"Copiii, elevi sau nu, sunt in responsabilitatea noastra, a tuturor - parinti, cadre didactice, asistenti sociali, psihologi, consilieri scolari si nu numai. Indiferent unde se afla, acasa, la scoala, pe strada, impreuna ii putem proteja si le putem asigura educatia de care au nevoie. Ministerul Educatiei si Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse isi unesc fortele pentru prevenirea si interventia interinstitutionala in situatii de violenta asupra copiilor, inclusiv de violenta scolara", anunta Ministerul Educatiei.
Potrivit sursei citate, in urma unei discutii intre reprezentantii celor doua ministere, s-au propus urmatoarele masuri pentru prevenirea si interventia interinstitutionala in situatii de violenta asupra copiilor:
1. Actualizarea protocoalelor interministeriale si crearea cadrului institutional necesar incurajarii colaborarii la nivel judetean/al municipiului Bucuresti si local.
2. Actualizarea prevederilor si o mai buna comunicare a mecanismului de interventie interinstitutionala in situatii de violenta scolara si nu numai.
3. Crearea cadrului necesar pentru derularea unor activitati de informare, formare si schimb de experienta intre specialistii in educatie si protectia copilului pe teme precum: recunoasterea semnelor si a simptomelor de abuz, riscurile de amplificare a abuzului emotional, comunicarea cu parintii/tutorii legali in situatii de criza, consilierea victimelor si a autorilor, strategiile adaptative necesare copiilor implicati in situatii de violenta.
4. Continuarea eforturilor de informare a copiilor, a parintilor si a publicului larg cu privire la drepturile si la responsabilitatile copiilor, respectiv cu privire la mecanismele de semnalare si de protectie la care pot apela in situatii de risc. #NuSuntetiSinguri!
"Prevenirea manifestarilor violente si interventia in situatii de agresiune asupra copiilor, inclusiv a violentei scolare, necesita o abordare multidisciplinara si interinstitutionala. Prin acest parteneriat si prin actiunile propuse, facem pasi siguri pentru a imbunatati accesul copiilor, al parintilor, al specialistilor din educatie si al specialistilor din domeniul protectiei copiilor la informatii corecte si complete", se mai arata in comunicatul Ministerului Educatiei.
Va reamintim, Ministerul Educatiei are in derulare o campanie de constientizare a importantei educatiei pentru nonviolenta: #Nusuntetisinguri!
"Interventia in situatii de violenta scolara trebuie sa fie imediata si atenta. Personalul scolar poate asigura siguranta imediata a elevilor, sustinere emotionala si consiliere scolara. Insa, de multe ori, in gestionarea acestor situatii este nevoie de competenta si sprijinul specialistilor in protectia copilului. Acesta este motivul pentru care ne unim fortele cu Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse pentru prevenirea si intervenirea interinstitutionala in situatii de violenta asupra copiilor, inclusiv de violenta scolara", a transmis ministrul Educatiei, Ligia Deca, intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.