Initiativa legislativa prevede modificarea Legii nr.1/2011 - Legea Educatiei Nationale, astfel incat profesorii din invatamantul preuniversitar care au peste 25 de ani vechime si gradul didactic I si care au dreptul la reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, cu plata integrala a salariului, sa poata fi remunerati pentru orele suplimentare efectuate si in situatia efectuarii normei reduse.
De asemenea, initiativa legislativa se adreseaza si profesorilor de instruire practica si maistrilor-instructori, respectiv personalului didactic din invatamantul special care au aceeasi vechime in invatamant si, totodata, gradul I, sa aiba dreptul la reducerea cu doua ore a normelor prevazute de legislatia in vigoare.
In prezent, profesorii sunt fortati sa efectueze norma integrala, pentru a li se plati orele suplimentare
In prezent, legislatia prevede ca „norma didactica de predare-invatare-evaluare prevazuta la alin. (3) lit. c) — lit. e) pentru personalul didactic de predare si de instruire practica cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani si cu gradul didactic I se poate reduce cu doua ore saptamanal, la cerere, fara diminuarea salariului".
Pe de alta parte, potrivit alin. (6) al art. 262, „personalul didactic de predare si de instruire practica, care beneficiaza de reducerea normei didactice, poate avea dreptul la remunerarea activitatii in regim de plata cu ora sau cumul de norme, doar dupa efectuarea normel complete, prevazute la alin. (3) lit. c), d) si e)".
Astfel, in conditiile in care cadrele didactice doresc efectuarea de ore suplimentare platite, acestia au obligatia de a efectua minim 18 ore — echivalentul nomei complete, ceea ce inseamna ca a saptesprezecea si a optsprezecea ora sunt ore efectuate gratis. Aceeasi situatie o au si profesorii de instruire practica si maistrii-instructori, respectiv personalul didactic din invatamantul special, ale caror norme integrale sunt de 24 de ore pe saptamana, respectiv 16 si 20 de ore pe saptamana.
Proiectul legislativ prevede modificarea alin 6 al articolului 262 astfel: "Personalul didactic de predare si de instruire practica poate avea dreptul la remunerarea activitatii in regim de plata cu ora sau cumul de norme, dupa efectuarea normei complete prevazute la alin. (3), Iit. c) — e), sau dupa efectuarea normei reduse la cerere prevazute la alin. (4), dupa caz.”
"Prin aceasta modificare a Legii educatiei nationale, va fi indreptata o situatie cu caracter vadit discriminatoriu, in beneficiul a zeci de mii de cadre didactice. Numerosi profesori din sistemul preuniversitar, profesori de instruire practica si maistri-instructori, respectiv cadre didactice din invatamantul special sunt astazi nevoiti ca, in cazul in care opteaza pentru norma redusa si doresc sa beneficieze de ore suplimentare remunerate, sa munceasca doua ore in plus fara a fi platiti pentru acestea" se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca facilitatea acordata profesorilor cu 25 de ani vechime in invatamant, respectiv cu gradul didactic I, de a efectua saptamanal cu doua ore mai putin, avand acelasi venit lunar, "este foarte benefica, insa este insuficienta atat timp cat cadrele didactice direct beneficiare sunt fortate sa efectueze norma integrala, pentru a li se plati orele suplimentare, in cazul in care opteaza pentru acestea".
Rosu Mihaela 11 Iun. 2022 18:35:32
Dar profesorii-educatori si profesorii-invatatori cu 25 de ani vechime si gradul 1 beneficiaza de aceste drepturi?Alexandru 10 Iun. 2022 18:58:17
Important este ca profesorul in cauza sa nu fie fortat, presat de Directia scolii sa efectueze ore suplimentare, in loc sa ceara la Inspectorat un suplinitor ca sa efectueze acele orenu sa fie împartite abuziv intre membrii catedrei respective.