Aceste reglementari sunt prevazute in ordinul privind organizarea si desfasurarea concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar in unitatile de invatamant preuniversitar de stat in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului, publicat in Monitorul Oficial.
''Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin si pe durata starii de alerta, pana la eliminarea restrictiilor privind adunarile publice de catre autoritatile de resort, prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) din Metodologia de organizare si desfasurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar in unitatile de invatamant preuniversitar de stat, (...), concursurile pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar in unitatile de invatamant preuniversitar de stat constau in proba scrisa, potrivit programelor specifice pentru concurs, aprobate prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii, conform prevederilor art. 42 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului, pentru prelungirea unor termene (...)'', se arata in ordin.
Proba scrisa se sustine pe baza subiectelor elaborate de comisia de elaborare a subiectelor, a baremelor de evaluare si de evaluare a lucrarilor scrise, constituita la nivelul unitatii de invatamant/consortiului scolar/grupului de unitati de invatamant care s-au asociat temporar, in concordanta cu programele specifice pentru concurs in vigoare, si se evalueaza prin note de la 10 la 1.
Pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar in unitatile de invatamant preuniversitar de stat avand clase speciale de limbi straine cu program intensiv si/sau bilingv sau in unitati de invatamant avand clase/grupe cu predare in limbile minoritatilor sau in alta limba decat aceea in care candidatii si-au efectuat studiile, candidatii sustin si o proba orala de cunoastere a limbii in care urmeaza sa se faca predarea, evaluata prin calificative "Admis/Respins", prevede ordinului ministrului Educatiei.
Fac exceptie candidatii care sustin proba scrisa specifica pentru ocuparea unui post de educatoare/invatator/profesor pentru invatamant prescolar/profesor pentru invatamant primar.
La proba orala de cunoastere a limbii in care urmeaza sa se faca predarea nu se admit contestatii, rezultatul stabilit de comisia de organizare si desfasurare a probei orale ramanand definitiv, mentioneaza sursa citata.
Unitatile de invatamant stabilesc proceduri specifice avizate de inspectoratul scolar, astfel incat proba orala de cunoastere a limbii din cadrul concursului, precum si interviul din cadrul testarii personalului fara studii corespunzatoare postului sa poata fi sustinute si in sistem online.
Pentru angajare pe perioada determinata, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 (cinci) la proba scrisa.
Unitatile de invatamant stabilesc proceduri specifice avizate de inspectoratul scolar, astfel incat, la incetarea starii de alerta, probele practice/orale si inspectiile din cadrul concursului, precum si interviul de la testarea personalului fara studii corespunzatoare postului sa poata fi sustinute si in sistem online.
La inscrierea la concurs/testare, candidatii prezinta obligatoriu si cazierul judiciar. Nu pot participa la concurs/testare persoanele condamnate penal definitiv pentru infractiuni contra persoanei savarsite cu intentie in imprejurari legate de exercitarea profesiei, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii, se mai arata in ordin.
Potrivit sursei citate, inscrierea candidatilor la concurs/testare si inregistrarea contestatiilor la proba scrisa se pot realiza si electronic.
Candidatii depun obligatoriu la unitatea de invatamant, la data prezentarii pentru incheierea noului contract individual de munca in baza rezultatelor obtinute la concurs/testare, certificatul de integritate comportamentala prevazut de Legea nr. 118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum si pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, in situatia in care nu au prezentat acest document la inscrierea la concurs/testare, mai prevede ordinul.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Nicolae Capatana 23 Sep. 2020 07:58:20
Cate modificari mai sunt necesare pana se va ajunge la "MINIMUM NOTA 0 ZERO PENTRU OCUPAREA POSTURILOR VACANTE IN SCOLI" ???