Model de test la Matematica si Stiinte ale naturii pentru Evaluarea la clasa a VI-a
Test nr.2 - Salina din Bucuresti
Sarea este o mina de aur pentru om, prin salinoterapie putandu-se rezolva o multitudine de afectiuni acute si cronice ale sistemului respirator. Inainte orasenii erau nevoiti sa calatoreasca zeci de kilometri, pentru a ajunge la o salina: Slanic Prahova, Slanic Moldova, Salina Turda. Beneficiile unei saline artificiale sunt aceleasi ca de la o salina naturala, deoarece ele sunt create de om, dar cu sare naturala.
Pentru a raspunde la cerintele 1-5, cititi urmatorul text:
Beneficiile unei astfel de terapii pot fi simtite urmand sedinte de recuperare. Pentru aceste sedinte sunt urmatoarele preturi, pe categorii umane si pe numarul de sedinte. O sedinta dureaza 45 de minute.
1. Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect.
Care este costul unei sedinte pentru un pensionar:
a) 25 lei
b) 15 lei
c) 20 lei
d) 360 lei
2. Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect.
Care este valoarea raportului dintre costul a 15 sedinte pentru un adult si costul a 15 sedinte pentru
un copil sub 10 ani:
a) 2
b) 1/2
c) 3
d) 4
3. Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect.
Durata unei sedinte este exprimata in:
a) secunde
b) ore
c) minute
d) metri
4. Pentru a ajunge la Salina din Palatul National al Copiilor din Bucuresti la ora 10, Ana, insotita de bunica ei, pleaca de acasa la ora 9 si 30 de minute. Cu ce viteza medie au mers ele, daca distanta dintre casa lor si Palatul Copiilor este de 1,5 km? Exprimati rezultatul in km/h.
5. Se presupune ca inhalarea aerosolilor dintr-o salina trateaza o serie larga de afectiuni respiratorii. Aerosolii salini sunt microparticule care sunt inhalate pe nas si pe gura si care ajung apoi in caile respiratorii si in plamani.
Incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect:
a) Laringele este cale comuna de trecere a aerului si a alimentelor.
b) Plamanii prezinta muschi bine dezvoltati.
c) Pleura ajuta la aderarea plamanilor la cutia toracica.
d) Faringele este o structura cartilaginoasa.
Pentru a raspunde la cerintele 6-10, cititi urmatorul text:
Datorita echipamentului profesional de care dispune un astfel de centru, o sedinta echivaleaza cu 5-6 ore petrecute intr-o salina naturala. Temperatura in salina este de 23-24 0C. Intr-una dintre camerele amenajate pentru aerosoli sunt asezate trei scaune in punctele A, B, C. Punctele A, B, C formeaza un triunghi dreptunghic in A, cu latura AB = 6 cm, BC = 10 cm.
6. Aflati aria triunghiului ABC.
7. Aflati distanta de la A la BC.
8. Exprimati temperatura din salina in unitati din SI (Sistemul international de unitati).
9. Se presupune ca aerosolii salini dezinfecteaza mucoasele respiratorii, ajuta la eliminarea particulelor de praf patrunse pe cale respiratorie, deci sistemul respirator are cele mai mari beneficii. Asociati fiecare organ al sistemului respirator din coloana A cu o caracteristica a acestuia din coloana B. Scrieti litera corespunzatoare in spatiul punctat din dreptul fiecarei cifre a coloanei A. Unul dintre organe nu permite nicio asociere.
Coloana A Coloana B
1. fose nazale a) prezinta amigdale
2. faringe b) comunica cu exteriorul prin nari
3. laringe c) este acoperit de epiglota in timpul deglutitiei
d) este alcatuit din 16-20 de inele cartilaginoase
10. Caile aeriene sunt mentinute umede prin producerea de mucus de catre celulele epiteliului respirator. Mucusul capteaza particule mici de praf din aerul inspirat, care nu mai patrund in alveolele pulmonare. Pelicula de mucus este reinnoita permanent datorita miscarii cililor de la nivelul epiteliului respirator. Se presupune ca aerosolii salini duc la activarea miscarii cililor vibratili de la nivelul celulelor epiteliale respiratorii, ce ajuta la mobilizarea mai usoara a secretiilor.
Precizati un posibil efect al aerosolilor salini asupra respiratiei. Motivati raspunsul dat.
Pentru a raspunde la cerintele 11-15, cititi urmatorul text:
Motivele pentru care merita vizitata o astfel de clinica sunt urmatoarele: intareste imunitatea, echilibreaza si elibereaza sistemul respirator, echilibreaza si curata sistemul ORL, un foarte bun antialergic, un excelent antistres, loc placut cu o atmosfera excelenta.
11. Intr-o zi in salina artificiala a avut loc un spectacol de magie. Numarul copiilor prezenti era 3 din 5 numarul total de locuri. Aflati numarul adultilor de la spectacol, stiind ca in total sunt 50 de scaune si toate sunt ocupate.
12. Ce greutate are un scaun daca el cantareste 2 kg?
13. Se presupune ca inhalarea aerosolilor salini are rezultate bune atat pentru persoanele sanatoase, cat si pentru persoanele care sufera de anumite probleme respiratorii. Dar este bine de stiut ca terapia in salina are si contraindicatii: ea nu se recomanda in cazuri de tuberculoza pulmonara, boli infectioase, contagioase, cu transmitere respiratorie, dar si alte boli. Precizati un argument in favoarea respectarii acestei conditii de catre persoanele care intra intr-o salina artificiala.
14. Aerosolii folositi in salina sunt obtinuti din minereu de sare pura. Stiind ca sarea pura are densitatea de 2,165 g/cm3, calculati ce masa are o bucata de sare cu volumul de 2 dm3. Exprimati rezultatul in kg.
15. Traheea este un organ de forma unui tub de 10-12 cm lungime, formata din inele cartilaginoase incomplete posterior, in zona de contact cu esofagul fiind doar tesut muscular. Precizati daca afirmatia respectiva este adevarata sau falsa. Motivati raspunsul dat.
Rezolvare test nr. 2 - Salina din Bucuresti
1. a
2. a
3. c
4. v = d/Δt; Δt = 0,5 h; v = 3 km/h
5. c
6. In triunghiul ABC aplicam Teorema lui Pitagora, de unde rezulta AC = 8 cm, aria = 24 cm2
7. d(A, BC) = AB . AC = 4,8 cm BC
8. 296 – 297K
9. 1. b, 2. a, 3. c
10. Aerosolii salini ar ajuta la imbunatatirea respiratiei pentru ca faciliteaza eliminarea mucusului si, odata cu acesta, a particulelor patrunse in caile respiratorii, pe care le elibereaza.
11. locuri copii = 3 din 50 = 30 de unde rezulta 20 locuri adulti 5
12. G = m . g; g = 9,8 N/kg; G = 19,6 N
13. Nu trebuie sa intre persoane bolnave, pentru ca pot transmite agenti patogeni (bacterii, virusuri) si altor persoane sanatoase, ducand astfel la imbolnavirea lor.
14. m = ρ . V = 2,165 g/cm3 . 2 000 cm3 = 4 330 g = 4,33 kg
15. Adevarata, pentru ca in partea posterioara a traheii se afla esofagul, care conduce bolul alimentar si astfel inelele traheii au tesut muscular, pentru a nu impiedica bolul alimentar sa ajunga in stomac.
Mult succes la scoala si la Evaluarea de la clasa a VI-a!