Cu toate acestea, Ministerul Educatiei sustine ca nu exista disfunctionalitati in asigurarea salariilor personalului din invatamant si ca nu exista personal in sistem pentru care, in urma prelucrarii datelor, sumele rezultate sa fie negative.
Totodata, in comunicatul Ministerului se arata ca modulul informatic implementat in cadrul EDUSAL este in concordanta cu prevederile legale privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
"Desi au fost transmise instructiuni de utilizare a aplicatiei informatice si au fost organizate mai multe sesiuni de instruire in sistem videoconferinta cu personalul responsabil la nivel de judet/municipiul Bucuresti, au aparut unele erori de calcul privind diferentele aferente, rezultate din operarea programului informatic sau prin utilizarea acestuia in cazul unor categorii de persoane care nu faceau parte dintre beneficiarii ordonantei.Pentru ca personalul beneficiar sa intre in posesia sumelor cat mai repede, Ministerul Educatiei a propus initial termenul de 19 octombrie pentru introducerea datelor si prelucrarea acestora. Ca urmare a solicitarilor federatiilor sindicale reprezentative din invatamant, termenul a fost prelungit pana la data de 28 octombrie. Ministerul Educatiei monitorizeaza permanent aplicarea prevederilor OUG 48/2002 si asigura suportul tehnic pentru inspectoratele scolare judetene si unitatile de invatamant", a transmis Ministerul Educatiei.
Potrivit comunicatului, Ministerul Educatiei va pune la dispozitia inspectoratelor scolare toate sumele necesare la data de 1 noiembrie pentru a se efectua platile catre beneficiari.
In luna aprilie a fost adoptata Ordonanta de urgenta pentru plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada 1 iulie 2017—31 august 2021. Ordonanta prevede ca profesorii isi vor primi
esalonat diferentele de drepturi salariale, pe o perioada de 5 ani, prima transa de bani fiind de 5% din intreaga suma.
Sumele necesare acordarii diferentelor de drepturi salariale ar fi trebuit sa fie asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, astfel:
a) 5% din valoarea diferentelor salariale in primul an calendaristic
b) 10% in al doilea an calendaristic
c) 25% in al treilea an calendaristic
d) 25% in al patrulea an calendaristic
e) 35% in al cincilea an calendaristic.