"Pentru asigurarea transparentei si calitatii procesului de selectie a viitorilor membri, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis constituirea, pentru fiecare comisie de specialitate a CNATDCU, a cate unui Comitet de selectie ad-hoc, fiecare format din 3-5 personalitati. Dintre acestea, este preferabil ca una sa aiba afiliere institutionala in afara Romaniei. Membrii comitetelor de selectie nu vor face parte din CNATDCU in mandatul 2020-2024", precizeaza MEC intr-un comunicat de presa.
Potrivit MEC, comitetele de selectie, a caror componenta va fi facuta publica, vor analiza aplicatiile incarcate pe platforma brainmap.ro pentru calitatea de membru al CNATDCU si vor inainta Ministerului Educatiei si Cercetarii lista cuprinzand propunerile pentru componenta respectivei comisii de specialitate a Consiliului.
"Facem precizarea ca Academia Romana/institutiile de invatamant superior, cercetare stiintifica, cultura si sport pot face propuneri de membri in CNATDCU pentru mandatul 2020 - 2024, asumate prin completarea unor aplicatii individuale. Aplicatiile individuale pentru calitatea de membru CNATDCU - mandatul 2020 - 2024 - se depun pe platforma
brainmap.ro. Pentru deschiderea contului pe aceasta platforma este necesara o adresa de e-mail si o parola aleasa de utilizator. Apelul este deschis in perioada 18 martie - 30 aprilie 2020", afirma sursa citata.
MEC mentioneaza ca principiile care stau la baza selectiei membrilor CNATDCU sunt: transparenta, evitarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, asigurarea reprezentativitatii profesionale si institutionale.
Profilul membrilor CNATDCU trebuie sa raspunda urmatoarelor cerinte minimale: experienta proprie de cercetare stiintifica, recunoscuta la nivel national/international, dovedita si validata prin realizari specifice si prin indeplinirea standardelor minimale nationale pentru abilitarea in domeniu; disponibilitatea asumata de a activa in cadrul CNATDCU, implicit renuntand la activitatea in alte consilii consultative ale Ministerului Educatiei si Cercetarii; echilibru si capacitate de analiza obiectiva; integritate profesionala.
MEC subliniaza ca nu sunt eligibili demnitarii si membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.
Listele cuprinzand propunerile comitetelor de selectie vor fi facute publice pana in data de 20 mai. Orice persoana fizica sau juridica are dreptul sa transmita eventuale obiectii si sesizari argumentate pe adresa de e-mail dgis@edu.gov.ro.