Concret, noua lege a invatamantului superior prevede ca personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani. La cererea cadrului didactic, se poate mentine statutul de titular pana la finalul anului universitar in care implineste varsta de pensionare. La dorinta Senatului universitar din institutiile de invatamant superior de stat, activitatea cadrului didactic poate fi prelungita nelimitat, dupa pensionare.
"Aceasta reglementare este nociva pentru invatamantul superior, (...) va bloca orice intrare in sistemul de invatamant universitar, atata timp cat posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universitatilor, dupa bunul plac", sustin initiatorii proiectului de lege.
Propunere legislativa privind modificarea si completarea art.219 alin.(1),(2) si (3) din Legea invatamantului superior
Capitolul VII Pensionarea
Articolul 219
Alineatul (1) se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani. La cererea cadrului didactic, in termen de 30 de zile anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizatie pentru pensionare, se poate mentine statutul de titular pana la finalul anului universitar in care implineste varsta de pensionare.
Alineatul (2) se abroga in totalitate.
Alineatul (3) se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care institutiile de invatamant superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotari mentinerea calitatii de titular in invatamant si/sau in cercetare, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate, pe baza evaluarii anuale a performantelor academice, dupa o metodologie stabilita de senatul universitar, pe o perioada de cel mult 3 ani.
Forma actuala a capitolului VII - Pensionarea din Legea invatamantului superior
Art. 219. — (1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani. La cererea cadrului didactic, se poate mentine statutul de titular pana la finalul anului universitar in care implineste varsta de pensionare.
(2) Senatul universitar din institutiile de invatamant superior de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare, in baza unui contract pe perioada determinata de un an, cu posibilitatea de prelungire anuala conform cartei universitare, fara limita de varsta.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care institutiile de invatamant superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotari mentinerea calitatii de titular in invatamant si/sau in cercetare, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate, pe baza evaluarii anuale a performantelor academice, dupa o metodologie stabilita de senatul universitar.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. In acest caz, Senatul este camera decizionala.