Initiatorii proiectului de lege propun eliminarea alin (5^1) al articolului 294 din Legea Educatiei prin care "contractul de muncaa pe perioada determinata dintre o universitate si un asistent universitar, incheiat in baza unui concurs, la care au fost indeplinite standardele de ocupare specifice functiei prevăzute de art. 301 alin. (1), se transforma in contract de munca pe perioada nedeterminata, conferind calitatea de titular".
"Aceasta dispozitie din lege creeaza disfunctionalitati in ceea ce priveste managementul resurselor umane, deoarece nu permite universitatilor sa poata dispune daca este sau nu oportuna modificarea caracterului contractului individual de munca din determinat in nedeterminat. Aceasta reglementare, dupa cum se poate observa, incalca in mod vadit si principiile Codului muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, republicata, in sensul ca obliga universitatea, in calitatea sa de angajator, sa schimbe caracterul contractului de munca incheiat pe o perioada determinata in unul pe o perioada nedeterminata fara organizarea unui concurs", arata initiatorii proiectului de lege.
Prin abrogarea prevederii respective, se impune o selectie mai buna a cadrelor didactice universitare angajate pe perioada nedeterminata, prin concurs.
De asemenea, se asigura o functionare mai eficienta a scolilor doctorale, pentru ca permite angajarea pe perioada determinata a mai multor doctoranzi fara a se naste obligatia legala de a transforma caracterul contractului de munca, mai arata sursa citata.
Ce prevede articolul 294 al Legii Educatiei nationale, potrivit edu.ro.
(1) Angajarea pe un post didactic sau de cercetare se face, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, pe perioada determinata sau pe perioada nedeterminata. Angajarea pe perioada nedeterminata pe orice functie didactica sau de cercetare este posibila numai prin concurs public, organizat de institutia de invatamant superior, dupa obtinerea titlului de doctor.
(2) La concursul pentru un post didactic sau de cercetare pot participa cetateni romani ori straini, fara nicio discriminare, in conditiile legii.
(3) Prin exceptie de la prevederile legislatiei muncii, durata unei perioade determinate este de maximum 3 ani.
(4) Prin exceptie, studentii-doctoranzi pot fi angajati pe o perioada determinata de maximum 5 ani.
(5) Contractul de angajare pe perioada determinata incheiat intre universitate si membri ai personalului didactic si de cercetare in urma unui concurs poate fi reinnoit, in functie de rezultatele profesionale personale, evaluate pe baza criteriilor adoptate de senatul universitar, precum si in functie de nevoile de angajare si de resursele financiare ale institutiei, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Modificari aduse de Ordonanta Guvernului nr. 9/2018
(5^1) Contractul de munca pe perioada determinata dintre o universitate si un asistent universitar, incheiat in baza unui concurs, la care au fost indeplinite standardele de ocupare specifice functiei prevazute de art. 301 alin. (1), se transforma in contract de munca pe perioada nedeterminata, conferind calitatea de titular.
Modificari aduse Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2016
(6) Angajarea pentru participarea la un proiect de cercetare, castigat in urma unei competitii nationale si/sau internationale, se poate face pe perioada determinata, fara parcurgerea altor formalitati prealabile, prin incheierea unui contract individual de munca pentru personalul nominalizat in listele de personal ca membri in echipa proiectului.