In scrisoare, sindicalistii semnaleaza ca Romania are, in prezent, un corp profesoral imbatranit si, la fiecare inceput de an scolar, "descoperim" ca avem tot mai multe catedre neocupate". Prin urmare, pentru a avea o "Romanie Educata", avem nevoie mai intai de o finantare corespunzatoare a acestui sector.
Comunicatul FSE Spiru Haret
Astazi, 5 Octombrie, in intreaga lume se celebreaza World Teachers’ Day (in Romania – Ziua Mondiala a Educatiei). In fiecare an, UNESCO si Internationala Educatiei promoveaza un mesaj semnificativ pentru aceasta zi. Astfel, anul acesta, cele doua organizatii trag un semnal de alarma pentru a stopa deficitul de cadre didactice.
Doamnelor si domnilor politicieni, in Romania, de mai bine de un deceniu, numarul tinerilor care aleg sa imbratiseze o cariera didactica este tot mai mic. O analiza obiectiva ne arata un corp profesoral imbatranit, iar la fiecare inceput de an scolar, „descoperim” ca avem tot mai multe catedre neocupate.
Greva de anul acesta din invatamantul preuniversitar, declansata de federatiile sindicale reprezentative la nivel de sector, a demonstrat tuturor ca nemultumirea este generalizata si ca asa nu se mai poate continua. Dupa ani in care am incercat pe toate caile sa aratam ca sistemul educational are nevoie de investitie reala si de resurse – umane, financiare si materiale – adecvate, am fost obligati sa recurgem la o forma extrema de protest. Doar in urma grevei generale, partidele din coalitia de guvernare au venit cu un pachet de beneficii pentru angajatii din invatamant: o crestere salariala incepand cu luna iulie 2023, prime de cariera didactica/profesionala acordate in luna octombrie si, nu in ultimul rand, reglementarea unei noi majorari incepand cu 1 ianuarie 2024.
Dar, doamnelor si domnilor politicieni, nu este suficient! Anul acesta ati votat in Parlament Legea invatamantului preuniversitar. Potrivit art. 134 din aceasta lege, „Finantarea cheltuielilor pentru educatie, la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar si superior, cu toate componentele sale, reprezinta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.“
Peste cateva zile vor incepe, ca in fiecare an, discutiile privind Bugetul pentru anul viitor. Acum, dumneavoastra, fie ca sunteti membri ai Guvernului sau alesi in Parlament, veti da examenul maturitatii. Vrem sa vedem ca va pasa de educatie si ca nu veti mai proroga acest articol, asa cum s-a intamplat an de an cu textul din Legea nr. 1/2011 care prevedea alocarea a 6% din PIB pentru Educatie. Acum aveti sansa de a arata intregii tari ca invatamantul romanesc chiar este prioritate nationala si ca ati inteles mesajul transmis de cei peste 250.000 de salariati care, mai bine de 3 saptamani, au fost in greva generala.
Avem nevoie de o Romanie Educata, dar, pentru aceasta, avem nevoie de o finantare corespunzatoare!
Domnule presedinte Klaus Iohannis, domnule prim-ministru Marcel Ciolacu, doamnelor si domnilor parlamentari sau membri ai Guvernului, de dumneavoastra depinde viitorul scolii romanesti. Prin deciziile pe care le veti lua in perioada imediat urmatoare, veti arata intregii tari daca doriti o „Romanie Educata“ sau o „Romanie esuata“!
Cu stima,
In numele membrilor de sindicat ai FSE „SPIRU HARET“,
Marius Ovidiu Nistor"