

Legile Educatiei: Cel putin 15 credite ECTS obtinute la 5 ani prin cursuri de formare continua, dintre care 5 vor respecta prioritatile la nivel scolar

De Ana Ghiarasim
la 02 Mar. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legile Educatiei: Cel putin 15 credite ECTS obtinute la 5 ani prin cursuri de formare continua, dintre care 5 vor respecta prioritatile la nivel scolar02Mar.2023

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat ca proiectul legii invatamantului preuniversitar prevede obligatia profesorilor de a participa periodic la programe de formare continua, astfel incat sa acumuleze, la fiecare 5 ani, minimum 15 credite transferabile ECTS.

Cele 15 credite obligatorii sunt distribuite astfel:
 
- 5 se bazeaza pe planul national de formare continua in cariera didactica
- 5 se obtin pentru cursuri in corelare cu specificul comunitatii scolare deservite
- 5 raman la latitudinea cadrului didactic.
 
Toate formele de certificare a participarii la programele de formare continua, in urma carora se obtin credite, vor fi cuprinse obligatoriu in Portofoliul profesional al cadrului didactic.

...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI  (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
 

Extras din proiectul Legii invatamantului preuniversitar

 
Art. 183
(1) Pentru personalul didactic, formarea continua este un drept si o obligatie.
 
(2) Personalul didactic, precum si personalul de conducere, de indrumare si de control din invatamantul preuniversitar este obligat sa participe periodic la programe de formare continua, astfel incat sa acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovarii examenului de licentiere in invatamant, minimum 15 credite ECTS.
 
(3) Distributia numarului de credite ECTS obtinut, incepand cu numarul minim, va respecta urmatoarele criterii:
 
a) minimum 5 credite ECTS vor respecta competentele prioritare prevazute in planul national de formare continua in cariera didactica. Acestea sunt finantate prin programe nationale, din bugetul CCD sau, dupa caz, din finantarea speciala a unitatilor de invatamant pentru cheltuieli privind perfectionarea pregatirii profesionale a personalului didactic si didactic auxiliar, pentru implementarea politicilor si strategiilor Ministerului Educatiei;
(b) minimum 5 credite ECTS vor respecta prioritatile la nivel scolar sau, dupa caz, local, in conformitate cu cartografierea periodica a nevoilor de formare la nivelul judetului, realizata de CCD, sau, dupa caz, in functie de nevoile de formare continua ale personalului didactic identificate la nivelul Comisiei pentru Formare si Dezvoltare in Cariera Didactica. Acestea sunt finantate din bugetul CCD sau, dupa caz, din finantarea de baza a unitatilor de invatamant pentru cheltuieli cu pregatirea profesionala, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, prin bugetele locale;
c) maximum 5 credite ECTS vor fi la decizia cadrului didactic. Acestea pot fi finantate din bugetul CCD sau, dupa caz, din finantarea de baza a unitatilor de invatamant pentru cheltuieli cu formarea continua, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, prin bugetele locale.
 
(4) Evaluarea rezultatelor invatarii programelor de formare continua si procedura cadru de finantare se stabilesc prin metodologie aprobata prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea CNFDCD.
 
(5) Obtinerea prin studiile corespunzatoare a unei noi specializari didactice, diferite de specializarea curenta, se considera formare continua.
 
(6) Pe langa una sau mai multe specializari, cadrele didactice pot dobandi competente didactice, pentru disciplinele din acelasi domeniu fundamental cu domeniul licentei, prin programe de formare a adultilor.
 
(7) Personalul didactic din invatamantul preuniversitar este obligat sa participe cel putin o data la 2 ani la cel putin un program de formare continua acreditat, conform unui plan stabilit la nivelul unitatii de invatamant, pe baza analizei nevoilor de formare elaborata de CNFDCD.
 
(8) Programele de conversie profesionala sunt organizate de institutiile de invatamant superior prin programele de studii postuniversitare de conversie profesionala pentru cadre didactice. Acestea se desfasoara in baza unor norme metodologice specifice adoptate prin ordin al ministrului educatiei.
 
(9) Cheltuielile pentru formarea continua a personalului didactic de predare din invatamant preuniversitar sunt suportate de catre angajator, din sume alocate de la bugetul de stat sau din alte surse de finantare, conform legii, cel putin pentru obtinerea numarului minim de credite ECTS prevazut la alin. (2).

...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI  (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
 
Art. 184
Responsabilitatile asumate in plan didactic si extradidactic sunt definite in corelatie cu competentele dobandite in fiecare etapa de cariera didactica parcursa.

(...)
Art. 244
(9) Echivalarea creditelor profesionale transferabile prevazute la art. 245 alin. (6) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 18 din 10 ianuarie 2011 cu creditele ECTS prevazute la art. 183 alin. (2) in prezenta lege, in vederea utilizarii lor prin portofoliul educational in situatiile stipulate la art. 182 alin. (14), se va realiza prin intermediul unei proceduri cuprinse intro anexa la metodologia de evaluare a rezultatelor invatarii prin programe de formare continua si procedura cadru de finantare, prevazuta la art. 183 alin. (4). Aplicarea sistemului de acumulare a creditelor ECTS prin programe de formare continua prevazut la art. 183 alin. (2) se va realiza incepand cu anul universitar 2023-2024.

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

credite pentru profesoricredite ectscredite transferabile


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//