarat sensibila – nu va mai avea, practic, cine sa ne invete copiii", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Grecu Marius 29 Iun. 2022 15:49:05
Biro Mariana- Aveti dreptate cand spuneti ca trebuie sa mearga copii la scoala cu bucurie, numai ca nu este suficient pentru a deveni un elev bine pregatit. Cunosc multe cadre didactice asa cum spuneti dvs. " cu mentalitati invechite" care sunt mai rigurosi, poate mai severi cu elevii , dar asta o fac pentru a invata copii. Din pacate parintii de astazi in proportie de 70-80% sunt indiferenti de felul in care invata copii lor. Poate aici trebuie schimbat ceva in mentalitatea acestor parinti.Biro Mariana 29 Iun. 2022 14:14:59
Este foarte bine sa iasa la pensie cadrele didactice cu idei invechite si care nu reusesc sa trateze copiii, decat asa cum au fost tratati in regimul comunist. Numai ca, pana atunci, trebuie pregatite cadre didactice cu mentalitati noi, care nu ii fac pe copii sa se teama de scoala ci sa se bucure ca merg la scoala.