Acestea sunt rezultatele la Evaluarea Nationala 2019, pe judete:
Acestea sunt primele rezultate obtinute de elevi la examen si vor fi afisate pana la ora 12:00, prevede calendarul de Evaluare Nationala.
Elevii nemultumiti de note pot sa depuna contestatii, in aceeasi zi.
Calendarul de Evaluare Nationala 2019 prevede ca depunerea contestatiilor are loc marti, 25 iunie, intre orele 14:00 si 20:00. Profesorii evaluatori au la dispozitie 3 zile pentru solutionarea contestatiilor. Rezultatele finale de la Evaluarea Nationala vor fi afisate pe 29 iunie 2019.
25 iunie 2019
- afisarea primelor rezultate (pana la ora 12:00)
- inregistrarea contestatiilor (intre orele14:00 – 20:00)
29 iunie - Afisarea rezultatelor finale
Fiecare lucrare de examen este corectata si punctata de catre doi profesori, care lucreaza in sali separate. Evaluarea lucrarilor de examen se face "cu respectarea stricta a baremului", pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acorda 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu.
Dupa evaluare, fiecare profesor stabileste nota prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de elev, fara rotunjire, si o trece pe lucrare.
Daca diferenta dintre notele date de cei doi profesori evaluatori este mai mica sau egala cu 1 punct, atunci notele se trec pe lucrare cu cerneala rosie si cei doi semneaza.
Nota finala este calculata de presedintele comisiei de examen (adica de director sau directorul adjunct al scolii) si reprezinta media aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fara rotunjire. Nota finala este trecuta pe lucrare de catre presedintele comisiei, in prezenta profesorilor evaluatori, si este inregistrata in catalogul evaluarii nationale, prevede Ordinul privind organizarea si desfasurarea Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2018-2019.
Daca diferenta dintre notele puse de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, atunci lucrarea va fi recorectata de alti doi profesori evaluatori numiti de presedintele comisiei. Nota finala este apoi calculata luand in considerare cele 4 (patru) note, dupa eliminarea celor doua note/valori extreme, ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, a celor doua note/valori centrale. Media rezultata reprezinta nota finala care se trece pe lucrare si este inregistrata in catalogul evaluarii nationale. Sub nota finala semneaza cei patru evaluatori si presedintele comisiei.
Dupa ce sunt corectate toate lucrarile de la examene, comisia din centrul zonal de evaluare calculeaza pentru fiecare elev media generala la evaluarea nationala, ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la probe.
Metodologia de Evaluare statueaza ca presedintele comisiei de examen si secretarul din centrul zonal de evaluare sunt obligati sa asigure, pentru fiecare disciplina la care se organizeaza evaluarea, o sesiune de instruire pentru evaluatori. Scopul instruirii este de a diminua diferentele dintre evaluatori in aplicarea baremului de evaluare si de notare. "Se interzic interpretarile personale si efectuarea de modificari in baremul de evaluare si de notare", prevad regulile de examen.
Depunerea contestatiilor
Primele rezultate obtinute de absolventii claselor a VIII-a vor fi publicate pe 25 iunie, pana la ora 12:00, conform calendarului anuntat de Ministerul Educatiei.
Atentie! Contestatiile pot fi depuse doar in aceeasi zi, pe 25 iunie, intre orele 14:00-20:00.
Pentru a depune contestatie pentru nota la Evaluarea Nationala, elevii trebuie sa completeze o cerere adresata presedintelui comisiei de contestatii in care vor cere reexaminarea lucrarii.
Notele obtinute de elevi la examenele Evaluarii nationale conteaza in proportie de 80% la admiterea la liceu (restul de 20% este reprezentata de media V-VIII). Nu exista nota minima de admitere la liceu sau in scoala profesionala, intrarea intr-o clasa sau alta fiind limitata de numarul de locuri si de concurenta.
Atentie! Elevii si parintii pot solicita comisiei de organizare a evaluarii nationale sa vada lucrarea proprie numai dupa afisarea rezultatelor finale dupa contestatii. La vizualizarea lucrarii candidatul minor trebuie sa fie insotit obligatoriu de un parinte sau reprezentant legal.
In procesul de evaluare initiala a lucrarilor scrise si de rezolvare a contestatiilor, in cazul in care diferenta dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obtinute se trec, pe fiecare lucrare in parte, cu cerneala rosie, de catre profesorii evaluatori, dupa ce este verificata concordanta cu borderourile individuale, si se semneaza de acestia. Daca diferenta dintre note este mai mica de 0,50 puncte, nota initiala ramane neschimbata.
Presedintele comisiei calculeaza nota finala, ca medie aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire.
Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 25 iunie (pana la ora 12:00), procedura urmata de inregistrarea contestatiilor, in intervalul orar 14:00 - 20:00. Examenul se va incheia sambata, 29 iunie, cu afisarea rezultatelor finale.
Evaluarea Nationala conteaza in proportie de 80% la media de admitere la liceu, iar media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a conteaza in proportie de 20%.