Modificarile la planurile-cadru, interzise in timpul anului scolar; Salarii compensatorii pentru profesorii titulari ale caror posturi au fost desfiintate (proiect)

De Portal Invatamant
la 14 Feb. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarile la planurile-cadru, interzise in timpul anului scolar; Salarii compensatorii pentru profesorii titulari ale caror posturi au fost desfiintate (proiect)14Feb.2023

Modificarile la planurile-cadru si deciziile de comasare a unitatilor scolare trebuie anuntate cu cel putin 180 de zile calendaristice inainte de inceperea urmatorului an scolar, se arata intr-un proiect de lege inregistrat la Camera Deputatilor.

Initiatorii proiectului de lege sustin ca, in ultimii 5 an, Ministerul Educatiei a dispus unele modificari ale planurilor-cadru din diferite filiere de invatamant dintre care putem aminti pe cel vocational sau pe cel sportiv. Aceste modificari vizau reducerea numarului de ore alocate unor discipline scolare fara informarea prealabila a angajatilor sistemului de invatamant. 
 
"In lipsa unor prevederi legale care sa prevada si sa permita posibilitatea completarii normelor didactice sau ocuparea unui alt post didactic in cursul anulul scolar, dupa parcurgerea procedurilor de ocupare a posturilor din sistemul de invatamdant preuniversitar prevazuta in Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, au fost pusi in imposibilitatea completarii normelor sau a ocuparii unui alt post. Astfel s-au creat multiple disfunctionalitati in sistemul de invatamant preuniversitar, atat in ceea ce priveste drepturile cadrelor didactice reglementate de lege, cat si in ceea ce priveste asigurarea unui sistem de invatamant calitativ, bazat pe sustinerea cadrelor didactice bine pregatite si cu o experienta didactica cat mai mare", se arata motivarea proiectului de lege. 
 
In plus, profesorii titulari ale caror posturi au fost desfiintate in urma reducerii numarului de ore aferente disciplinei pe care acestia o predau, a desfiintarii, sau a neavizarii unei clase cu un anumit profil vocational/tehnologic sau excluderii disciplinei scolare pentru care acestia s-au perfectionat si pentru care au fost titularizati si care nu au putut ocupa un nou post in invatamant vor beneficia de plata compensatorie a 24 de salarii lunare nete, fiecare salariu compensator fiind egal cu media ultimelor 12 salarii brute;
 

Iata ce prevede proiectul de LEGE pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011

 
Articol unic. – Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 19, dupa alineatul (5), se introduc 9 noi alineate, alin. (6), alin. (6^1), alin. (6^2), alin. (7), alin. (7^1), alin. (7^2), alin. (8), alin. (8^1) si alin. (8^2), care vor avea urmatorul cuprins:
 
„(6) Orice decizie de desfiintare a unitatilor scolare va fi comunicata unitatii scolare vizate cu minimum 180 de zile calendaristice inainte de inceperea urmatorului an scolar. Secretariatul unitatii scolare vizate are obligatia de a informa in scris beneficiarii actului de educatie in ceea ce priveste decizia desfiintarii unitatii scolare, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data primirii acesteia.
 
(6^1) Este interzisa desfiintarea unitatii scolare in cursul anului scolar in care a fost emisa decizia.
 
(6^2) In cazul neindeplinirii conditiei comunicarii in termenul prevazut la alin. (6), decizia de desfiintare a unitatilor scolare nu va putea fi aplicata in urmatorul an scolar.
 
(7) Orice decizie de comasare a unitatilor scolare va fi comunicata unitatii scolare vizate cu minimum 180 de zile calendaristice inainte de inceperea urmatorului an scolar. Secretariatul unitatii scolare vizate are obligatia de a informa in scris beneficiarii actului de educatie cu privire la decizia comasarii, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data primirii acesteia.
 
(7^1) Este interzisa comasarea unitatilor scolare in cursul anului scolar in care a fost emisa decizia. la alin. (7), decizia de comasare a unitatilor scolare nu va putea fi aplicata in urmatorul an scolar.
 
(8) Orice decizie de desfiintare a claselor, se va comunica unitatii scolare vizate cu minimum 180 de zile calendaristice inainte de inceperea urmatorului an scolar. Secretariatul unitatii scolare vizate are obligatia de a informa in scris beneficiarii actului de educatie cu privire la decizia desfiintarii in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data primirii acesteia.
 
(8^1) Este interzisa desfiintarea de clase in cursul anului scolar in care a fost emisa decizia.
 
(8^2) In cazul neindeplinirii conditiei comunicarii in termenul prevazut la alin. (8), decizia de desfiintare de clase nu va putea fi aplicata in urmatorul an scolar.”
 
2. La articolul 65, dupa alineatul (10), se introduc 3 noi alineate, alin. (11), alin. (11^1) si alin. (11^2), care vor avea urmatorul cuprins:
 
„(11) Modificarea planurilor-cadru ale invatamantului preuniversitar se va face cu minimum 180 de zile calendaristice inainte de inceperea urmatorului an scolar si se vor aplica in anul scolar urmator datei publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a actului normativ care modifica planurile-cadru. In cazul modificarilor care vizeaza reducerea numarului de ore sau eliminarea unei discipline scolare, prevederile prezentului alineat se vor aplica in concordanta cu prevederile art. 66 alin. (5).
 
(11^1) Este interzisa aplicarea modificarilor planurilor-cadru in cursul anului scolar in care acestea au fost adoptate.
 
(11^2) In cazul nerespectarii termenului prevazut la alin. (11), modificarile planurilor-cadru nu se vor aplica in anul scolar urmator, chiar daca actul normativ care modifica planurile-cadru a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, in cursul anului scolar anterior.”
 
 3. La articolul 66, dupa alineatul (4), se introduc 2 noi alineate, alin. (5), alin. (6), care vor avea urmatorul cuprins:
 
„(5) Orice modificare a planurilor-cadru ale invatamantului preuniversitar care vizeaza reducerea numarului de ore al unei discipline scolare sau elimina o disciplina scolara, va fi adusa la cunostinta cadrelor didactice afectate de respectiva modificare cu minimum 45 de zile calendaristice inainte de prima etapa prevazuta de Calendarul mobilitatii personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar conform cu Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar. Informarea se va face doar in forma scrisa, secretariatul unitatii scolare avand obligatia de a pune la dispozitia cadrelor didactice informarea privind modificarea planurilor-cadru in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data primirii acesteia.
 
(6) In cazul nerespectarii termenului de 45 de zile prevazut in cadrul alin. (5), modificarile planurilor-cadru care vizeaza reducerea numarului de ore al unei discipline scolare sau elimina o disciplina scolara nu se vor aplica in anul scolar urmator, chiar daca actul normativ care modifica planurile-cadru a fost publicat in Monitorul Oficial in cursul anului scolar anterior.”
 
4. La articolul 254, dupa alineatul (20), se introduc 3 noi alineate, alin. (21), alin. (22) si alin. (22^1), care vor avea urmatorul cuprins:
 
„(21) Profesorii titulari ale caror posturi au fost desfiintate in urma reducerii numarului de ore aferente disciplinei pe care acestia o predau, a desfiintarii, sau a neavizarii unei clase cu un anumit profil vocational/tehnologic sau excluderii disciplinei scolare pentru care acestia s-au perfectionat si pentru care au fost titularizati si care nu au putut ocupa un nou post in invatamant prin procedurile prevazute in situatia de restrangere de activitate conform cu Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, vor beneficia de plata compensatorie a 24 de salarii lunare nete, fiecare salariu compensator fiind egal cu media ultimelor 12 salarii brute.
 
(22) Profesorii care se afla intr-unul dintre cazurile prevazute la alin. (21) vor beneficia de cursuri acreditate de reconversie profesionala organizate de institutiile de invatamant universitar de stat sau privat sau de alte institutii autorizate ale statului. Costurile acestor cursuri vor fi suportate in integralitate de bugetul de stat.
 
(22^1) In cazul in care, in lipsa fondurilor suficiente, cadrele didactice au achitat costul acestor cursuri din fonduri proprii, au dreptul de a cere restituirea sumelor platite, pe baza documentelor justificative.”
 
5. La articolul 360, dupa alineatul (3), se introduce un alineat nou, alin. (4), care va avea urmatorul cuprins:
 
„(4) Incalcarea prevederilor art. 19 alin. (6), (6^1), (6^2), (7), (7^1), (7^2), (8), (8^1), (8^2), art. 65 alin. (11), (11^1), (11^2), art. 66 alin. (5), art. 254 (21), (22) si (22^1)  atrage raspunderea civila sau penala, dupa caz.”
 
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga la Presedintele Romaniei spre promulgare.

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

planuri-cadrumodificare planuri-cadruprofesorisalarii compensatoriimobilitate cadre didactice


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//