"In primul rand, eu sunt preocupat de elevii care nu au putut sa sustina astazi simularea la Evaluarea Nationala si pentru asta voi transmite conducerii inspectoratelor judetene, din respectivele judete, unde acest lucru s-a intamplat, sa organizeze o noua sesiune, doar la nivel de judet, pentru acesti elevi, pentru a avea si ei sansa de a se pregati. in legatura cu ce se intampla cu profesorii, vom analiza intai sa vedem daca este un conflict de munca, pe care sa il analizam daca este legal organizat sau este o incalcare a atributiilor din fisa postului", a afirmat Popa, la Parlament.
Ministrul a precizat ca, in ciuda faptului ca s-a anuntat boicotarea a peste 1.100 de scoli, in realitate nu s-a putut sustine simularea Evaluarii Nationale doar in 25 de scoli. Este vorba de 14 scoli din judetul Harghita, opt scoli in judetul Prahova si cate o scoala din judetele Buzau, Ialomita si Arad.
"Ei trebuiau sa ia masuri – ma refer la comisiile judetene – si pentru situatii de acest gen, cum ar fi boicotul, dar si pentru situatii in care profesorii sunt bolnavi si nu pot sa vina. Deci nu putem sa admitem ca o astfel de simulare a unei Evaluari Nationale nu poate avea loc", a mai spus ministrul.
Ministrul a precizat ca trebuie clarificat daca boicotul de luni a fost un conflict de munca sau a reprezentat o neindeplinire a sarcinilor de serviciu.
"Daca acest boicot este un conflict de munca, atunci ma gandesc ca nu prea s-a respectat legislatia in vigoare legata de conflictul de munca. Daca nu e conflict de munca, atunci este neindeplinirea sarcinilor de serviciu si poate sa urmeze o cercetare disciplinara. In mod evident, trebuie sa clarificam acest lucru, pentru ca nu am inteles daca suntem in fata unui conflict de munca, in care trebuia sa respectam niste termene, in care trebuia sa respectam faptul ca un contract colectiv de munca este in renegociere si prin semnatura liderilor de sindicat s-au angajat sa nu deschida conflicte de munca in perioada de 60 de zile cat este renegocierea. Sau nu este conflict de munca si atunci inseamna ca este o problema disciplinara”, a mai spus el.
Valentin Popa a subliniat ca dreptul la protest, garantat prin Constitutie, nu trebuie sa ii afecteze negativ pe elevi, fiind vorba despre simularea primului examen din viata lor.
Gabriela Moisi 08 Mar. 2018 16:32:41
"SANCȚIUNI" așa li s-a vorbit și medicilor cand au protestat, cand nu au fost consultați oamenii cu reale probleme? Dascălilor, formatorilor de caractere, persoane care pregătesc viitori oameni ai muncii antr-o societate democrată, li se pune pumnalul an spate fiindcă ași cer niște drepturi oneste. Domnule ministru,noi dascălii ancercăm să ne facem auziți de ROMÂNII cărora le pasă de viitorul ROMÂNIEI! Aceasta este forma legală pe care o avem la andemană: protestul!andemană!
Alina Teodorescu 07 Mar. 2018 15:29:03
Sanctionati disciplinar ?!!! Da, nimic nou sub soare...daca ma intelegeti la ce ma refer... Parca am mai auzit asa ceva si in ...epoca de aur....Nu ? Asta pentru ca nu suntem uniti, asa ne trebuie !Nicolae Capatana 07 Mar. 2018 08:07:37
Ce "fetita neprihanita" este ministrul asta!!! El, oare nu stie cauzele reale ale atitudinii profesorilor??? E rusinos ca pitit sub "fusta postului de ministru" improasca cu intimidari si amenintari exact ca cei de acum 30 de ani RUSINE!!!! Politica "ridicarii poalelor in cap" pentru impresionare s-aaaa dus... de mult!!!