Stirea Initiala:
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, propune ca in localitatile in care incidenta este sub 3 la mie sa se renunte la pragul de vaccinare al profesorilor. Practic, profesorii din mediul rural, unde sunt, de regula, mai putine cazuri confirmate de COVID-19, vor putea tine orele la scoala fara sa fie 60% dintre ei vaccinati.
Atentie! Propunerea Ministrului Educatiei trebuie mai intai aprobata de autoritatile sanitare pentru a fi pusa in aplicare.
"In masura in care autoritatile sanitare sunt de acord, voi propune urmatorul lucru: in localitatile in care rata de incidenta este mai mica de 3 la mie sa se poata renunta la acest prag minim de vaccinare.
In acest fel, am putea da posibilitatea acelor localitati din mediul rural in care nu sunt infectati, dar nici suficient de multi vaccinati, sa poata deschide scoala cu prezenta fizica", a spus Sorin Cimpeanu la Digi24.
In prezent, scolile pot functiona cu prezenta fizica daca profesorii sunt vaccinati in proportie de 60%.
Ministrul sustine ca a avut de ales intre varianta de a nu deschide nicio scoala si nicio gradinita "multe saptamani de aici incolo", aceasta fiind ipoteza de la care s-a plecat, sau a le deschide pe toate cu prezenta fizica, ceea ce ar fi insemnat negarea pandemiei.
"Trebuia sa existe un criteriu de departajare. Este o varianta de compromis, un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar asigura un mediu mai sigur pentru elevi si profesori. Protejeaza mai mult profesorii pentru ca medicii spun ca cei vaccinati iau mai greu virusul si transmit mai greu virusul.
Profesorii care isi iubesc elevii au inteles ca printr-un singur gest, al vaccinarii, isi pot ajuta intr-o maniera directa elevii", a spus ministrul interimar al Educatiei.
Scolile au acum cadrul legal care le permite sa stabileasca daca scoala se desfasoara fizic sau online, in functie de rata de vaccinare a angajatilor. Mai exact, daca personalul unei scoli atinge rata de vaccinare de 60%, consiliul de administratie al scolii emite decizia de reluare a cursurilor in format fizic. Inspectoratul Scolar Judetean trebuie informat despre decizie, insa nu mai este nevoie de aviz DSP sau al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Acum, insa, ordinul de ministru va fi modificat, pentru a fi adaugata exceptia in localitatile in care rata de incidenta este mai mica de 3 la mie.