Afisarea rezultatelor finale este prevazuta in data de 1 iulie.
Calcul medie generala la Bacalaureat 2022
Pentru fiecare candidat care a obtinut cel putin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculeaza media generala de bacalaureat ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la respectivele probe.
Nu se calculeaza media generala de bacalaureat pentru candidatii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminati de la o proba.
Examenul de Bacalaureat se considera promovat de catre absolventii de liceu care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) au sustinut probele de evaluare a competentelor prevazute in prezenta metodologie la art. 41, alin. (1), lit. A., B.,C., D.
b) au sustinut toate probele scrise prevazute in prezenta metodologie la Art.41, alin. (1) lit. E. si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) au obtinut cel putin media 6 la probele scrise precizate la alin. Art. 41, alin. (1) lit. E.
Candidatul care, la una din probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse se considera ca nu a sustinut proba respectiva.
Media notelor la probele scrise se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de bacalaureat.
Candidatul care indeplineste, cumulativ, conditiile precizate la alin. (4) este declarat „reusit”.
Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, media generala se rotunjeste la 6,00.
Candidatii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu indeplinesc simultan conditiile mentionate la alin.(4), precum si candidatii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declarati „respinsi”.
Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii sau a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat.
Unde se afiseaza rezultatele la Bacalaurat
Comunicarea rezultatelor obtinute la examenul national de bacalaureat se face anonimizat, utilizandu-se codurile individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor si care au fost distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba sustinuta de acestia.
Pentru comunicarea notelor obtinute la examenul national de bacalaureat, inainte de etapa de depunere si solutionare a contestatiilor, comisiile din unitatile de invatamant/centrele de examen tiparesc lista rezultatelor examenului de bacalaureat care cuprinde: codul candidatului, unitatea de invatamant de provenienta, judetul, promotia, forma de invatamant absolvita, specializarea, notele obtinute la fiecare proba scrisa, media sau mentiunile "reusit"/ "respins"/ "neprezentat"/ "eliminat din examen", dupa caz.
In baza prevederilor art. 15 alin. (20) din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2011, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4.799/2010, cu modificarile ulterioare, si ale Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), comisiile din unitatile de invatamant/centrele de examen afiseaza/posteaza, utilizand codurile individuale ale candidatilor care au depus contestatii, notele obtinute in urma rezolvarii contestatiilor, la loc vizibil, la avizier si pe website-ul unitatii de invatamant.
Comisiile din unitatile de invatamant - centre de examen tiparesc lista rezultatelor finale dupa contestatii ale candidatilor anonimizati si o afiseaza, conform calendarului, cu semnatura presedintelui si a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unitatii de invatamant si pe website-ul acesteia.
Rezultate Bacalaurat 2022 pe judete
Rezultatele examenului national de bacalaureat ale candidatilor anonimizati sunt afisate pe judete pe pagina de internet a Ministerului Educatiei si a inspectoratelor scolare.
Examenul national de bacalaureat se considera promovat de catre absolventii studiilor liceale care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au sustinut probele de evaluare a competentelor, au sustinut toate probele scrise si au fost notati cel putin cu 5 la fiecare dintre acestea, obtinand cel putin media 6 la probele scrise.
Cand se afiseaza rezultatele la Bacalaureat 2022
Afisarea primelor rezultate va avea loc in data de 27 iunie (pana la ora 12:00). Pentru depunerea contestatiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 in aceeasi zi. Afisarea rezultatelor finale este prevazuta in data de 1 iulie.
Contestatiile la probele scrise se depun si se inregistreaza la centrul de examen, in perioada prevazuta de calendarul examenului de bacalaureat.
Presedintele, impreuna cu unul dintre vicepresedinti, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestatiile si le inregistreaza.
Cererile prin care se contesta notele obtinute la evaluarea initiala, insotite de un borderou in care se precizeaza numele candidatilor si probele, respectiv, disciplina/disciplinele pentru care este depusa contestatia se inainteaza comisiei din centrul zonal de evaluare, de catre un delegat al comisiei din centrul de examen.
Dupa centralizarea cererilor prin care se contesta notele obtinute la evaluarea initiala, lucrarile se secretizeaza. Secretizarea se face, in toate centrele zonale de evaluare din judet, cu acelasi tip de hartie pusa la dispozitie de comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti. Dupa aceasta, se aplica stampila „Bacalaureat 2022 – C.Z.E.”.
Rezultate Bacalaureat dupa contestatii
Dupa terminarea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, in comparatie cu cele acordate initial. In situatia in care se constata diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, in plus sau in minus, intre notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor respective de catre o a treia comisie, formata din alti profesori cu experienta, altii decat cei care au evaluat initial lucrarile in centrul de contestatii.
Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectand cu strictete baremul de evaluare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de a treia comisie este nota care va fi acordata de comisia de contestatii.
Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse intre 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99, sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva este nota acordata de catre comisia de contestatii.
Pentru lucrarile care au primit initial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decat cele mentionate la aliniatul (1), nota definitiva este nota acordata de comisia judeteana de contestatii/a municipiului Bucuresti, daca intre nota initiala si nota acordata la contestatii se constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte. Daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,50 puncte, nota definitiva este nota initiala, acordata de comisia din centrul zonal de evaluare.
CALENDAR BACALAUREAT 2022, sesiunea august - septembrie
18 - 25 iulie 2022 - Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen.
16 august 2022 - Limba si literatura romana — proba E.a) — proba scrisa
17 august - Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisa
18 august - Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E.d)
19 august - Limba si literatura materna - proba E.b).
22 - 23 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana — proba A
24 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna — proba B
25 august - Evaluarea competentelor digitale - proba D,
26 - 29 august - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C.
31 august 2022 Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor
3 septembrie - Afisarea rezultatelor finale.