Conform Art.10 din Metodologia pentru acordarea Gradatiilor de merit 2023, profesorii nemultumiti de punctajul obtinut pot depune o contestatie. Perioada prevazuta in calendar pentru depunerea constestatiilor este 19-21 iunie 2023.
Solutionarea contestatiilor de catre comisia de contestatii si validarea rezultatelor finale ale concursului de catre consiliul de administratie al inspectoratului scolar, respectiv afisarea acestora la avizierul si pe site-ul inspectoratului scolar, se face in perioada 22 iunie - 4 iulie 2023.
Extras din Metodologia pentru acordarea Gradatiilor de merit 2023
"Art. 10 (1) Candidatii participanti la concursul de acordare a gradatiei de merit au dreptul de a contesta punctajul acordat, la inspectoratul scolar, respectiv la registratura Ministerului Educatiei - pentru Palatul National al Copiilor, in conformitate cu graficul prevazut in anexa nr. 1. Contestatiile se pot transmite si prin e-mail la o adresa afisata concomitent cu lista cuprinzand punctajele acordate in urma evaluarii de catre inspectoratul scolar, respectiv de catre Ministerul Educatiei pentru Palatul National al Copiilor.
(2) Comisia de solutionare a contestatiilor, numita prin decizie a inspectorului scolar general/ordin de serviciu al secretarului de stat, este formata din alte persoane decat cele care au facut parte din comisia de evaluare, dupa cum urmeaza:
a) presedinte - inspectorul scolar general/directorul casei corpului didactic; pentru Palatul National al Copiilor - director al unei directii din cadrul Ministerului Educatiei cu atributii in invatamantul preuniversitar
b) secretar - un referent/consilier de la compartimentul salarizare, normare/retea scolara; pentru Palatul National al Copiilor – inspector/consilier/referent din cadrul directiei din Ministerul Educatiei care coordoneaza activitatea extrascolara;
c) membri - inspectori scolari/metodisti ai inspectoratului scolar, reprezentanti ai personalului didactic auxiliar din unitati de invatamant, consilierul juridic al inspectoratului scolar; pentru Palatul National al Copiilor – inspectori /consilieri /referenti din cadrul directiilor cu atributii in invatamantul preuniversitar din Ministerul Educatiei.
(3) In cazul in care inspectorul scolar general/ directorul Casei Corpului Didactic candideaza in vederea obtinerii gradatiei de merit sau este in imposibilitatea de a indeplini functia de presedinte al comisiei de solutionare a contestatiilor, acesta este inlocuit cu directorul Centrului Judetean de Excelenta sau cu un alt inspector scolar, cu avizul Ministerului Educatiei.
(4) In perioada depunerii contestatiilor, consiliul de administratie al inspectoratului scolar aproba, la propunerea comisiei paritare, ca gradatiile de merit ramase neutilizate (ca urmare a numarului insuficient de solicitari la anumite categorii de personal - didactic de predare/didactic de conducere, indrumare si control/didactic auxiliar - si discipline/domenii/functii didactice auxiliare, a nerealizarii punctajului minim stabilit conform art. 7 alin. (6) de catre candidati, precum si a eventualelor dosare care contin documente eronate/false si care nu se evalueaza conform art. 9 alin. (2)) sa fie redistribuite altor categorii de personal (didactic de predare/didactic de conducere, indrumare si control/didactic auxiliar) si discipline/domenii/functii didactice auxiliare, cu conditia respectarii punctajului minim stabilit conform art. 7 alin. (6).
(5) Contestatiile se solutioneaza, prin reevaluarea dosarelor, in termenul prevazut in anexa nr. 1 la prezenta metodologie. Punctajele rezultate in urma reevaluarii sunt consemnate in raportul motivat intocmit conform anexei nr. 3 si in fisa de (auto)evaluare pentru gradatie de merit si sunt asumate de catre presedintele comisiei de contestatii. La finalul lucrarilor, comisia de contestatii genereaza lista cuprinzand punctajele tuturor candidatilor, asumata de toti membrii comisiei, care va fi inregistrata si prezentata in consiliul de administratie al inspectoratului scolar. Presedintele comisiei de solutionare a contestatiilor transmite raspunsul scris la contestatii, argumentat, din raportul motivat.
(5) Hotararea comisiei de contestatii este definitiva si poate fi contestata la instanta de contencios administrativ competenta, contestatia reprezentand plangerea prealabila reglementata de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Reprezentantii organizatiilor sindicale afiliate la federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar din judet/municipiul Bucuresti participa in calitate de observatori la toate lucrarile comisiei de contestatii, au drept de acces la toate documentele si au dreptul sa solicite consemnarea in procesul-verbal a propriilor observatii. Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti transmite, cu cel putin 2 zile lucratoare inainte, programul desfasurarii sedintelor comisiei de contestatii. Orice modificare in program se aduce la cunostinta reprezentantilor organizatiilor sindicale afiliate la federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar din judet/municipiul Bucuresti, cu cel putin 24 de ore inainte. Neparticiparea observatorilor, desi au fost convocati in termenele prevazute, nu viciaza procedura.
(7) Dupa primirea listei cuprinzand punctajele acordate de comisia de contestatii, consiliul de administratie al inspectoratului scolar valideaza lista finala cu rezultatele tuturor candidatilor participanti la concurs si aproba lista nominala a candidatilor care vor beneficia de gradatie de merit in ordinea descrescatoare a punctajului acordat, tinand cont de punctajele obtinute in urma evaluarii la contestatie. Pentru Palatul National al Copiilor, lista finala, dupa contestatii, cu rezultatele candidatilor participanti la concurs, in ordinea descrescatoare a punctajului acordat, se aproba de catre secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar".
Model de cerere de contestatie privind acordarea gradatiei de merit 2023