Cele doua federatii sindicale transmit, intr-un comunicat comun, ca problemele puse in discutie au fost in legatura cu indeplinirea angajamentelor asumate de Guvern, astfel cum sunt acestea instituite inclusiv prin O.U.G nr. 57/2023 si nr. 58/2023, precum si modificarea in regim de urgenta a salariilor de baza prevazute pentru functiile didactice de conducere si functiile didactice auxiliare de conducere (conform propunerilor transmise in scris de federatiile sindicale in luna iulie 2023).
In urma discutiilor de la Guvern, au rezultat urmatoarele:
1. in cursul lunii septembrie se vor finaliza discutiile cu Guvernul Romaniei privind salarizarea personalului din invatamant;
2. in luna octombrie se vor acorda prima de cariera didactica in cuantum de 1500 lei pentru cadrele didactice si didactice auxiliare, respectiv prima de cariera profesionala pentru personalul nedidactic in limita sumei de 500 lei;
3. de la data de 1 ianuarie 2024 se vor majora salariile personalului didactic, personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din sistemul de invatamant de stat, conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023;
4. se incearca rezolvarea cat mai rapida a problemei majorarii salariilor personalului care ocupa functiile didactice de conducere si functiile didactice auxiliare de conducere, conform propunerilor federatiilor sindicale.
Incepeti perfect noul an scolar cu ...
➧ Agenda Cadrului Didactic pentru anul scolar 2023-2024! Cuprinde toate informatiile din noul an scolar + pagini dedicate diverselor sarcini de lucru + caricaturi inspirate din viata la catedra! Detalii AICI <<
Reprezentantii sindicatelor din Educatie au participat, luni, la o intalnire cu premierul Marcel Ciolacu, la sediul Guvernului, pentru o consultare privind stadiul de indeplinire al angajamentelor asumate de catre majoritatea parlamentara si Guvernul Romaniei.
Sindicalistii sunt de parere ca masurile fiscale despre care s-a scris in presa ar duce invatamantul preuniversitar in colaps daca ar fi aplicate.
"Ne intalnim pentru a vedea exact care este stadiul de indeplinire al angajamentelor asumate de catre majoritatea parlamentara si de catre Guvernul Romaniei. Nu conteaza ca s-a schimbat un premier si ca s-a linistit, pentru ca actualul premier a fost parte activa la negocierile purtate in perioada grevei, si a vedea cum arata proiectul legii unitare de salarizare, care este in stadiu de realizare, pentru ca in luna septembrie trebuie sa intre in dezbatere parlamentara. Sigur, nu numai acest lucru: ne intereseaza si pe noi cum noile masuri fiscale care urmeaza sa fie adoptate prin asumarea raspunderii guvernamentale afecteaza sau nu afecteaza finantarea sistemului de invatamant preuniversitar si buna functionare a unitatilor la invatamant preuniversitar. Sunt mai multe aspecte pe care vrem sa le discutam astazi cu primul ministru si sa primim niste raspunsuri cat se poate de clare", a spus Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".
Referitor la noile masuri fiscale, liderul sindical a sustinut ideea ca acestea, in formele vehiculate in mass-media, vor afecta sistemul de invatamant preuniversitar.
"In primele variante care se discutau pe surse, sistemul de invatamant preuniversitar va intra in colaps. Adica in situatia in care desfiintezi institutiile care au sub 50 de angajati... Va dati seama ca sunt unitati scolare care s-ar fi inchis, dar nu mai discut de inspectoratele scolare exact. Deci, cam 80% din inspectoratele scolare dispareau in astfel de de conditii. Sub nicio forma masurile vehiculate in presa nu puteau fi aplicabile sistemului de invatamant preuniversitar, iar cei care au propus, daca ele sunt reale, demonstreaza foarte clar ca n-au nici cea mai vaga idee vizavi de functionarea sistemului de invatamant", a mentionat Marius Nistor.