Intr-un
comunicat publicat vineri, FSLI anunta ca, in perioada urmatoare, va transmite Parlamentului doua initiative legislative prin care solicita acordarea sporurilor de suprasolicitare neuropsihica, respectiv pentru complexitatea muncii personalului didactic auxiliar.
Conform FSLI, "nu exista niciun considerent pentru care aceste categorii sa nu beneficieze de sporurile mai sus mentionate, ce se acorda personalului didactic, respectiv, personalului contractual din Ministerul Educatiei si institutiile subordonate acestuia".
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
Comunicatul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant
In cadrul sedintei Colegiului National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, desfasurata in data de 16 februarie 2023, s-au analizat problemele cu care se confrunta salariatii din invatamant.
In ceea ce priveste personalul didactic auxiliar, avand in vedere ca exista nemultumiri justificate, deoarece pentru o parte dintre acestia salariile de baza nu au mai fost majorate din anul 2018, cand au atins nivelul salariilor de baza prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, s-a cautat identificarea unor solutii pentru cresterea veniturilor acestora.
Colegiul National al Liderilor a stabilit ca, in perioada imediat urmatoare, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant va transmite Parlamentului doua initiative legislative, prin care sa se prevada:
- completarea art. 16 al Lit. B) a Capitolului I din Anexa nr. I la Legea- cadru nr. 153/2017, astfel incat personalul didactic auxiliar sa beneficieze de sporul de suprasolicitare neuropsihica de 10% din salariul de baza;
- acordarea sporului pentru complexitatea muncii personalului didactic auxiliar, precum si exceptarea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamant de la mentinerea cel mult la nivelul lunii decembrie 2022 a cuantumului brut al sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar.
Colegiul National al Liderilor FSLI a avut in vedere faptul ca, in raport de activitatea desfasurata de personalul didactic auxiliar, nu exista niciun considerent pentru care aceste categorii sa nu beneficieze de sporurile mai sus mentionate, ce se acorda personalului didactic, respectiv, personalului contractual din Ministerul Educatiei si institutiile subordonate acestuia.
De asemenea, s-a tinut cont de imposibilitatea legala de a se calcula sporurile si indemnizatiile cuvenite personalului din invatamant in raport de salariul de baza detinut/aflat in plata, instituita prin prevederile art. I alin. (5) din O.U.G. nr. 168/2022, prin care acestea sunt mentinute cel mult la nivelul lunii decembrie 2022.
In ceea ce priveste problemele de natura salariala specifice personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, dar si cele specifice personalului nedidactic, care au fost deja aduse la cunostinta Executivului, inclusiv cu prilejul pichetarii sediului Guvernului din data de 01.02.2023, membrii Colegiului National al Liderilor F.S.L.I. a stabilit un calendar de proteste la care vom recurge daca, pana cel mai tarziu la date de 01.03.2023, Guvernul Romaniei nu va prezenta solutiile concrete de rezolvare a acestora.