Intr-o informare a Inspectoratului Scolar Judetean Harghita se arata ca personalul didactic titular caruia i s-a completat norma didactica de
predare-invatare-evaluare in anul scolar 2024-2025, in alta/alte unitati de invatamant, beneficiaza de continuitate in anul scolar 2025-2026 pe aceleasi ore, daca acestea mai sunt viabile, cu acordul cadrului didactic.
Completare norma didactica 2025-2026
Prioritate la repartizarea orelor vacante/rezervate, in sedinta publica pentru completarea normei didactice de predare-invatare-evaluare, au cadrele didactice care beneficiaza de continuitate in activitatea de predare la aceleasi clase/grupe sau in aceeasi unitate de invatamant.
Completarea normei didactice in mediul rural /urban
In unitatile de invatamant din mediul rural, completarea normei didactice de predare-invatare-evaluare se poate realiza pe durata unui an scolar ori pe durata nedeterminata numai pentru cadrele didactice titulare, conform specializarii/specializarilor de pe diploma/diplome, cu acordul acestora, fapt consemnat in decizia de repartizare pentru completarea normei didactice.
In mediul urban pot beneficia de completarea normei didactice de predare-invatare-evaluare pe perioada nedeterminata cadrele didactice titulare care urmeaza sa-si completeze norma didactica cu ore in unitatile de invatamant in care au functionat prin completarea normei didactice neintrerupt in ultimii 3 ani scolari, daca orele respective sunt vacante si se certifica viabilitatea acestora pentru o durata de cel putin 2 ani scolari.
Solutionarea cererilor de completare a normei didactice de predare-invatareevaluare pentru cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei pe perioada determinata, se realizeaza cu ore vacante/rezervate existente la alta/alte unitate/unitati de invatamant, in specialitate, la disciplina/disciplinele inscrise in decizia de repartizare.
In cazul in care cadrul didactic nu este prezent personal sau printr-un imputernicit la sedinta publica, comisia ii atribuie din oficiu un post didactic/catedra din lista afisata, conform punctajului.
Dupa emiterea deciziei de repartizare pentru completarea normei didactice, semnata de inspectorul scolar general, directorul/directorii unitatilor de invatamant in care cadrul didactic este titular/angajat incheie cu acesta actul aditional la contractul individual de munca.
Personalului didactic repartizat pentru completarea normei didactice i se revoca decizia de completare de norma, in situatia in care, pana la data inceperii cursurilor, se constata ca i se poate asigura norma intreaga conform actului de numire/transfer/repartizare in invatamant, directorul/directorii unitatii/unitatilor de invatamant avand obligatia sa comunice in scris cadrului didactic decizia de revocare a completarii de norma.
Capitolul III
Organizarea si desfasurarea etapei de completare a normei didactice de predare, la nivelul ISJ/ISMB, a personalul didactic de predare
Art. 35 (1) Cadrele didactice titulare, cadrele didactice debutante prevazute la art. 24 alin. (4) si (6), precum si cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei cu norma didactica de predare incompleta, a caror completare de norma didactica de predare nu s-a solutionat la nivelul unitatilor de invatamant/consortiilor, depun la ISJ/ISMB, in perioada prevazuta de Calendar, cererea insotita de documentele prevazute in aceasta.
(2) Solutionarea cererilor de completare a normei didactice de predare se realizeaza in sedinta de repartizare organizata de catre comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de mobilitate in perioada prevazuta de Calendar.
(3) Cadrele didactice care participa la sedinta de repartizare pentru completarea normei didactice se ierarhizeaza pe discipline, in baza punctajului rezultat din evaluarea activitatii, conform criteriilor prevazute in anexa nr. 2, pe liste separate cuprinzand cadrele didactice titulare, cadrele didactice debutante prevazute la art. 24 alin. (4) si(6), respectiv cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei cu norma didactica de predare-invatare-evaluare incompleta.
(4) Personalul didactic de predare titular/angajat caruia i s-a completat norma didactica de predare pentru un an scolar, in alta/alte unitati de invatamant, beneficiaza de continuitate in anul scolar urmator pe aceleasi ore, daca acestea mai au viabilitate de cel putin un an scolar, cu acordul cadrului didactic.
(5) Solutionarea cererilor de completare a normei didactice de predare in sedinta de repartizare se realizeaza, pe discipline, mai intai pentru cadrele didactice titulare, in ordinea descrescatoare a punctajelor, in baza principiului continuitatii, apoi pentru cadrele didactice debutante prevazute la art. 24 alin. (4) si (6) cu norma didactica de predare incompleta, in ordinea descrescatoare a punctajelor, pe catedre vacante/rezervate incomplete si, in mod exceptional, cand acestea s-au epuizat, pe fractiuni din catedre vacante/rezervate complete, dupa cum urmeaza:
a) cu ore in specialitate, pe care cadrele didactice au dreptul sa le predea conform studiilor finalizate cu diploma, in concordanta cu prevederile prezentei Metodologii si prevederile Centralizatorului;
b) cu alte ore, la discipline din aceeasi arie curriculara, altele decat cele corespunzatoare specializarii/specializarilor de pe diploma/diplome, cuprinse in planurile de invatamant, pana la 1/3 de norma, cu mentinerea drepturilor salariale, in invatamantul gimnazial din mediul urban, conform art. 208 alin. (9) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) cu alte ore, din aceeasi arie curriculara, altele decat cele corespunzatoare specializarii/specializarilor de pe diploma/diplome, cuprinse in planurile de invatamant, pana la 1/2 de norma, cu mentinerea drepturilor salariale, in invatamantul gimnazial din mediul rural, conform art. 208 alin. (10) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) cu alte ore, decat cele corespunzatoare specializarii/specializarilor de pe diploma/diplome, cuprinse in planurile de invatamant, pana la 1/2 de norma, cu mentinerea drepturilor salariale, in invatamantul gimnazial din mediul rural, conform art. 208 alin. (10) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) cu ore pentru pregatirea remediala sau pentru activitati de stimulare a excelenteididactice, pana la 4 ore saptamanal.
(6) Prioritate la repartizarea orelor vacante/rezervate, in sedinta de repartizare pentru completarea normei didactice de predare, au cadrele didactice care beneficiaza de continuitate in activitatea de predare la aceleasi clase/grupe sau in aceeasi unitate de invatamant.
(7) In unitatile de invatamant din mediul rural, completarea normei didactice de predare se poate realiza pe durata unui an scolar ori pe durata nedeterminata, numai pentru cadrele didactice titulare, conform specializarii/specializarilor de pe diploma/diplome, cu acordul acestora. In mediul urban pot beneficia de completarea normei didactice de predare pe perioada nedeterminata cadrele didactice titulare care urmeaza sa-si completeze norma didactica cu ore in unitatile de invatamant in care au functionat prin completarea normei didactice neintrerupt in ultimii 3 (trei) ani scolari, daca orele respective sunt vacante si se certifica viabilitatea acestora pentru o durata de cel putin 2 (doi) ani scolari. Completarea normei didactice de predare pe durata nedeterminata a cadrelor didactice titulare se realizeaza tinand seama de prevederile prezentei Metodologii si de prevederile Centralizatorului.
(8) Dupa aplicarea principiului continuitatii, in cazul punctajelor egale, are prioritate, in urmatoarea ordine:
a) cadrul didactic cu domiciliul sau resedinta in localitatea in care solicita orele pentru completarea normei didactice de predare;
b) cadrul didactic care solicita orele pentru completarea normei didactice de predare in apropierea localitatii de domiciliu.
(9) Daca si dupa aplicarea criteriilor prevazute la alin. (8) se mentine egalitatea, departajarea se face luandu-se in considerare, in ordine, urmatoarele criterii:
a) gradul didactic;
b) nota/media obtinuta la examenul pentru obtinerea gradului didactic sau a definitivarii in invatamant;
c) dovada participarii la un program de formare continua acreditat ori a dobandirii de noi competente didactice prin programe de formare a adultilor sau finalizarea cu diploma a studiilor necesare ori a unui program de conversie profesionala postuniversitar in vederea dobandirii unei noi specializari didactice, diferite de specializarea curenta, in ultimii 2 ani scolari incheiati, conform prevederilor art. 188 alin. (5)-(8) din Legea nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
(10) Dupa solutionarea cererilor de completare de norma didactica de predare a cadrelor didactice titulare, respectiv a cadrelor didactice debutante prevazute la art. 24 alin. (4) si (6), precum si dupa solutionarea cererilor pentru restrangere de activitate, se solutioneaza cererile de completare a normei didactice de predare pentru cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei pe perioada determinata, cu ore vacante/rezervate existente la alta/alte unitate/unitati de invatamant, in specialitate, la disciplina/disciplinele inscrise in decizia de repartizare. Cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei, care participa la sedinta de repartizare pentru completarea normei didactice de predare, se ierarhizeaza pe discipline, in baza punctajului rezultat din evaluarea activitatii, conform criteriilor prevazute in anexa nr. 2, iar solutionarea cererilor de completare a normei didactice de predare se realizeaza, pe discipline, in ordinea descrescatoare a punctajelor, pe catedre vacante/rezervate incomplete si, in mod exceptional, cand acestea s-au epuizat, pe fractiuni din catedre vacante/rezervate complete, cu ore in specialitate, la disciplina/disciplinele inscrise in decizia de repartizare. In cazul punctajelor egale se aplica criteriile de departajare prevazute la alin. (8) si (9).
(11) Optiunea fiecarui cadru didactic din sedinta de repartizare se exprima in scris conform cererii tip si se consemneaza in procesul verbal al sedintei, cu certificare prin semnatura solicitantului sau a imputernicitului, acesta din urma prezentand procura notariala in original. In cazul in care un cadru didactic titular nu este prezent personal sau printr-un imputernicit la sedinta de repartizare, comisia ii atribuie din oficiu un post didactic/catedra din lista afisata, conform punctajului.
(12) Completarile de norma didactica de predare ramase nesolutionate se solutioneaza pe perioada nedeterminata sau determinata, in conditiile prezentei Metodologii, la inceputul si la finalul sedintelor de repartizare ulterioare prevazute in Calendar.
(13) Dupa emiterea deciziei de repartizare pentru completarea normei didactice de predare, semnata de inspectorul scolar general al ISJ/ISMB, directorul/directorii unitatilor de invatamant in care cadrul didactic este titular/angajat incheie cu acesta actul aditional la contractul individual de munca. Directorul/directorii unitatii/unitatilor de invatamant in care i s-a completat norma didactica de predare incheie cu cadrul didactic repartizat un contract individual de munca.
(14) In situatia in care, pana la data inceperii cursurilor, se constata ca personalului didactic de predare repartizat pentru completarea normei didactice i se poate asigura o norma didactica de predare completa, conform documentului de numire/transfer/repartizare in invatamant, directorul/directorii unitatii/unitatilor de invatamant au obligatia sa comunice, in scris, aceasta situatie la ISJ/ISMB, in vederea emiterii deciziei de revocare a deciziei de completare de norma didactica de predare. Directorul/directorii unitatii/unitatilor de invatamant are/au obligatia sa comunice, in scris, cadrului didactic decizia de revocare a completarii normei didactice de predare emisa de inspectorul scolar general al ISJ/ISMB. Catedrele incomplete eliberate se ocupa in etapele ulterioare ale mobilitatii personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar, conform prevederilor prezentei Metodologii.