Un grup de parlamentari a depus la Senat un proiect de lege care isi propune sa elimine situatiile in care apar discrepante la nivel national in ceea ce priveste data la care inceteaza contractul individual de munca pe perioada nedeterminata.
"Chiar daca, potrivit dispozitiilor lit c alin 1 al art 56 din Codul muncii, aprobat prin Legea 53/2003 privind sistemul unitar de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, se dispune incetarea de drept a contractului de munca la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, printr-o norma legala speciala, respectiv art.289 alin 1 din Legea 1/2011, in forma actuala, se deroga de la prevederile de mai sus. Prezenta initiativa legislativa modifica continutul articolului 289 si genereaza o solutie juridica diferita, pentru domeniul de invatamant superior, o solutie care sa raspunda nevoilor de predictibilitate si stabilitate a procesului educational si de cercetare desfasurat in cadrul universitatilor din Romania", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Initiatorii legii sustin ca actuala legislative trebuie schimbata pentru a se asigura pastrarea continuitatii actului didactic pe tot parcursul anului universitar, prin prelungirea contractului de munca al cadrelor didactice universitare pana la finalul anului universitar in care implinesc varsta de pensionare.
Lege pentru modificarea Legii Educatiei nationala nr.1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.18, din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. I.
1. Continutul alineatului 1 al art.289 se modifica cu urmatorul cuprins:
"Cadrele didactice si de cercetare titulare in invatamantul superior se pensioneaza la data la care se incheie anul universitar pe parcursul caruia implinesc varsta de 65 de ani, prin exceptie de la prevederile Legii - cadru nr.153/2017".
2. Dupa alineatul 1 al art.289 se introduce un nou alineat care va avea urmatorul cuprins:
"Prin exceptie de la alin1, cadrele didactice sau de cercetare care doresc sa se pensioneze la data la care implinesc varsta de 65 de ani vor depune o cerere catre departamentul din care fac parte cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea anului universitar in care urmeaza sa implineasca 65 de ani"
Daca proiectul de lege va fi adoptat si promulgat, atunci prevederile referitoare la pensionarea profesorilor unversitari ar urma sa intre in vigoare incepand cu noul an universitar 2022-2023.