"CPEECN se constituie ca grup de profesori, organizati pe discipline de examen/concurs, care indeplinesc criteriile stabilite la nivel national si urmeaza sa evalueze, intr-o maniera unitara si eficienta, lucrarile elevilor/cadrelor didactice din cadrul examenelor nationale (Evaluarea Nationala pentru absolventii clasei a VIII-a,
Bacalaureat, definitivare in invatamant si concursul national de ocupare a posturilor didactice -
titularizare)", informeaza MEC printr-un comunicat.
Procesul de selectie a candidatilor se desfasoara in perioada 21 septembrie - 1 decembrie.
Prima etapa - intre 21 si 30 septembrie - este alocata inscrierii si incarcarii dosarelor pe platforma informatica dedicata.
Pentru a obtine calitatea de membri ai CPEECN, se pot inscrie cadrele didactice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au desfasurat activitati de predare-invatare-evaluare, in ultimii trei ani scolari incheiati, in invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal; au gradul didactic I, II sau titlul stiintific de doctor in specialitate; au experienta de organizare si participare la evaluari, in cadrul examenelor si concursurilor nationale/internationale.
In etapa a II-a, cuprinsa intre 1 si 15 octombrie, va avea loc verificarea dosarelor de inscriere, urmata de verificarea competentelor de evaluare si selectia cadrelor didactice care doresc sa devina membri (16 octombrie - 1 decembrie).
"Cadrele didactice selectate dobandesc calitatea de membri ai CPEECN dupa parcurgerea si absolvirea programului de formare, acreditat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii si asigurat de catre CNPEE, in parteneriat cu toate casele corpului didactic. Programul de formare este prevazut a se desfasura intre 2 decembrie 2020 si 15 martie 2021", precizeaza MEC.
Atributiile de baza ale CPEECN sunt: evaluarea lucrarilor elevilor/cadrelor didactice din cadrul examenelor nationale, pe fiecare disciplina de examen/concurs - evaluare centrata pe competente, cu respectarea principiilor calitatii si echitatii; antrenarea si sustinerea profesorilor de la clasa, prin activitati de mentorat, in vederea pregatirii eficiente a elevilor pentru sustinerea evaluarilor si examenelor/concursurilor nationale; realizarea unui raport de activitate/disciplina de invatamant, cu evidentierea aspectelor pozitive si a celor care necesita imbunatatiri, respectiv inaintarea acestuia catre ISJ/ISMB in termen de o saptamana de la finalizarea fiecarei sesiuni a examenelor nationale.
"Membrii CPEECN care desfasoara activitati de evaluare vor incheia contracte de furnizare de servicii cu unitatea de invatamant in cadrul careia este organizat centrul de evaluare. Plata acestora se realizeaza in baza contractului incheiat si in temeiul dispozitiilor ordinului de ministru care reglementeaza plata profesorilor evaluatori, emis anual. in acelasi timp, cadrele didactice din CPEECN care desfasoara activitati de evaluare primesc, in cadrul fisei de evaluare pentru obtinerea gradatiei de merit, un punctaj defalcat pentru calitatea de membru CPEECN, respectiv pentru desfasurarea activitatilor de evaluare in fiecare sesiune a examenelor nationale", mai mentioneaza MEC.