Potrivit unui comunicat postat pe edu.ro, Ministerul Educatiei si Teach for Romania lanseaza al doilea proces de selectie pentru cadrele didactice debutante (grup de interventie si grup de control) din sistemul de invatamant public care predau in scoli cu grad de defavorizare ridicata din judetele Alba, Dambovita si Olt.
Inscrierile pentru cadrele didactice debutante - grup de control si grup de interventie - au inceput in data de 28 iunie 2022 si se deruleaza pana pe 29 iulie.
Ministerul Educatiei din Romania participa la programul de politica al UE Suport si formare pentru cadrele didactice debutante (NEST), derulat in cadrul Erasmus +, Actiunea-cheie 3 privind schema de finantare pentru experimentarea de politici publice, cu un program-pilot de mentorat ce vizeaza cadrele didactice debutante.
Pilotarea programului-pilot se desfasoara pe o perioada de doi ani scolari, incepand cu anul 2021.
Activitatile se deruleaza in consortiu prin colaborarea a 16 organizatii partenere din 5 state membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Spania si Romania) si face parte din proiectul international NEST - Suport si formare pentru cadre didactice debutante, finantat prin programul Erasmus+, subprioritatea 3 „Sprijin pentru reforma politicilor publice”.
In Romania, proiectul este derulat in parteneriat de Ministerul Educatiei si Teach for Romania, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. NEST contribuie la stabilirea de noi practici de mentorat adaptativ pentru cadrele didactice aflate la inceput de cariera. Scopul NEST consta in implementarea unui sistem de formare de mentori, respectiv evaluarea efectelor acestui tip de formare asupra mentorilor si cadrelor didactice debutante care lucreaza in scoli defavorizate din Romania.
In acest sens, Ministerul Educatiei si Teach for Romania demareaza al doilea proces de inscriere in programul-pilot de mentorat, adresat cadrelor didactice debutante care profeseaza in scoli publice vulnerabile din Romania.
Cadrele didactice debutante care doresc sa se alature in calitate de membri in grupurile de interventie sau grupurile de control sunt invitate sa isi depuna candidaturile in perioada 28 iunie - 29 iulie 2022.
Criterii de eligibilitate pentru cadrele didactice debutante
*grupul de interventie si grupul de control
- au cel mult 5 ani de experienta in predare in sistemul public
- predau in anul scolar 2022 - 2023 in ciclul prescolar, primar, gimnazial sau liceal intr-o scoala cu grad ridicat de vulnerabilitate din judetele Alba, Dambovita si Olt
- participa pe baza de voluntariat si au o motivatie autentica de a face parte din proiect.
Beneficii pentru cadrele didactice din grupul de interventie
Pe parcursul programului, cadrele didactice debutante pentru grupul de interventie vor beneficia de mentorat adaptiv pentru:
- dezvoltarea competentelor de predare la clasa;
- facilitarea lucrului cu elevi din medii defavorizate si obtinerea de rezultate scolare mai bune cu acestia;
- dezvoltarea abilitatii de a crea un mediu sigur si incurajator la clasa;
- cresterea satisfactiei si a gradului de retentie in profesie.
Beneficii pentru cadrele didactice din grupul de control
Pe parcursul programului, cadrele didactice debutante pentru grupul de control vor:
- participa la evenimentele de diseminare si exploatare din cadrul proiectului;
- participa la sondaje, prin completarea chestionarelor legate de activitatea lor didactica;
- obtine adeverinta de participare in cadrul proiectului la finalul acestuia.
Procesul de inscriere si selectie pentru cadrele didactice debutante in grupurile de interventie si de control
In program se pot inscrie maximum 240 de participanti in anul scolar 2022 - 2023.
Toti candidatii vor primi un raspuns, indiferent de natura acestuia, pana in data de 16 august 2022.
Formular online de inscriere este disponibil ►
aici.
Implicarea cadrelor didactice in activitatile proiectului se va realiza in perioada octombrie 2022 - februarie 2024.
„Teach for Romania este o organizatie non-guvernamentala, care de 8 ani recruteaza si pregateste oameni valorosi sa devina profesori si invatatori in scolile publice din Romania, pornind de la cele mai dificile comunitati. La Teach for Romania, noi credem ca fiecare copil din Romania are dreptul si poate sa aiba parte de o educatie de calitate, alaturi de un profesor sau un invatator care crede in el.
In anul scolar 2021-2022, 118 cadre didactice fac parte din programul nostru si predau in 94 de scoli, din 22 de judete. De asemenea, ne bucuram ca, din comunitatea noastra de 176 alumni, absolventi ai programului, jumatate au ales sa ramana la catedra in scoli publice din Romania, dezvoltand si inovand cultura organizationala a acestora. Intreaga noastra comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 20 000 de copii. Afla povestile profesorilor pe blog sau pe Facebook si Instagram!”, se mai arata in comunicatul postat pe edu.ro.