Daca experimenteaza acest fenomen, copilul este tachinat (depasindu-se limitele tachinarii care exista intre prieteni), etichetat sau chiar batjocorit in cercul sau de cunostinte sau de colegi, iar tachinarile se transforma uneori in imbranceli sau chiar in atacuri fizice.
Practic, bullying reprezinta o forma de abuz emotional si fizic, cu un caracter intentionat, repetat, si in care exista un dezechilibru de forte, pentru ca agresorul isi alege victima care este perceputa ca fiind vulnerabila, slaba si care nu se poate apara singura.
Fenomenul nu este unul de neglijat, pentru ca afecteaza sentimentul de siguranta pe care ar trebui sa il aiba copilul, dar mai ales stima lui de sine si capacitatea de relationare pe viitor.
Ce il determina pe agresor sa se comporte asa
O posibila cauza este ca agresorul adopta violenta ca ultima posibilitate de defulare si exprimare, fiind la randul sau abuzat ori neglijat. Comportandu-se astfel, el se simte popular si puternic. Mai mult, unii dintre ei pot proveni din medii in care este practicata violenta verbala sau chiar fizica, si ajung sa considere acel comportament ca fiind normal.
Chiar si anumite show-uri TV par sa promoveze un comportament rautacios, oamenii fiind ridiculizati pentru felul in care arata sau pentru lipsa lor de talent.
Cum se poate combate fenomenul
Este important sa ii zici copilului ca in eventualitatea in care experimenteaza un astfel de abuz, sa ii spuna unui adult. Chiar daca in prima faza nu alege sa iti povesteasca tie, se poate destainui unui profesor, unui prieten de familie sau unui frate.
Copilul poate evita sa vorbeasca despre asta cu tine pentru ca se simte rusinat si pentru ca se ingrijoreaza ca te va dezamagi sau supara. De asemenea, el poate fi ingrijorat despre cum vei reactiona, in incercarea de a-l ajuta, inclusiv se poate teme ca ii spui sa riposteze, iar lui ii este frica de asta.
Daca totusi iti povesteste, asculta-l, arata-i ca ii esti alaturi si ca veti gasi impreuna o solutie. Anunta la scoala despre situatie; poti vorbi cu dirigintele, cu un profesor sau chiar cu directorul. Ei pot preveni uneori eventuale probleme. Daca situatia continua si vrei sa vorbesti cu parintii copilului care se comporta violent, roaga pe cineva din partea scolii sa fie de fata, ca sa medieze discutia.
Poate esti tentat sa ii spui copilului sa se apere si sa ii raspunda cu aceeasi moneda agresorului, dar este important sa gasesti alte solutii. Daca raspunde tot cu violenta, situatia poate degenera si poate ajunge sa fie ranit. Sfatuieste-l sa incerce sa evite astfel de situatii, sa stea in preajma altor copii si sa anunte un adult despre ce se intampla.
Explica-i faptul ca scopul agresorului este sa il supere, si ca nu trebuie sa ia personal ce ii spune. Iar in cazul in care copilul reuseste sa isi controleze furia si sa nu riposteze, sa nu para foarte deranjat, situatia il poate descuraja pe agresor.
Reda-i copilul increderea in sine
Sa fie tachinat sau agresat ii poate afecta copilului increderea in sine. Pentru a-l ajuta, incurajeaza-l sa petreaca timp cu prieteni care au o influenta pozitiva asupra lui. De asemenea, practicarea oricarui sport il ajuta sa aiba incredere in el si sa lege prietenii.
Asculta-ti copilul cand iti povesteste despre aceste experiente negative, dar incurajeaza-l sa iti spuna si despre intamplarile pozitive de pe parcursul zilei si asculta-l la fel de atent.