Intr-un comunicat de presa, cele trei mari sindicate anunta ca, "in numele celor peste 350.000 de salariati din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta", vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, incepand cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului.
La protest participa aproximativ 1000 de membri de sindicat, potrivit sursei citate.
Actiunea urmareste sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta, in primul rand, personalul nedidactic, dar si personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivanta. Nu trebuie uitat ca personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici in anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de baza prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de baza ale personalului nedidactic se situeaza intre 1800-2300 de lei, iar cresterea inflatiei (16.4% in luna decembrie 2022), concomitent cu cresterea preturilor la produsele de baza si la utilitati au condus la cresterea gradului de saracire, se arata in comunicatul comun al celor trei sindicate din Educatie.
In ceea ce priveste salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar si superior nu reflecta importanta sociala a muncii depuse de cadrele didactice.
"Atragem atentia asupra unei situatii ingrijoratoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educational ne confruntam cu o lipsa acuta de cadre didactice calificate – foarte putini tineri aleg sa profeseze in sistemul de invatamant, iar cei aflati la sfarsit de cariera aleg sa se pensioneze. Totodata, in ultimii ani s-a ajuns la o situatie revoltatoare: se constata o crestere alarmanta a numarului de cadre didactice necalificate din unitatile de invatamant, in loc ca numarul acestora sa scada anual", se mai arata in comunicat.
Sindicalistii din invatamant atrag atentia ca nici la aceasta ora, personalul didactic si nedidactic nu beneficiaza de sporurile pentru conditiile de munca. Mai mult, desi sunt numeroase situatii cand se presteaza munca suplimentara, din cauza lipsei de personal, salariatii nu sunt remunerati pentru munca suplimentara depusa, desi acordarea timpului liber corespunzator este imposibila.
Principala revendicare a sindicalistilor din Educatie: aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022
In acest context, federatiile sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar si superior, considera ca, in perioada imediat urmatoare, Guvernul Romaniei trebuie sa adopte un act normativ prin care personalului nedidactic sa i se acorde salariile de baza prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru conditii de munca pentru toate categoriile de salariati din invatamant.
De asemenea, este absolut necesara adoptarea unui act normativ care sa repozitioneze salariatii din invatamant in ierarhia functiilor bugetare, astfel incat functiile didactice sa nu se mai regaseasca in patrimea inferioara, ci, sa fie pozitionate in raport cu nivelul de calificare profesionala si importanta pentru societate a activitatii de educare a tinerelor generatii.