Personalul didactic, precum si personalul de conducere, de indrumare si de control din invatamantul preuniversitar este obligat sa participe periodic la programe de formare continua. In cadrul acestora primesc credite si trebuie sa acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, minimum 90 de credite profesionale transferabile (CPT).
Acumularea de credite trebuie sa inceapa de la data promovarii examenului de definitivare in invatamant.
Totusi, legea nu specifica clar ce sanctiuni pot fi luate impotriva celor care nu au acumulat 90 de credite in aceasta perioada. Aceasta "lacuna" este folosita de cadrele didactice care nu doresc sa mearga la cursuri de formare continua, mai ales ca de multe ori costurile nu le sunt decontate.
Legea obliga angajatorul sa deconteze cursurile de formare continua la care au participat cadrele didactice dintr-o unitate de invatamant. Din pacate, directorii de scoli pot refuza decontarea, afirmand ca nu se incadreaza in buget.
Cat de utile sunt cele 90 de credite?
Cele 90 de credite, insa, ar putea sa faca diferenta pentru un punctaj mai bun la diferitele faze ale miscarii personalului didactic, deoarece sunt luate in considerare in fisele de evaluare. De asemenea, in cazul unui concurs de dosare, cele 90 de credite pot insemna sanse crescute.
Mai mult, sunt scoli unde calificativul "Foarte bine" nu se acorda cadrelor didactice care nu au cele 90 de credite.
Credite profesionale transferabile - exceptii pentru cadrele didactice
Art. 82 Conditia participarii periodice la programe de perfectionare si implicit acumularea a 90 de credite profesionale transferabile, se considera integral indeplinita in urmatoarele situatii:
a) pentru personalul didactic care a obtinut, in intervalul respectiv, gradul didactic 11, gradul didactic 1 sau titlul de profesor emerit;
b) pentru personalul didactic din invatamantul anteprescolar, prescolar si din invatamantul general obligatoriu care a absolvit, in intervalul respectiv, studii universitare de masterat, in domeniul de specialitate sau in domeniul stiintele educatiei, cu conditia ca suma creditelor la licenta si masterat sa fie de cel putin 300 de credite;
c) pentru personalul didactic care a absolvit, in intervalul respectiv, studii universitare de doctorat in domeniul de specialitate sau in domeniul stiintele educatiei;
d) pentru personalul didactic care a absolvit, in intervalul respectiv, un program de conversie profesionala in invatamant prin studii postuniversitare cu durata de minimum 2 semestre;
e) pentru personalul didactic care a obtinut, in intervalul respectiv, o specializare didactica, diferita de sperializarea curenta (licenta si masterat didactic)