Despre toate acestea am discutat cu Anca Boldea, profesor de Limba si literatura romana si Limba engleza in judetul Ilfov. Ea a povestit pentru Portal Invatamant cum a facut fata provocarii si cum a avut loc tranzitia spre online in aceasta perioada, pentru ca invatarea sa se desfasoare si dincolo de pragul salii de clasa.
1) Cum s-a schimbat predarea odata cu mutarea in online? Care a fost dinamica?
Cand lucrurile erau incerte cu privire la durata acestei izolari, am lucrat pe WhatsApp si pe e-mail. Inregistram audio lectiile si le trimiteam elevilor, in functie de orarul lor din acea zi. Adaugam linkuri de pe You Tube cu filmele inspirate din opera literara in discutie si comentariile audio. Uneori le trimiteam si interviuri cu autorii operelor literare respective. Raspundeam in timp real la intrebarile pe care le aveau si le ceream sa-si trimita rezumatele sau temele pe e-mail, pentru a le putea corecta. Acum am inceput sa predau pe Skype si casa mea s-a imbogatit cu o tabla alba si cu un flipchart, care mi-au fost livrate de curier.
Cei din clasa a XII-a sunt ceva mai activi. Ei mi-au cerut eseurile pentru a-si face dosarul cu toate informatiile necesare pentru examenul de
Bacalaureat si m-au intrebat ce filmulete de pe You Tube le recomand pentru a trece cu bine peste aceasta etapa. Le-am recomandat si o aplicatie pe mobil cu denumirea "Comentarii BAC".
2) Ce dificultati ati intampinat?
Ne-am obisnuit cu greu cu aceasta schimbare brusca. Multi dintre elevii mei locuiesc in mediul rural si au posibilitati materiale limitate. Prin urmare, ei au fost nevoiti sa mearga la colegii lor pentru a putea lucra sau au ales sa renunte la lectii. Un alt dezavantaj a fost ca sunt mai multi frati la un laptop si competitia dintre ei este mare, mai ales ca orele de scoala online se suprapun.
La liceu a fost mai bine decat la gimnaziu, la clasele mici. Cei de a V-a sunt inca dependenti de parinti atunci cand vine vorba de rezolvarea sarcinilor pentru acasa si temele lor au fost mai mult rezultatul muncii parintilor. In clasa poti vedea exact nivelul si ritmul de lucru al fiecarui elev.
3) Care au fost aspectele pozitive?
Am constatat cu surprindere ca elevii au fost mai receptivi la scoala deoarece au realizat cat de important e sa ai un scop la inceputul fiecarei zile. Plictiseala acumulata acasa i-a facut sa lucreze cu mai multa implicare.
Multi dintre elevi nu aveau o adresa de e-mail si nici nu stiau sa-si creeze una. In momentul in care au cerut ajutorul celorlalti colegi, acestia nu au ezitat sa intervina. Spiritul acesta de solidaritate incepuse sa dispara si eram ingrijorata. In sala de curs, elevii aveau tendinta de a fi individualisti si, mai mult decat atat, sa-i ironizeze pe cei care nu stiau sa faca un anumit lucru.
4) Cat de solicitanta a fost pentru dvs. aceasta perioada, comparativ cu lucrul la clasa?
Sunt printre norocosii care fac ceea ce si-au dorit intotdeauna. Confucius spunea: "Fa ceea ce-ţi place cu adevarat şi nu vei mai munci nicio zi din viata ta!”. Pentru mine este o placere sa merg la scoala. Imbratisez cu acelasi entuziasm si predarea online, oricat ar trebui sa lucrez pentru ca elevii mei sa porneasca cu dreptul spre examenele de
Evaluare Nationala si Bacalaureat.
5) Au toti elevii resurse pentru a face lectii online? (laptop, internet, smartphone etc)
Asa cum am mentionat anterior, multi dintre elevii mei provin din mediul rural si din familii modeste. Prin urmare, nu toti au acces la un laptop, la Internet sau la un telefon performant. Dar ei se adapteaza si, cei care-si doresc cu adevarat sa continue sa invete, chiar si in aceste conditii dificile, merg la colegii lor si lucreaza impreuna. Mentionez ca majoritatea au casele invecinate.
6) Cum s-au comportat elevii?
Asa cum era de asteptat, copilul universal pomenit de Ion Creanga in scrierile sale, s-a trezit in fiecare dintre elevii mei. La inceputul pandemiei s-au bucurat ca vor sta acasa si ca vor avea mai mult timp pentru jocurile online, pentru Facebook, pentru Instagram, pentru fratii lor etc. Insa, pe masura ce trece timpul, entuziasmul lor dispare.
Vor la scoala. Se plictisesc acasa si le lipsesc lucrurile noi pe care le auzeau in salile de curs.
Primesc mesaje de dor chiar si de la cei mai nazdravani elevi si constat ca, in ciuda faptului ca sunt un profesor exigent, elevii imi simt lipsa si ma incojoara cu mesajele lor de simpatie.
7) Ce parere au elevii despre lectiile online? Si le doresc sau sunt o corvoada?
Le lipseste interactiunea cu ceilalti colegi si cu profesorii lor. Lectiile online le creeaza mediul perfect pentru a se reconecta la lumea care le era familiara si care reprezenta pamantul stabil de sub picioare. Se bucura ca facem aceste lectii. Cel putin asa am simtit eu. Insa profesorul trebuie sa inteleaga ca gradul de receptare a informatiilor este mai scazut. Elevii asculta, realizeaza sarcinile date de profesor, dar simt nevoia ca, in timpul lectiilor, sa faca pauze mai dese si sa interactioneze mai mult cu ceilalti. Ponderea ascultarii si a notarii in caiete a scazut. Sunt fericiti si apreciaza mai mult lectia atunci cand au spatiul lor de 10-15 minute in care sa povesteasca despre ei si despre viata in izolare.
8) Dar parintii?
Exista o diferenta notabila intre modul in care recepteaza lectiile online parintii elevilor de gimnaziu si modul in care o fac parintii elevilor de liceu.
Cred ca acasa sunt mai solicitanti cei mici, deoarece parintii ma contacteaza si ma roaga sa le dau mai mult de lucru pentru a-i tine ocupati. Parintii celor din liceu nu m-au contactat in aceasta perioada atipica.
9) Ati urmat cursuri de instruire pentru utilizarea platformelor online de predare? In ce masura au fost utile?
Da, am urmat cursuri de instruire pentru utilizarea platformelor online de predare. Cei de la CRED tin astfel de lectii. Ele pot fi vizionate si dupa transmisiunile in direct, deoarece sunt inregistrate. Sunt utile, mai ales daca perioada de carantina continua si va trebui sa avem suficiente note in catalog pentru a incheia mediile elevilor. Unele platforme permit elaborarea unor teste online.
10) Dintre colegii dvs., cati au facut efectiv lectii online si cati s-au rezumat la trimis teme pe WhatsApp?
Din pacate, nu-ti pot oferi un raspuns pertinent la aceasta intrebare. Ce-ti pot spune este ca discutam si ne sprijinim in efortul de a ne adapta la noile conditii de lucru. Ne straduim sa facem lucrurile sa mearga inainte.
11) Ar trebui sa controleze scoala felul in care se tin aceste lectii si daca se tin?
Elevii sunt receptivi si se bucura ca au loc aceste lectii. Incurajez profesorii sa-si tina aproape elevii si sa-i ajute asa cum pot si cum stiu ei mai bine. Fiecare profesor stie cum sa-si gestioneze sarcinile in asa fel incat, dupa aceasta perioada dificila si fara precedent, sa putem reporni cu cele mai bune rezultate.
12) Exista o intreaga dezbatere despre faptul ca unii profesori nu au facut niciun fel de lectii in aceasta perioada, ori s-au rezumat sa trimita teme pe WhatsApp, dar totusi sunt platiti normal. Ce parere aveti despre aceste discutii?
Nu am nicio opinie.
13) Care considerati ca este cea mai buna platforma educationala?
Nu cred ca putem vorbi la acest moment despre o platforma educationala utilizand superlativul relativ de superioritate. Este relativ recenta situatia actuala si, asa cum am spus anterior, suntem in proces de adaptare. Salut insa emisiunile educative realizate de TVR 1 si eforturile celor de la CRED de a instrui profesorii cu privire la mijloacele tehnice disponibile pentru desfasurarea unei activitati didactice normale.
14) Ce schimbari considerati ca ar trebui sa aiba loc pentru digitalizarea invatamantului romanesc?
In primul rand trebuie sa atingem subiectul bugetului alocat invatamantului romanesc in general. In contextul actual prevad o criza economica mondiala. Asa cum s-a intamplat anterior, primul buget afectat va fi cel al Ministerului Educatiei si Cercetarii. Sper intr-un viitor mai bun pentru elevii nostri, unii dintre cei mai valorosi din Europa. Radacinile sanatoase sustin copacii roditori.
15) Schimba tehnologia relatia profesor-elev?
Sunt recunoscatoare ca exista mijloace tehnologice care ne permit sa comunicam unii cu altii si sunt dornica sa invat despre tehnologie mai mult si sa-i las loc in sala de curs, chiar si in afara acestei situatii de criza.
Tehnologia este eficienta in transmiterea informatiilor, dar continua sa fie un mediu lipsit de caldura, impersonal. Pierdem mesajele transmise prin limbajele nonverbal si paraverbal. Nuantele sunt percepute mai usor atunci cand ne aflam fata in fata. Glumele cu care sunt presarate orele de curs nu mai au aceeasi savoare si nici acelasi ecou. Tehnologia e buna, e utila.
Dar cred ca nu ma insel atunci cand spun ca atat elevilor cat si profesorilor le lipseste contactul direct, interactiunea umana. Nimic nu se compara cu intrezarirea unui zambet de tip "Evrika!" al unui elev multumit ca a reusit sa inteleaga o informatie care-l preocupa de mult timp.
Ne e dor unii de altii si asteptam sa ne revedem in carne si oase cat mai curand!
Mirela Popa 11 Apr. 2020 12:46:14
Felicitari tuturor dascalilor adevarati. Sunteti foarte putini care in aceasta perioada ati fost dedicati . Respect. Pacat ca duceti in spate multi colegi care nu au nicio treaba cu notiunea de dascal. Vezi liceul Socolescu.