Ministerul Educatiei a publicat, joi, 30 iunie 2022,
rezultatele finale la Evaluarea Nationala, dupa solutionarea tuturor contestatiilor. Ministrul Sorin Cimpeanu a anuntat ca, la nivel national, au existat 17 situatii in care, dupa contestatii, notele au fost schimbate cu mai mult de doua puncte.
Cazul elevului de la Scoala Gimnaziala sat Maneciu-Pamanteni, Comuna Maneciu, se numara printre ele. Elevul a fost notat initial la Limba Romana cu 5,50. Dupa contestatie, el a primit nota 9,25. La Matematica, nota elevului a fost de 9,35, astfel ca media generala la Evaluarea Nationala este de 9,30.
O situatie similara s-a petrecut si in Bihor, unde unui elev i-a crescut nota la Limba Romana, dupa contestatie, de la 2,80 la 8,70.
Explicatia ministrului Sorin Cimpeanu: eroarea umana!
Intr-o reactie publica referitoare la aceste cazuri, Sorin Cimpeanu a spus ca a fost vorba despre erori umane, de transcriere a notelor in borderou, argumentand ca acesta este un alt motiv pentru evaluarea digitalizata, in acest mod profesorii vor completa direct in fisierul informatic notele acordate.
"Am avut 17 lucrari (...) care au avut note modificate cu diferenta mai mare de doua puncte. Este vorba de 16 lucrari la limba romana si o lucrare la matematica. Judetele in care s-au inregistrat aceste diferente flagrante, indraznesc sa spun, au fost urmatoarele: Constanta, Dambovita si Bacau, cate trei note schimbate la o diferenta mai mare de doua puncte, Buzau - doua note schimbate, apoi avem Cluj, Calarasi, Covasna, Gorj, Suceava, Valcea cu cate o singura nota schimbata la diferenta mai mare de doua puncte. Sunt si situatii de genul celor ale elevului din Bihor cu diferenta de 5,9 puncte. Aceasta a fost cea mai mare diferenta - de la 2,80 la 8,70. Greseala a fost la nivelul transcrierii notei. (...) Am avut si o diferenta de 3,75 puncte in judetul Prahova. A fost corectata in Buzau acea lucrare, tot la Limba si Literatura Romana. Aceste lucruri au putut sa fie corectate, dar pentru a nu mai aparea astfel de situatii este nevoie de generalizarea evaluarii digitalizate. (...) Sigur ca in momentul in care te pui in postura elevului care stie ca a facut de 8,70 si isi vede rezultatul de 2,80 este dramatic. De aceea suntem datori sa facem tot ce este posibil sa evitam astfel de situatii”, a afirmat Sorin Cimpeanu.
Sorin Cimpeanu a anuntat ca rata de promovare la Evaluarea Nationala, dupa contestatii, a crescut la 82,4%, de la 82,3%.
"Au fost inregistrate
21.854 contestatii, mai multe decat anul trecut. Practic, 7,12% din totalul numarului de lucrari au facut obiectul unei contestatii. Dintre acestea 13.324 la Limba romana, 8265 la Matematica si 265 de contestatii la limba materna. In urma evaluarii lucrarilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 82,4%. La finalul acestei etape, 122.301 elevi au medii mai mari de 5. Sunt cu aproape 28.000 de elevi cu medii peste 5 mai mult decat anul trecut. A crescut si numarul elevilor cu media generala 10. Avem inca 16 medii de zece, ajungandu-se la 237 de medii de 10. O precizare importanta: 74% dintre notele contestate s-au finalizat cu diferente mai mici de 0,5 puncte", a anuntat Sorin Cimpeanu.
La nivelul judetului Dambovita, unde evaluarea a fost facuta digital, 98,5% dintre notele contestate la Matematica au ramas nemodificate sau au suferit modificari cu diferente de maximum 50 de sutimi. In mod similar, la proba de Limba romana, niciun elev nu a avut nota modificata cu diferente de un punct sau mai mult, 81,5% dintre note fiind cu diferente sub 0,5 puncte.