Portugalia este un exemplu in acest moment in ceea ce priveste lupta impotriva COVID-19. Are peste 85% din intreaga populatie vaccinata ( aproximativ 98% din locuitorii peste 12 ani) si are restrictii minime pentru populatie. Rata de imbolnavire si deces a scazut considerabil.
Cum a reusit Portugalia sa ajunga aici? Ei bine, una dintre cheile succesului a fost inclusiv vaccinarea cadrelor didactice. "99% dintre profesori s-au vaccinat", au explicat autoritatile portugheze pentru
Edupedu.
"Au fost aplicate masuri sanitare precum folosirea mastilor, bulele stabilite la nivel de clasa pentru a evita interactiunea intre clase, circuite de circulatie, masuri suplimentare de curatenie, spalarea frecventa a mainilor. Profesorii si personalul scolar au fost considerati prioritari pentru vaccinare, din martie-aprilie. Rata de vaccinare a acestora este practic completa acum: 99% dintre profesori si personalul nedidactic sunt vaccinati impotriva Covid-19", se arata in lamuririle Ministerului Educatiei din aceasta tara.
Interesant este si faptul ca Portugalia are o rata de vaccinare foarte mare in randul tinerilor. 85% dintre tinerii cu varsta intra 12 si 17 ani s-au vaccinat complet in aceasta tara, acestia fiind cei eligibili pentru vaccin, conform normelor in vigoare.
Una dintre explicatiile succesului campaniei de vacinare din Portugalia se pare ca sta in faptul ca aceasta a fost coordonata de un militar, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo. Acesta a marturisit intr-un interviu pentru
Hotnews cateva dintre strategiile care au functionat la ei in tara:
- organizarea centrelor de vaccinare din punct de vedere logistic
- comunicarea facuta mereu din uniforma "de lupta" si mesajul ca "suntem in razboi cu virusul"
- intalniri frecvente cu medici si asistente, pentru a-i determina sa fie de partea lui
- combaterea fake news-urilor, inclusiv cu ajutorul organizatiilor profesionale ale medicilor, care au sactionat membrii ce transmiteau informatii eronate
Iata doar doua modalitati de "marketing" care au facut Portugalia castigatoare in cursa contra vaccinare, explicate de Henrique Gouveia e Melo:
1. "Am creat un sistem de transmitere a mesajelor pe e-mail, pe SMS, fiecarei persoane, solicitandu-le sa se vaccineze intr-o anumita perioada calendaristica, la o anumita ora, proces care a fost unul pro-activ, nu unul pasiv.
Nu am asteptat ca oamenii sa ceara sa fie vaccinati. Noi am fost cei care am trimis SMS-uri si mesaje pe e-mail catre oameni, spunandu-le ”la ora, ziua, locul stabilite trebuie sa fiti vaccinati, va rugam sa veniti la centrul de vaccinare!”
In plus
2. "Le-am spus, bazat pe cifrele noastre, ca probabilitatea sa moara fara vaccinare in Portugalia este de 1 la 500. In cel mai rau scenariu, probabilitatea sa mori de la vaccin este de 1 la 500 000. Asta inseamna ca exista de o mie de ori mai mare probabilitatea sa mori fara vaccinare decat sa mori de la vaccin.
Asa ca am spus: Ce preferi? Sa-ti risti viata din cauza virusului, cand stii deja ca unul din 500 moare sau sa-ti risti viata cu vaccin dar cel putin stii ca in foarte rare cazuri ai putea muri, rata este de 1 la 500 de mii, adica jumatate de milion de oameni.
Nu poti astepta. Daca astepti intri pe un drum unde 1 din 500 moare. Acesta este un mod simplu si adevarat de comunicare, iar oamenii au inceput sa creada in asta".
In acest moment Portugalia are in jur de 700 de persoane care se infecteaza zilnic in toata tara, vs 15.000 in Romania. Singura restrictie aplicabila este purtarea mastii in interior.